РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2019-2020 УЧЕБНА ГОДИНА

ПРОЕКТ „АКТИВНО ПРИОБЩАВАНЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“

https://www.souhssz.setra.icnhost.net/2020/images/%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%20-%209087580.jpg

През месец ноември 2019 г. в СУ „ Христо Смирненски“, Стара Загора стартира проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ по процедура за директно предоставяне по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

В рамките на проекта в училището се провежда допълнителното обучение по български език с децата от трета и четвърта подготвителна група. Сформирани са шест групи с общо 28 деца. По интересен и забавен начин те усвояват българския език чрез допълнителните форми на педагогическо взаимодействие и игрите. За всички деца има осигурени много дидактически помагала и образователни игри.

След принудителното прекъсване, възобновяването на дейностите по Проект АПСПО започна на открито, при завишени мерки за сигурност и дезинфекция, а децата отново имаха възможност да се потопят в чудния свят на българския език.

ПРОЕКТ „ДАЛЕЧ ЩЕ СТИГНЕМ, АКО ГО НАПРАВИМ“

На куклен театър


На 29.02.2020 г. второкласници от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора посетиха Държавния куклен театър в родния си град, където гледаха постановката „Малката русалка“.

Инициативата е част от дейностите по проекта „Далеч ще стигнем, ако го направим“, по който работят учениците от 2а и 2б клас през настоящата учебна година. Децата със затаен дъх следиха приключенията на малката русалка, а в края на спектакъла с бурни аплодисменти възнаградиха артистите на сцената.

НП „ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“

Посещение на Хилендарския метох


На 27.02.2020 г. четвъртокласници от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора с класен ръководител госпожа Катя Иванова посетиха Хилендарския метох в родния си град. В това свещено място, където три години от живота си е прекарал Апостолът на свободата Васил Левски, децата имаха възможност да се докоснат до една отдалечена епоха и да усетят духа на времетото, в което е живял той.

Урокът на тема „Българско възраждане“, проведен в автентичната среда на българското килийно училище от втората половина на 18 век, развълнува малките ученици и ще остави траен спомен в тяхното съзнание.

Урокът е част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА

Коледен подарък

В навечерието на  светлия християнски празник Коледа  ученици от втори и трети клас на Средно училище „Христо Смирненски“, Стара Загора си направиха коледен подарък.
Във връзка с предстоящия празник и с Националната седмица на четенето децата си размениха книжки с любими приказки, от които прочетоха отделни епизоди и споделиха мисли за доброто и красивото, което в приказките винаги надделява над злото.
Обещаха да бъдат добри ученици и верни приятели и се разделиха с пожелания за весела ваканция.

Коледари

В рамките на Националната седмица на четенето група коледари от СУ  „Христо Смирненски“, Стара Загора посетиха 24 детска градина ,,Радост“. Облечени в традиционни празнични носии, с окичени със здравец и краваи геги момчетата пяха коледни песни и наричаха за здраве, щастие, берекет и имане. Щастливите домакини – дечицата от детската градина, подеха коледните песни и ги изпълниха с много желание и ентусиазъм заедно с батковците коледари.
Събитието се превърна в един малък празник за всички участници.
По традиция коледарската дружина посети и последния за 2019 година педагогически съвет, изпълни обредни песни и изрече благословии и наричания.
Госпожа Трандева, директор на училището, благодари на момчетата за създаденото добро настроение, пожела им да бъдат добри ученици и ги изпроводи с дарове.


Училищно радио

В дните на Националната седмица на четенето от ефира на новооткротото училищно радио „Междучасие“ прозвучаха гласовете на най-малките ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора.
Деца  на възраст от 6 до 12 години активно се включиха в подготовката и реализирането на радиопредаванията. Те подбраха и прочетоха стихчета, коледарски наричания и любопитни факти, свързани с предстоящите коледни и новогодишни празници и с така очакваната ваканция.

 

Национална седмица на четенето

Ученици от 5, 6 и 7 клас от СУ „Христо Смирненски“ с ентусиазъм се включиха в Националната седмица на четенето. Заедно със своите преподаватели по български език и литература, педагогическия съветник и социалния работник те посетиха библиотеката на Фондация „Етносвят“. Учениците изледаха презентация, подготвена от Таня Иванова – библиотекар, и представена от група момчета от шести клас. Част от децата разгледаха и четоха книжки, други работеха върху сценария за предстоящото училищно коледно тържество. На най-запалените читатели бяха издадени читателски карти и заеха избрани от тях книги, които да прочетат през ваканцията.
Всички получиха разделители за книжки и обещаха да посетят библиотеката отново сами и със своите родители.
 

 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“
Модул 2 – Добри практики за взаимодействие с родителите

Кулинарно състезание

Кулинарно състезание на тема „Здравословен начин на живот и хранене“ се проведе в деня на християнското семейство в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора.
Състезанието е част от дейностите по Национална програма „Заедно за всяко дете“, Модул 2 – Добри практики за взаимодействие с родителите.
Надпреварата премина в три кръга.  Три отбора шестокласници, техните родители и класните им ръководители с много ентусиазъм и творческо въображение приготвиха здравословни сандвичи, торти и смути, които презентираха пред  компетентното жури.
И трите отбора се представиха  отлично. С минимална разлика победата грабна отборът на 6 „б“ клас.
Усилията на всички участници бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

 

КОЛЕДНА УКРАСА

И тази година СУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора се  се включи в проект "Размяна на коледна украса" на Информационен център „Европа Директно“. Учениците от начален етап изготвиха  и изпратиха  в  други европейски училища ръчно изработена коледна  украса, а с получената от тях вече няколко години украсяват своята коледна елха.
Целта на този проект е чрез творческа и забавна дейности да се насърчи съвместната работа между училищата и  най-малките ученици да получат знания за други страни в Европейския съюз.

 

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА

Втори кръг на читателска конференция „Детективска агенция”

На 15 май 2019 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе втори кръг на читателска конференция „Детективска агенция” с участието на ученици от 5-7 клас. Голям интерес отново проявиха и учениците от групата за занимания по интереси „Театрално студио“ с ръководител г-жа Й. Стойчева.
Както вече знаем, организатор на тези дейности, които насърчават любопитството и любовта към книгата, е Регионалната библиотека „Захари Княжески“ и Културно-информационен център "Етносвят България" съвместно с училища от регион Стара Загора.
 Целта е да се популяризира на четенето и развитието на библиотечната, информационната и правовата грамотност на учениците.
Този път децата-детективи  научиха как се изготвя профил при даването на показания, като се включиха в три дейности. Първо учениците се запознаха с точните критерии за изготвяне на профил чрез презентация, представена от Емил Гиргинов, методист в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Във втората част учениците приложиха на практика наученото, като по словесен портрет нарисуваха профил. Третата дейност беше свързана с изготвянето на портрет чрез компютърна програма.

Посещение на РБ „Захарий Княжески“

На 19.04.2019 г. ученици от групите за занимания по интереси „Театрално студио“ и ВГ „Смехорани“ посетиха РБ „Захарий Княжески“. Посещението е част от дейностите, заложени в учебните планове на двете групи, училищната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността и е във връзка с традиционния маратон на четенето „Четяща Стара Загора“.
Децата разгледаха с удоволствие 3D книжки, редиха пъзели, играха различни настолни игри и четоха книжки, които сами си избраха.

Продължава Маратона на четенето

На 18.04.2019 г. в училищната библиотека  се събраха четвъртокласници, любители на  приказки,  за да почетат заедно, да споделят кои са техните любими герои и да разкажат интересни приказни истории.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Читателска конференция „Детективска агенция”

На 17.04.2019 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе читателска конференция „Детективска агенция” с участието на ученици от 4-7 клас. С голямо удоволствие се включиха и ученици от групата за занимания по интереси „Театрално студио“ с ръководител г-жа Й. Стойчева.
Събитието е част от поредица от дейности  в подкрепа и популяризиране на четенето и развитието на библиотечната, информационната и правовата грамотност на учениците.
Основният организатор на това събитие, което насърчава любопитството и любовта към книгата е Регионалната библиотека „Захари Княжески“ и Културно-информационен център "Етносвят България" съвместно с училища от регион Стара Загора.
Учениците, разделени на два отбора, изработиха постери, на които записаха името на отбора, нарисуваха емблемата и записаха девиза, който са си избрали. Отборите решаваха ребуси и представиха книгите, които предварително са прочели.
За всяка своя дейност получиха точки от компетентно жури и се излъчи победител.
След това изгледаха презентация, представена от г-н Гиргинов, методист в РБ „З. Княжески“ и отговаряха на забавни логически задачи.
През месец май ще се проведе 2-ри кръг, в които децата-детективи ще решават истински криминални задачи със залавяне на предполагаем престъпник и  ще се информират за ролята и мястото на професията „Полицай”.
Кампанията за насърчаване на четенето ще включва още читателски конференции, литературни дискусии, презентации, арт-работилници, криминални разследвания.

Продължава Маратона на четенето

На 16.04.2019 г. най-амбициозните и ентусиазирани ученици от трети клас, които обичат да четат и слушат приказки, ни потопиха в света на българското народното творчество. Децата четоха с много желание странички от любими произведения, влизайки в ролята на различните приказни герои. На 18.04.2019 г. щафетата ще поемат по-големите им съученици от четвърти клас.

Зарежда се...Зарежда се...

Маратон на четенето

На 09.04.2019 г. за поредна година СУ „Христо Смирненски”, Стара Загора се  включи в традиционния Маратон на четенето,  който се провежда всяка година през месец април, под  мотото „Четяща Стара Загора”.  Началото поставиха ученици от втори клас, които четоха на верижка с много желание и ентусиазъм.
Тяхната изява е част и от дейностите, заложени в училищния план в изпълнение на националната стратегия  за насърчаване и повишаване на грамотността през 2018/2019 учебна година.
Четенето в СУ „Христо Смирненски“  ще продължи  с различни инициативи през  целия месец април.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

„Четенето – забавно и полезно“

25 окт. 2018 г.
Националната седмица на четенето приключи с изявата на учениците от 8-10 клас, която премина под наслов „Четенето – забавно и полезно“. Учениците четоха текстове и решаваха тестови задачи с отворен и затворен отговор, свързани със съдържащата се в текста информация.

В чудния свят на приказките

23 окт. 2018 г.
Ученици от 2-4 клас се включиха с много желание и ентусиазъм в Националната седмица на четенето. Заедно със своите любими герои децата ни потопиха в чудния приказен свят, където побеждава красотата и доброто.

Зарежда се...Зарежда се...

Прочети и отгатни

24 окт. 2018 г.
Ученици от 5-7 клас посетиха РБ „З. Княжески“, където разглеждаха книжки, четоха на верижка, отговаряха на гатанки, подготвени и зададени от техния съученик Георги Демирев. Редовните читатели заеха книжки.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Националната седмица на четенето

22.10.2018 г.
Стартира Националната седмица на четенето в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Най-малките ученици от подготвителен и първи клас, разглеждаха книжки, четоха и разказваха любими детски приказки заедно със своите по-големи каки и батковци.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Втори национален форум „Дни на училищната психология”

10.10.2018г. – 12.10.2018 г.

От 10.10.2018 г. – 12.10.2018 г. в град Стара Загора се проведе Втори национален форум „Дни на училищната психология”. Събитието е най-престижния форум на психолозите и педагогическите съветници в България.
Официални гости на форума бяха г-жа Иванка Сотирова – заместник кмет на Община Стара Загора, г-жа Петя Чакърова – заместник-областен управител на Стара Загора, г-жа Татяна Димитрова – Началник на РУО Стара Загора, представители на Старозагорската митрополия, Директори на училища, представители на институции от град Стара Загора (РЗИ, ММЦ, МКБППМН и др.), психолози и педагогически съветници от цялата страна.
Нашето училище се представи във форума в направлението „Училищната психология – реалности и перспективи”.
Г-н Пламен Динев – педагогически съветник и г-жа Валентина Спасова – главен  учител презентираха пред участници и гости темата „Работата на педагогическия съветник с деца от етническите малцинства”.
Акцентът бе поставен върху  проектите, с които училището завоюва три  поредни призови места в периода 2015-2017 г.  в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, организиран от Министерството на здравеопазването:

  • 2015 г. -„Бъди разумен.Живей без тютюнев дим“;
  • 2016 г.- „Лицата на здравето“;
  • 2017 г. – „Аптека под небето“.

Разгледани бяха всички етапи от подготовката и провеждането на дейностите по отделните проекти   – как се мотивират учениците за участие, как се планират  отделните изяви и как се реализират.
Благодарение на отличното представяне на нашето училище в проектите бяха спечелени  две специални награди - посещение на Народното събрание и Дома на Европа през 2015 г.,  екскурзия до град София през 2017 г. и една първа награда през 2016 г.
Представянето на  СУ „Христо Смирненски“ предизвика заслужени аплодисменти от  публиката в изпълнената зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, където се проведе настоящият форум.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Емисия Новини на ТВ Стара Загора от 10.10.2018 г.

В красивия свят на декупажа

На 28.09.2018 г. ученици от СУ „Христо Смирненски“ взеха участие в заключителния информационен ден на Проект „Твоят час“, състоял се в Пето основно училище „Митьо Станев“. Бяха представени красиви предмети, изработени “ с много усърдие под ръководството на г-жа Милена Динчева, ръководител на клуб „Красивият свят на декупажа“. След тържествената програма на участниците бяха връчени награди, осигурени от МОН.

Зарежда се...