КАК ДА МОТИВИРАМЕ ДЕТЕТО, ЗА ДА УСПЕЕ В УЧИЛИЩЕ

Някои деца обожават училището, но това съвсем не се отнася за всички. В повечето случаи те преживяват периоди на демотивация и родителите трябва много с много внимание, изобретателност и търпение да помогнат на децата да успеят в училище.

Съвсем нормално е и в училище да се появят периоди с по-малко ентусиазъм. Тогава е нужно да покажете на детето си, да го разбирате и да го убедите в своята безусловна подкрепа и любов, както с думи, така и с действия.

За да бъде малкият ученик мотивиран, може да прибегнете до различни методи и средства, но не забравяйте, че най-често използваният аргумент "трябва да учиш, за да имаш после добра работа и да печелиш пари" не е много убедителен. Детето не мисли в дългосрочен план и съвсем не си се представя като главен мениджър на преуспяваща фирма.

При това положение трябва да изберете нещо друго:

 1. Интересувайте се какво прави в училище: питайте го какво е научило днес, с кого е играло през междучасието, какво е било най-неприятното през изминалия ден. Важно е детето да чувства, че тази част от живота му е също толкова важна, колкото и времето прекарано вкъщи.
 2. Доколкото Ви е по силите, следете домашните. Още от първата година трябва да установите подходящ работен ритъм у дома. Придобитите навици се запазват през целият ученически период.
 3. Поздравявайте детето си за всеки успех и добра оценка. Придружете тези поздравления със съответното поощрение за положените усилия.
 4. Избягвайте безкрайното връщане към недобрите резултати.    

      ● неуспехът по някой предмет вече се е настанил в съзнанието на детето. Задълбаването в това ще доведе единствено до понижаване на самочувствието му. Опитайте се по-скоро да търсите заедно решение на проблема.
        ● Наваксване и разясняване на материала с допълнителни уроци, специална тетрадка за упражнения по въпросния предмет

 5. Успокойте детето, като ясно му дадете да разбере, че има право на грешки и абсолютно избягвайте да го сравнявате с други негови съученици, братя или сестри. Всеки възприема нещата в свой ритъм и според своя капацитет.
 6. Участвайте според възможностите си в училищните мероприятия, на които сте поканени - родителски срещи, вечери на класа или конкретен предмет, общи излети, спортни състезания
  За да се чувства детето в свои води в учебната среда и да напредва добре, то трябва преди всичко да има желание да научава нови неща. Не трябва да очаквате, че единствено учителите ще създадат това желание, защото родителите са тези които го култивират. Училището е насреща да асистира в тази задача, но не може със скръстени ръце да очаквате от него чудеса. Трябва да се постараете да създадете у дома позитивен климат, приятелски настроен към всички видове възприемане и учене. Ето няколко идеи:
       ●  По-често предлагайте на детето книги на теми, които го интересуват: животни, спорт, вулкани, човешкото тяло... Всяко дете си има своите пристрастия и Вие като родител ги познавате най-добре.
        ●  Посещавайте заедно библиотеката и книжарницата.
        ●  Играйте у дома на игри от типа "въпрос-отговор" - това е отличен начин за разширяване на общата култура.
        ● Възползвайте се от общите разходки за научаване на разни неща: за дърветата, построяване на пътищата и какво ли още не. Децата са любопитни  и питат за всичко. Ако не знаете отговора, не импровизирайте, а предложете заедно да го потърсите в интернет или съответната енциклопедия.
        ● Окуражете детето да се запише в извънкласни дейности, но без да прекалявате.

  Ако вашето дете, въпреки всичките Ви усилия, запазва негативното си отношение към училището, трябва да вземете по-сериозни мерки. Разпитайте дискретно, дали не е подложено на натиск от други деца или преподаватели, чува ли добре в клас, вижда ли ясно написаното на дъската, има ли трудности с концентрацията. Може да се наложи да се консултирате с училищния психолог или други специалисти.
  Никога не забравяйте, обаче, че детето Ви има преди всичко нужда от вашето одобрение, от увереността, че го обичате и окуражавате, в това което прави. Ако вие му помогнете да добие самочувствие, шансовете му в училище се умножават в пъти. Не забравяйте още, че не всеки на този свят е надарен математик. С други думи, не очаквайте детето да е перфектно по всички предмети, защото и то като Вас има своите слаби и силни страни.
Източник: Автор на статията е Ромела Русанова, публикувано в седмичник "Анонс" - Стара Загора, 13 септември 2010 г.