РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2017-2018 УЧЕБНА ГОДИНА

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА

Бъдни вечер

 

Драматизацията "Бъдни вечер” беше замислена и включена в училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността и се реализира като част от Коледното тържество.    
Главни действащи лица бяха ученици от 5 и 6 клас, които ни въведоха в един български дом и ни направиха свидетели на традициите и обичаите на Бъдни вечер, когато цялото семейство се събира около трапезата в очакване на Христовото Рождество.
Събитието се осъществи под ръководството на преподавателите по български език и литература г-жа Стойчева, г-жа Драгиева и г-жа Пенева.

Зарежда се...

Седмица на четенето

 

Националната седмица на четенето в СУ „Христо Смирненски“ продължи с четене по роли, в което участваха ученици от 5-7 клас. На 13.12.17 г. в кабинета по български език се събраха момичета и момчета, които подбрали предварително текстовете и разпределили ролите, ни направиха свидетели на своите артистични изпълнения.
С огромно желание и нетърпение се включиха в инициативата „Деца четат на деца“ и учениците от ЦДО – 4 клас с ръководител госпожа В. Йотовска. На 15.12.17 г. след като техните по-големи съученици от 6 клас прочетоха за тях разказа „Серафим“ от Йордан Йовков, четвъртокласниците  с много ентусиазъм четоха и рецитираха избрани любими  текстове от своите читанки.  С това приключи Националната седмица на четенето, но инициативите, включени в училищния план за повишаване на грамотността продължават.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Седмица на четенето

 
Началото на Третата национална седмица на литературното четене /11-15.12.2017 г./ в  СУ „Христо Смирненски“ бе поставено с връчването грамота на единадесетокласника Станил Руменов Генчев за есе на тема „Европа в   България“   2017, с  което участва в Национален  литературен ученически конкурс „Европа в България“ 2017 г., организиран от Министерството на образованието и РУО Стара Загора. Конкурсът е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).
В изпълнение на училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността ученици от 2-4. клас се включиха в Национална седмица на литературното четене.
На 12.12.17 г. в училищната библиотека се събраха най-запалените второкласници и третокласници, любители на приказки истории, които четоха с много трепет и вълнение.
По-големите, четвъртокласниците, изпълнили цяла класна стая, четоха по роли с много емоция и артистизъм.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Урок по родолюбие

 
На 31.10.2017 г. ученици от четвърти клас с ръководител госпожа Велина Йотовска участваха в тържественото честване на Деня на народните будители. Те представиха урок по родолюбие „Искрица бъзрожденски огън“. Изявата е част от дейностите, заложени в плана на училището в изпълнение на националната стратегия  за насърчаване и повишаване на грамотността през 2017/2018 учебна година.

Зарежда се...Зарежда се...

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2016-2017 УЧЕБНА ГОДИНА
Специална награда – посещение в Дома на Европа

21
окт.2017

На СУ „Христо Смирненски“ - гр. Стара Загора, за втори път  е присъдена Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България за изключително и ефективно изпълнение на проект „Аптека под небето“, с който училището участва   в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.
На 28.06.2017 г. на госпожа Валентина Спасова – главен учител, преподавател по биология и здравно образование и ръководител по изпълнение на проекта, са връчени грамоти и предметни награди. На награждаването в Министерството на здравеопазването присъства проф. д-р Николай Петров - министър на здравеопазването,  и представители на други министерства - партньори в рамките на конкурса.
На 17.10.2017 г. учениците, участвали в реализирането на  наградения проект, посетиха  Дома на Европа в гр. София. Тук  се запознаха със структурата на Европейския парламент и функциите на Европейската комисия, активно се включиха в дискусията за ролята на младите хора в съвременния свят. Приятни емоции предизвика у тях и проведената занимателна игра, целяща да затвърди получените този ден знания. Интересно поднесената информация от млади хора, работещи в Представителството на Европейската комисия, ги накара да осъзнаят, че мечтите и целите на всеки човек са осъществими, стига той да има нужното образование, воля и упоритост. Голям интерес предизвика сред учениците и  изложбата на кино-снимачна техника от миналия век, която те разгледаха. Под ръководството на професионален екскурзовод се проведе и туристическа обиколка за разглеждане забележителностите в центъра на столицата.
СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора участва три поредни години в Националния ученически  конкурс, организиран от Министерството на здравеопазването, като завоюва две специални награди – през учебната 2014/2015 г. за изпълнение на проект „Бъди разумен. Живей без тютюнев дим“ и през 2016/2017 учебна година за реализиране на проект „Аптека под небето“.
През 2015/2016 г. заслужи първото място за забележително и оригинално изпълнение на проект „Лицата на здравето“.
През всички тези години ръководител по изпълнение на оригиналните проекти е г-жа Валентина Спасова. Благодарение на съвместната дейност на учители, ученици и родители, със съдействието на училищното ръководство в лицето на г-жа Пенка Трандева – директор на училището, стъпка по стъпка учениците разбраха ползата от един по-добър и здравословен начин на живот.
В процеса на игри и учене те се докоснаха до очарованието на българската природа, осъзнаха колко е важно да познават свойствата на лечебните растения, да ограничат тютюнопушенето и употребата на лекарствени средства, да спазват принципите на здравословното хранене.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...


Проект "Аптека под небето"

29
юни2017

На 29.06.2017 г. на тържествена церемония в Министерството на здравеопазването бяха наградени финалистите от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.
За трета поредна година СУ „Христо Смирненски“, гр.Стара Загора участва в този конкурс и за трети път печели престижната награда с реализирането на училищен проект „Аптека под небето“, под ръководството на г-жа Валентина Спасова – главен учител и преподавател по биология и здравно образование. Оригиналният проект, свързан с изучаване на билките в България, завоюва Специалната награда, която се връчва от Представителството на Европейската комисия в България – посещение на офиса на Представителството на Европейската комисия в България.
Лично Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров връчи на г-жа Спасова почетна статуетка, специална грамота, цифров фотоапарат „САNON“, карта памет „TOSHIBA“.
Грамота за специалната награда връчи г-жа Леда Шиякова – съветник на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България.
Партньори в конкурса бяха: Министърство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта и Министерство на околната среда и водите. Техните представители подариха предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Работа по Национални програми и проекти

 
 • Национална програма “Информационни и комуникационни технологии в училище /ИКТ/”.
 • Международен проект на Фондация „Четири лапи“ – „Децата се учат как да защитават животните“, 1-ви клас , р-ли: Бл. Василева, К. Иванова, М. Неделчева.
 • Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ , организиран от Министерството на здравеопазването, чрез реализиране на училищен проект „Аптека под небето“. р-л:  В. Спасова.

На 06.04.2017 г. в СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора се проведе спортно състезание „Бързи, смели, сръчни“ под надслов „Който билките обича – здрав и бодър бързо тича“. Това е една от изявите по проект „Аптека под небето“, с който училището участва за пореден път в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерство на здравеопазването.
Участваха два отбора от ГЦО – III клас с учител г-жа Велина Йотовска. Отборите бяха с имена на много популярните и често срещани билки – „Невен“ и „Синя жлъчка“ и включваха по шест състезатели. Състезанието се ръководеше от г-жа Валентина Спасова – гл. учител и ръководител по изпълнение на проекта. Помощник ѝ беше г-жа Пепа Славова – ст. учител по човекът и природата. Чрез забавните игри „Познай билката“, „Бъдете здрави“ и „Зарчето хвърли и играта спечели“ децата показаха, че са научили много интересни и полезни факти за българските лечебни растения. В оспорваната надпревара победител стана отбор „Невен“.
Съдиите, които оценяваха двата отбора, бяха в състав: гл. съдия г-н Пламен Динев – педагогически съветник и съдия по футбол, г-н Кузман Кузманов – старши експерт в РУО Стара Загора и г-н Виктор Динев – представител на Международен младежки център – Стара Загора и съдия по футбол.
Състезанието премина при голям интерес от страна на гости, родители, учители и ученици.
Купи, грамоти и предметни награди връчи на участниците г-жа Пенка Трандева – Директор на училището.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

На 16.02.2017 г. в оспорвано кулинарно състезание на тема: „За вкусове разни – ястия с билки разнообразни“ взеха участие ученици от V и VI клас от СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора, разделени на три отбора. Изявата е по проект „Аптека под небето“ от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването.
Завоюваните през предходните две години първи места и специална награда мотивираха учениците и техния ръководител – г-жа Валентина Спасова, да продължат работата по проекта.
Участниците премериха сили в надправата за оригинален сандвич и билков чай. Състезателната треска обхвана и публиката и създаде много настроение.    
Равностойната битка беше решена след забавна игра и демонстрация на рецитаторски умения. Журито определи крайния победител  - отбор „Магданоз“.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Програма „Заедно в час“ на фондация „Америка за България“.
 • Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки“.
 • Национална програма за въвеждане на национално стандартизирано външно оценяване.

 

Работа по Оперативни програми на ЕС и Европейски проекти

 
 • Схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема "училищен плод" и схема "училищно мляко" с  финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Проект „Размяна на коледна украса“ по инициатива на Информационен център „Европа Директно“.

Прец м. ноември нашите ученици от подготвителните групи и началния курс за поредна година се включиха с интересни, разнообразни и красиво изработени предмети за Коледна украса.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Пилотен проект „Система за ранно предупреждение за риск от отпадане на учениците от образование“.
 • Проект ВG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час), финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз  чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Сформирани групи:
1. Дейности по интереси за развитие на творческите способности на учениците – 12 групи, от които:
 - 4 в област Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене
 - 3 в област Здравно образование и здравословен начин на живот
 - 3 в област Спорт
 - 2 в област Изкуство и култура

2. Дейности за преодоляване на обучителните затруднения на учениците - 20 групи, от които:
 - 17 групи в област Български език и литература
 - 3 групи в област Математика

 • Програма „Европейски младежки инициативи“.
 • Проект „Нов път за нови таланти в преподаването“ (A new way for new Talents in Teaching/NEWTT 2015-3741/001-001 по Договор за безвъзмездна помощ № 2015-3741/001-001), финансиран от Европейската комисия по програма "Еразъм +", Ключова дейност 3: Експериментални политики”.

 

Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2016/2017

 
В изпълнение на националната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността в СУ „Христо Смирненски“, през настоящата учебна година, се извършиха следните дейности:

 

 • Предстои участие в XII Маратон на четенето с ученици от V-X клас и техните преподаватели по български език и литература, м. април 2017
 • Предстои "Аз обичам да чета" - прочети книга в училищната библиотека с ученици от I-IV клас, м. април 2017
 • "Четене по роли" с ученици от II-IV клас и техните класни ръковозители, м. март 2017
 • Драматизация по романа "Под игото" с ученици от III, V и  VII клас във връзка с Националния празник на Република България Трети март, м. март 2017

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • "Да почетем заедно" - четене с родители на ученици от III клас с р-ли Ир. Димитрова, Зл. Горанова и Н. Желязкова, м. март 2017

  Зарежда се...Зарежда се...

 • "Кой е по-по-най" - състезание за най-добър четец на ученици от II-IV клас с р-ли Н. Стоянова, Г. Бъчварова, М. Вълкова и Кр. Драгиева, м. февруари 2017

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Изработване на постер с послания на известни творци за литературата и изкуството, изготвен от ученици от VIII и X клас с р-л Р. Драгиева, м. януари 2017
 • Участие в Националната седмица на четенето, 13 октомври 2016

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

  Във връзка с провеждането на Национална седмица на четенето от 10-14.10.2016 г. в СУ „Христо Смирненски”, гр. Стара Загора на 13.10.2016 г. в кабинет 25 се проведе литературно четене с ученици от V-VII и X клас, а в библиотеката на училището четоха най-алките ученици от II-IV клас.
 • "Деца четат на деца" - съвместна инициатива на ученици от V-VII клас с р-ли Й. Стойчева и Св. Русева, м. октомври 2016

 

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2015-2016 УЧЕБНА ГОДИНА

Национален конкурс „Посланици на здравето“

Още едно национално отличие за СОУ „Христо Смирненски“
СОУ „Христо Смирненски“, град Стара Загора – победител в конкурса на Министерството на здравеопазването „Посланици на здравето“, възрастова група – 5-8 клас, 2015/2016 г.

 

Тази учебна година проектът със заглавие „Лицата на здравето“ се пребори  в оспорвана конкуренция с 44  проекта на училища от цялата страна и спечели  I-то място. Под мотото „За да бъдем здрави, трябва да се храним здравословно, да се движим активно и да мислим позитивно“ през учебната 2015/2016 г. в СОУ „Христо Смирненски“ се проведоха редица дейности, насочени към  решаване на проблеми, свързани със здравословния начин на живот и двигателната активност – две от лицата на доброто здраве. Благодарение на съвместната дейност на учители и ученици, със съдействието на училищното ръководство в лицето на г-жа Пенка Трандева – Директор на училището, търпеливо и аргументирано, чрез интересни и разнообразни дейности, в процеса на игри и учене накарахме учениците да осъзнаят колко е важно да  спазват принципите на здравословното хранене, да ограничат употребата на вредни за организма храни, да осъзнаят значението на физическата активност за укрепване на здравето. И така стъпка по стъпка да ги поведем към един по-добър и здравословен начин на живот.
Ръководител по изпълнение на победилия проект „Лицата на здравето“ е г-жа Валентина Спасова – главен учител по биология и здравно образованние.
Наградата за забележително и оригинално изпълнение на проекта бе връчена на тържествена церемония в Министерството на здравеопазването на  13.06.2016 г. от д-р Радосвета Филипова – представител на МЗ и Директор на Дирекция „Промоция на здравето и профилактиката на болестите.“           
Присъстваха и представители на партньорите в рамките на конкурса : Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите , Представителството на Европейската комисия в България, журналисти, учители и ученици.
СОУ „Христо Смирненски“ участва в Националния ученически конкурс за втора поредна година. През учебната 2014/2015 г. спечели Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България за реализирането на проект „Бъди разумен.Живей без тютюнев дим“ и подхода „Предай нататък“.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Галерия със снимки:

Работа по Национални програми

 
 • Национална програма за въвеждане на национално стандартизирано външно оценяване.
 • Национална програма “С грижа за всеки ученик”
  1. Модул “Осигуряване на допълнително обучение на децата от подготвителните групи”.
  2. Модул “Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка”.
 • Национална програма “Информационни и комуникационни технологии в училище /ИКТ/”.
 • НП “На училище без отсъствия”.
  1. Мярка “Без свободен час”.
  2. Мярка “Без отсъствие”.

  Екскурзия в Котел и Жеравна
  23.04.2016 г.

  Група ученици от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора посетиха Музея на възрожденците, Етнографския музей - Галатанско училище и Природонаучния музей в гр. Котел. Изкачиха се до паметника на цар Ивайло, намиращ се по пътя Котел-Жеравна.
  Разгледаха родната къща на Йордан Йовков в с. Жеравна, направиха интервю с уредника на музея.
  Учениците бяха много удовлетворени и впечатлени от видяното.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

  Екскурзия в Пловдив

  16.04.2016 г.
  За учениците от V и VI клас в СОУ „Христо Смирненски“, влючени в НП “На училище без отсъствия”, мярка “Без отсъствие” беше организирана екскурзия в гр. Пловдив с неговите забележителности. Голям интерес предизвика Националният природонаучен музей с неговата богата и обновена експозиция.
  Силно впечатлени останаха учениците от Стария град с възрожденските си къщи и калдъръмени улици, от Етнографския музей с ателието за рисуване на великденски яйца, църквата „Константин и Елена“, както и от модернизирания Античен форум.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

  Коледен карнавал
  16.12.2015 г.

  Ученици от СОУ „Христо Смирненски“, влючени в НП “На училище без отсъствия”, мярка “Без отсъствие”, участваха в коледен карнавал на 16 декември, 2015 г. Аниматори и „снежинки“ предложиха на децата разнообразни игри и състезания.  Танци, песни и весел смях изпълваха в продължение на два часа празничната зала.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Работа по Оперативни програми на ЕС

 
 • Схема за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения - “Училищен плод”, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.
 • Проект “Размяна на Коледна украса” – Информационен център “Европа Директно”.
 • Програма „Европейски младежки инициативи‘‘.
 • Програма „Заедно в час“ на фондация „Америка за България“
  Открит урок по английски език
  15.04.2016 г.

  На 15 април деветокласниците от СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора участваха в открит урок по английски език под ръководството на г-ца Денчева, учител по програма „Заедно в час“. Деветокласниците бяха любезни домакини на 12 свои връстници от Германия с ръководители г-ца Каролине Лоц и г-н Емил Беров, учител по немски език в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора.
  По време на открития урок деветокласниците представиха голямата си цел по английски език за края на учебната година – да заснемат двуезичен филм-реклама за  СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, като изработиха част от английските реплики за филма, упражниха умението си за работа в екип и рефлектираха върху въпроса „Какво е успех?“ като ключов елемент от сценария на филма.
  Инициативата за посещението на гостите от Германия в часа бе част от активностите, планирани в стажа на учениците на г-ца Лоц като доброволци. Откритият урок на деветокласниците от СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора беше повод за запознанство и с 12 десетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, като по време на срещата се размениха много усмивки, още реплики на английски език и обещания за следващи съвместни проекти.

  Зарежда се...

  Начало на учебната година
  16.09.2015 г.

  Новата учебна година започна с нов преподавател по програма „Заедно в час“ - Б. Денчева.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2015/2016

 
https://lh3.googleusercontent.com/--yfh_TwnNkk/Vmf00CDiCCI/AAAAAAAAH5E/3q7Yqxw9IGs/s1600/book-gift-wrap1.png

В изпълнение на дейностите, заложени в училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността в СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора са предвидени поредица от събития и инициативи, които може да разгледате по-долу.

 

13 юни 2016 г.
За изготвената Литературна електронна карта може да прочетете на тази страница.

26 април 2016 г.
Децата от ПГа, б, г представиха театрализираната приказка „Вълкът и седемте козлета“.
Под ръководството на г-жа Костова и г-жа Димитрова малчуганите демонстрираха знания и актьорски умения. Този педагогически метод е представен чрез музикално-театрализираната приказка.
От тази учебна година учениците от подготвителните групи се обучават по учебната програма на издателства "Анубис" и "Булвест" - "Вики и Ники".

Зарежда се...Зарежда се... Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

30 март 2016 г.
На 30 март, в изпълнение на Училищния план за повишаване и насърчаване на грамотността и във връзка с предстоящото НВО по БЕЛ, в СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе състезание „Език мой“ между учениците от седмите класове.
В продължение на 60 минути, разделени в два отбора, учениците демонстрираха знания, борбен дух и желание за победа.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

2 март 2016 г.
Във връзка с инициативата "Деца четат на деца" и по случай Трети март - Национален празник на Република България, ученици от VIIв клас гостуваха на четвъртокласниците, с кл. р-л г-жа Василева. Те прочетоха разказите "Апостолът в премеждие" и "Чистият път" от Иван Вазов. Преживяването беше вълнуващо за всички и си пожелаха нови срещи.

Зарежда се...Зарежда се...

28 януари 2016 г.
В СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора се проведе инициативата „Деца четат на деца“. Ученици от VII клас четоха приказки на най-малките - първокласниците, които бяха много впечатлени от приказните герои и пожелаха отново да се срещнат с тях.

Зарежда се...Зарежда се...

30 юни 2016 г.
Завърши дарителската кампания на учители и ученици от нашето училище. Събраха се над 40 заглавия, които са подредени на самостоятелен рафт в библиотеката.

19 януари 2016 г.
Продължава дарителската кампания „Подари книга на училищната библиотека“ с приноса на учениците от IIIа клас с класен р-л г-жа Дялкова. Децата прочетоха откъси от книгите преди да ги дарят.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

10 декември 2015 г.
С не по-малко ентусиазъм бе подета и инициативата „Подари книга на училищната библиотека“, която стартира на 10.12.2015 г. Целта на инициативата е насърчаване четивната грамотност на учениците и създаване на по-широк достъп до детска литература. Седмокласниците на г-жа Стойчева надписаха книжките за дарение, като всеки отправи своето послание към бъдещите им читатели.
На самия акт на дарението на 23.12.2015 г. в училищната библиотека присъстваха г-жа Стойчева - преподавател по БЕЛ, г-жа Стоева – преподавател по история и цивилизация и г-жа Денчева – преподавател по английски език, която също направи дарение, и със своето емоционално послание развълнува всички и най-вече своите ученици.
В дарителската кампания се включиха още много ученици и учители.

План за действие на националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността за периода 2015-2016 г.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се... Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

30 март 2016 г.
В кабинетите по БЕЛ и в класната стая на ПГ е изготвен кът за четене „Класна библиотека“. Целта е да се формира у децата и учениците култура за четене на разнообразни книги за удоволствие.
В подготовката под ръководството на г-жа Йорданка Стойчева, г-жа Светла Русева, г-жа Ангелина Костадинова и г-жа Валя Костова с много желание и ентусиазъм се включиха и техните ученици от 6 и 7 клас, както и най-малките – децата от подготвителните групи. Седмокласниците изработиха табло със своите 10 причини да четат с цел да мотивират всички останали ученици по-често да посягат към книгата.