РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2019-2020 УЧЕБНА ГОДИНА

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Национална стратегия за повишаване на грамотността

Ученици от 5, 6 и 7 клас от СУ „Христо Смирненски“ с ентусиазъм се включиха в Националната седмица на четенето. Заедно със своите преподаватели по български език и литература, педагогическия съветник и социалния работник те посетиха библиотеката на Фондация „Етносвят“. Учениците изледаха презентация, подготвена от Таня Иванова – библиотекар, и представена от група момчета от шести клас. Част от децата разгледаха и четоха книжки, други работеха върху сценария за предстоящото училищно коледно тържество. На най-запалените читатели бяха издадени читателски карти и заеха избрани от тях книги, които да прочетат през ваканцията.
Всички получиха разделители за книжки и обещаха да посетят библиотеката отново сами и със своите родители.
 

КУЛИНАРНО СЪСТЕЗАНИЕ

Кулинарно състезание на тема „Здравословен начин на живот и хранене“ се проведе в деня на християнското семейство в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора.
Състезанието е част от дейностите по Национална програма „Заедно за всяко дете“, Модул 2 – Добри практики за взаимодействие с родителите.
Надпреварата премина в три кръга.  Три отбора шестокласници, техните родители и класните им ръководители с много ентусиазъм и творческо въображение приготвиха здравословни сандвичи, торти и смути, които презентираха пред  компетентното жури.
И трите отбора се представиха  отлично. С минимална разлика победата грабна отборът на 6 „б“ клас.
Усилията на всички участници бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

 

КОЛЕДНА УКРАСА

И тази година СУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора се  се включи в проект "Размяна на коледна украса" на Информационен център „Европа Директно“. Учениците от начален етап изготвиха  и изпратиха  в  други европейски училища ръчно изработена коледна  украса, а с получената от тях вече няколко години украсяват своята коледна елха.
Целта на този проект е чрез творческа и забавна дейности да се насърчи съвместната работа между училищата и  най-малките ученици да получат знания за други страни в Европейския съюз.

 

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА

Втори кръг на читателска конференция „Детективска агенция”

На 15 май 2019 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе втори кръг на читателска конференция „Детективска агенция” с участието на ученици от 5-7 клас. Голям интерес отново проявиха и учениците от групата за занимания по интереси „Театрално студио“ с ръководител г-жа Й. Стойчева.
Както вече знаем, организатор на тези дейности, които насърчават любопитството и любовта към книгата, е Регионалната библиотека „Захари Княжески“ и Културно-информационен център "Етносвят България" съвместно с училища от регион Стара Загора.
 Целта е да се популяризира на четенето и развитието на библиотечната, информационната и правовата грамотност на учениците.
Този път децата-детективи  научиха как се изготвя профил при даването на показания, като се включиха в три дейности. Първо учениците се запознаха с точните критерии за изготвяне на профил чрез презентация, представена от Емил Гиргинов, методист в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Във втората част учениците приложиха на практика наученото, като по словесен портрет нарисуваха профил. Третата дейност беше свързана с изготвянето на портрет чрез компютърна програма.

Посещение на РБ „Захарий Княжески“

На 19.04.2019 г. ученици от групите за занимания по интереси „Театрално студио“ и ВГ „Смехорани“ посетиха РБ „Захарий Княжески“. Посещението е част от дейностите, заложени в учебните планове на двете групи, училищната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността и е във връзка с традиционния маратон на четенето „Четяща Стара Загора“.
Децата разгледаха с удоволствие 3D книжки, редиха пъзели, играха различни настолни игри и четоха книжки, които сами си избраха.

Продължава Маратона на четенето

На 18.04.2019 г. в училищната библиотека  се събраха четвъртокласници, любители на  приказки,  за да почетат заедно, да споделят кои са техните любими герои и да разкажат интересни приказни истории.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Читателска конференция „Детективска агенция”

На 17.04.2019 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе читателска конференция „Детективска агенция” с участието на ученици от 4-7 клас. С голямо удоволствие се включиха и ученици от групата за занимания по интереси „Театрално студио“ с ръководител г-жа Й. Стойчева.
Събитието е част от поредица от дейности  в подкрепа и популяризиране на четенето и развитието на библиотечната, информационната и правовата грамотност на учениците.
Основният организатор на това събитие, което насърчава любопитството и любовта към книгата е Регионалната библиотека „Захари Княжески“ и Културно-информационен център "Етносвят България" съвместно с училища от регион Стара Загора.
Учениците, разделени на два отбора, изработиха постери, на които записаха името на отбора, нарисуваха емблемата и записаха девиза, който са си избрали. Отборите решаваха ребуси и представиха книгите, които предварително са прочели.
За всяка своя дейност получиха точки от компетентно жури и се излъчи победител.
След това изгледаха презентация, представена от г-н Гиргинов, методист в РБ „З. Княжески“ и отговаряха на забавни логически задачи.
През месец май ще се проведе 2-ри кръг, в които децата-детективи ще решават истински криминални задачи със залавяне на предполагаем престъпник и  ще се информират за ролята и мястото на професията „Полицай”.
Кампанията за насърчаване на четенето ще включва още читателски конференции, литературни дискусии, презентации, арт-работилници, криминални разследвания.

Продължава Маратона на четенето

На 16.04.2019 г. най-амбициозните и ентусиазирани ученици от трети клас, които обичат да четат и слушат приказки, ни потопиха в света на българското народното творчество. Децата четоха с много желание странички от любими произведения, влизайки в ролята на различните приказни герои. На 18.04.2019 г. щафетата ще поемат по-големите им съученици от четвърти клас.

Зарежда се...Зарежда се...

Маратон на четенето

На 09.04.2019 г. за поредна година СУ „Христо Смирненски”, Стара Загора се  включи в традиционния Маратон на четенето,  който се провежда всяка година през месец април, под  мотото „Четяща Стара Загора”.  Началото поставиха ученици от втори клас, които четоха на верижка с много желание и ентусиазъм.
Тяхната изява е част и от дейностите, заложени в училищния план в изпълнение на националната стратегия  за насърчаване и повишаване на грамотността през 2018/2019 учебна година.
Четенето в СУ „Христо Смирненски“  ще продължи  с различни инициативи през  целия месец април.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

„Четенето – забавно и полезно“

25 окт. 2018 г.
Националната седмица на четенето приключи с изявата на учениците от 8-10 клас, която премина под наслов „Четенето – забавно и полезно“. Учениците четоха текстове и решаваха тестови задачи с отворен и затворен отговор, свързани със съдържащата се в текста информация.

В чудния свят на приказките

23 окт. 2018 г.
Ученици от 2-4 клас се включиха с много желание и ентусиазъм в Националната седмица на четенето. Заедно със своите любими герои децата ни потопиха в чудния приказен свят, където побеждава красотата и доброто.

Зарежда се...Зарежда се...

Прочети и отгатни

24 окт. 2018 г.
Ученици от 5-7 клас посетиха РБ „З. Княжески“, където разглеждаха книжки, четоха на верижка, отговаряха на гатанки, подготвени и зададени от техния съученик Георги Демирев. Редовните читатели заеха книжки.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Националната седмица на четенето

22.10.2018 г.
Стартира Националната седмица на четенето в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Най-малките ученици от подготвителен и първи клас, разглеждаха книжки, четоха и разказваха любими детски приказки заедно със своите по-големи каки и батковци.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Втори национален форум „Дни на училищната психология”

10.10.2018г. – 12.10.2018 г.

От 10.10.2018 г. – 12.10.2018 г. в град Стара Загора се проведе Втори национален форум „Дни на училищната психология”. Събитието е най-престижния форум на психолозите и педагогическите съветници в България.
Официални гости на форума бяха г-жа Иванка Сотирова – заместник кмет на Община Стара Загора, г-жа Петя Чакърова – заместник-областен управител на Стара Загора, г-жа Татяна Димитрова – Началник на РУО Стара Загора, представители на Старозагорската митрополия, Директори на училища, представители на институции от град Стара Загора (РЗИ, ММЦ, МКБППМН и др.), психолози и педагогически съветници от цялата страна.
Нашето училище се представи във форума в направлението „Училищната психология – реалности и перспективи”.
Г-н Пламен Динев – педагогически съветник и г-жа Валентина Спасова – главен  учител презентираха пред участници и гости темата „Работата на педагогическия съветник с деца от етническите малцинства”.
Акцентът бе поставен върху  проектите, с които училището завоюва три  поредни призови места в периода 2015-2017 г.  в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, организиран от Министерството на здравеопазването:

 • 2015 г. -„Бъди разумен.Живей без тютюнев дим“;
 • 2016 г.- „Лицата на здравето“;
 • 2017 г. – „Аптека под небето“.

Разгледани бяха всички етапи от подготовката и провеждането на дейностите по отделните проекти   – как се мотивират учениците за участие, как се планират  отделните изяви и как се реализират.
Благодарение на отличното представяне на нашето училище в проектите бяха спечелени  две специални награди - посещение на Народното събрание и Дома на Европа през 2015 г.,  екскурзия до град София през 2017 г. и една първа награда през 2016 г.
Представянето на  СУ „Христо Смирненски“ предизвика заслужени аплодисменти от  публиката в изпълнената зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, където се проведе настоящият форум.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Емисия Новини на ТВ Стара Загора от 10.10.2018 г.

В красивия свят на декупажа

На 28.09.2018 г. ученици от СУ „Христо Смирненски“ взеха участие в заключителния информационен ден на Проект „Твоят час“, състоял се в Пето основно училище „Митьо Станев“. Бяха представени красиви предмети, изработени “ с много усърдие под ръководството на г-жа Милена Динчева, ръководител на клуб „Красивият свят на декупажа“. След тържествената програма на участниците бяха връчени награди, осигурени от МОН.

Зарежда се...

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2017-2018 УЧЕБНА ГОДИНА

Работа по Национални програми и проекти

 1. Национална програма  “Информационни и комуникационни технологии в училище /ИКТ/”
 2. Национално програма  „Без свободен час“,модул „Без свободен час в училище“,
 3. Национална програма  „Оптимизация на училищната мрежа”,Модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните   общежития”
 4. Международен проект на Фондация  „Четири лапи“ – „Децата се учат как да защитават животните“.
  През 2017/ 2018  година учениците от първите класове  работиха по проект ЧЕТИРИ ЛАПИ. Първокласниците разбраха, че и дивите животни се нуждаят от дом, където да се подслонят. Убедиха се, че и животните чувстват. Домашните любимци стават  членове на нашите семейства.  Животните винаги са били важна част от живота на човека от дълбока древност. Силата и величието на някои от тях, деликатността и красотата на други са впечатлявали човека и той ги е превърнал в символи. Такива са: змия, гълъб, еднорог, пегас, русалка, дракон и др.
  Учениците се убедиха , че както човек не може да живее сам, а в общество, така и животните стават важен помощник на човека, работейки редом с него.
  Запознаха се и с отрицателните страни на хората, които експлоатират животните, превръщайки ги в източник на доходи-  боевете с кучета на живот и смърт;  танцуващите мечки по панаири и улици.
  Работата по проекта завърши с участие в национална изложба  в Музея „Земята и хората“, където се представихме с три рисунки.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 5. Програма „Заедно в час“ на фондация „Америка за България“.
 6. Национална програма  „Осигуряване на съвременна образователна среда“
  - Модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки“
  - Модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“
 7. Национална програма за въвеждане на национално стандартизирано външно оценяване
 8. Национална програма  „Развитие на системата на предучилищното образование“
 9. Проект  “Моето първо работно място“ - МОН и КНСБ
 

Работа по Оперативни програми на ЕС и Европейски проекти

 1. Схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема  "Училищен плод"  и схема  "Училищно мляко"  с  финансовата подкрепа на Европейския съюз
 2. Проект  „Размяна на коледна украса“  по инициатива на Информационен център „Европа Директно“.
 3. Пилотен проект  „Система за ранно предупреждение за риск от отпадане на учениците от образование“
 4. Проект ВG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час ), финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз  чрез Европейските структурни и инвестиционнни фондове.
 5. Програма  „Европейски младежки инициативи“
 6. Участие в инициативи на Международен младежки център Стара Загора
 7. Проект  "В грижа за децата и техните семейства" - Община Стара Загора
 

Работа по механизми

 1. Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна  предучилищна и училищна възраст
 2. Механизъм за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование
 3. Механизъм за координиране на дейностите за популяризиране на професиите сред учениците от прогимназиален етап
 4. Механизъм за предоставяне на обща и допълнителна  подкрепа  на личностно развитие на децата и учениците от СУ „Христо Смирненски“ Стара Загора
 5. Национален план за противодействие на тероризма

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА

„Пиша и чета – вече не греша“

 

08.06.2018г. В СУ „Христо Смирненски“ се проведе състезание „Пиша и чета – вече не греша“ . В надпреварата се включиха ученици от 5,6 и 7. клас, които писаха текст, редактираха  и съставяха изречения. Накрая всички участници получиха награди.
Инициативата е част от училищния план в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Маратон на четенето

 

На 20.04.2018 г. в Маратона на четенето се включиха и ученици от шести клас, които прочетоха  с много желание Йовковия разказ “Серафим” и анекдоти за Хитър Петър.
Същият ден група ученици от 5, 6 и 7. клас посетиха РБ “З. Княжески”, четоха на верижка приказки, разглеждаха книжки. Някои ученици, вече читатели на библиотеката, върнаха прочетените книги и заеха нови. За всички четенето в РБ “З. Княжески” беше едно приятно изживяване.
И двете инициативи са част от дейностите, заложени в училищния план  за насърчаване и повишаванена грамотността през 2017/2018 учебна година.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

В света на народното творчество

 

На 17.04.2018 г. за поредна година ученици от 2-4. клас от СУ „Христо Смирненски”, Стара Загора се  включиха в традиционния Маратон на четенето,  който се провежда отново през месец април, под мотото „Четяща Стара Загора”.  Децата се потопиха в света на народното творчество. В продължение на час с много желание и ентусиазъм  те четоха народни приказки и анекдоти. Изявата е част от дейностите, заложени в училищния план в изпълнение на националната стратегия  за насърчаване и повишаване на грамотността през 2017/2018 учебна година.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Бъдни вечер

 

Драматизацията "Бъдни вечер” беше замислена и включена в училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността и се реализира като част от Коледното тържество.    
Главни действащи лица бяха ученици от 5 и 6 клас, които ни въведоха в един български дом и ни направиха свидетели на традициите и обичаите на Бъдни вечер, когато цялото семейство се събира около трапезата в очакване на Христовото Рождество.
Събитието се осъществи под ръководството на преподавателите по български език и литература г-жа Стойчева, г-жа Драгиева и г-жа Пенева.

Зарежда се...

Седмица на четенето

 

Националната седмица на четенето в СУ „Христо Смирненски“ продължи с четене по роли, в което участваха ученици от 5-7 клас. На 13.12.17 г. в кабинета по български език се събраха момичета и момчета, които подбрали предварително текстовете и разпределили ролите, ни направиха свидетели на своите артистични изпълнения.
С огромно желание и нетърпение се включиха в инициативата „Деца четат на деца“ и учениците от ЦДО – 4 клас с ръководител госпожа В. Йотовска. На 15.12.17 г. след като техните по-големи съученици от 6 клас прочетоха за тях разказа „Серафим“ от Йордан Йовков, четвъртокласниците  с много ентусиазъм четоха и рецитираха избрани любими  текстове от своите читанки.  С това приключи Националната седмица на четенето, но инициативите, включени в училищния план за повишаване на грамотността продължават.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Седмица на четенето

 
Началото на Третата национална седмица на литературното четене /11-15.12.2017 г./ в  СУ „Христо Смирненски“ бе поставено с връчването грамота на единадесетокласника Станил Руменов Генчев за есе на тема „Европа в   България“   2017, с  което участва в Национален  литературен ученически конкурс „Европа в България“ 2017 г., организиран от Министерството на образованието и РУО Стара Загора. Конкурсът е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).
В изпълнение на училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността ученици от 2-4. клас се включиха в Национална седмица на литературното четене.
На 12.12.17 г. в училищната библиотека се събраха най-запалените второкласници и третокласници, любители на приказки истории, които четоха с много трепет и вълнение.
По-големите, четвъртокласниците, изпълнили цяла класна стая, четоха по роли с много емоция и артистизъм.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Урок по родолюбие

 
На 31.10.2017 г. ученици от четвърти клас с ръководител госпожа Велина Йотовска участваха в тържественото честване на Деня на народните будители. Те представиха урок по родолюбие „Искрица бъзрожденски огън“. Изявата е част от дейностите, заложени в плана на училището в изпълнение на националната стратегия  за насърчаване и повишаване на грамотността през 2017/2018 учебна година.

Зарежда се...Зарежда се...

 

 

 

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2016-2017 УЧЕБНА ГОДИНА
Специална награда – посещение в Дома на Европа

21
окт.2017

На СУ „Христо Смирненски“ - гр. Стара Загора, за втори път  е присъдена Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България за изключително и ефективно изпълнение на проект „Аптека под небето“, с който училището участва   в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.
На 28.06.2017 г. на госпожа Валентина Спасова – главен учител, преподавател по биология и здравно образование и ръководител по изпълнение на проекта, са връчени грамоти и предметни награди. На награждаването в Министерството на здравеопазването присъства проф. д-р Николай Петров - министър на здравеопазването,  и представители на други министерства - партньори в рамките на конкурса.
На 17.10.2017 г. учениците, участвали в реализирането на  наградения проект, посетиха  Дома на Европа в гр. София. Тук  се запознаха със структурата на Европейския парламент и функциите на Европейската комисия, активно се включиха в дискусията за ролята на младите хора в съвременния свят. Приятни емоции предизвика у тях и проведената занимателна игра, целяща да затвърди получените този ден знания. Интересно поднесената информация от млади хора, работещи в Представителството на Европейската комисия, ги накара да осъзнаят, че мечтите и целите на всеки човек са осъществими, стига той да има нужното образование, воля и упоритост. Голям интерес предизвика сред учениците и  изложбата на кино-снимачна техника от миналия век, която те разгледаха. Под ръководството на професионален екскурзовод се проведе и туристическа обиколка за разглеждане забележителностите в центъра на столицата.
СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора участва три поредни години в Националния ученически  конкурс, организиран от Министерството на здравеопазването, като завоюва две специални награди – през учебната 2014/2015 г. за изпълнение на проект „Бъди разумен. Живей без тютюнев дим“ и през 2016/2017 учебна година за реализиране на проект „Аптека под небето“.
През 2015/2016 г. заслужи първото място за забележително и оригинално изпълнение на проект „Лицата на здравето“.
През всички тези години ръководител по изпълнение на оригиналните проекти е г-жа Валентина Спасова. Благодарение на съвместната дейност на учители, ученици и родители, със съдействието на училищното ръководство в лицето на г-жа Пенка Трандева – директор на училището, стъпка по стъпка учениците разбраха ползата от един по-добър и здравословен начин на живот.
В процеса на игри и учене те се докоснаха до очарованието на българската природа, осъзнаха колко е важно да познават свойствата на лечебните растения, да ограничат тютюнопушенето и употребата на лекарствени средства, да спазват принципите на здравословното хранене.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...


Проект "Аптека под небето"

29
юни2017

На 29.06.2017 г. на тържествена церемония в Министерството на здравеопазването бяха наградени финалистите от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.
За трета поредна година СУ „Христо Смирненски“, гр.Стара Загора участва в този конкурс и за трети път печели престижната награда с реализирането на училищен проект „Аптека под небето“, под ръководството на г-жа Валентина Спасова – главен учител и преподавател по биология и здравно образование. Оригиналният проект, свързан с изучаване на билките в България, завоюва Специалната награда, която се връчва от Представителството на Европейската комисия в България – посещение на офиса на Представителството на Европейската комисия в България.
Лично Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров връчи на г-жа Спасова почетна статуетка, специална грамота, цифров фотоапарат „САNON“, карта памет „TOSHIBA“.
Грамота за специалната награда връчи г-жа Леда Шиякова – съветник на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България.
Партньори в конкурса бяха: Министърство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта и Министерство на околната среда и водите. Техните представители подариха предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Работа по Национални програми и проекти

 
 • Национална програма “Информационни и комуникационни технологии в училище /ИКТ/”.
 • Международен проект на Фондация „Четири лапи“ – „Децата се учат как да защитават животните“, 1-ви клас , р-ли: Бл. Василева, К. Иванова, М. Неделчева.
 • Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ , организиран от Министерството на здравеопазването, чрез реализиране на училищен проект „Аптека под небето“. р-л:  В. Спасова.

На 06.04.2017 г. в СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора се проведе спортно състезание „Бързи, смели, сръчни“ под надслов „Който билките обича – здрав и бодър бързо тича“. Това е една от изявите по проект „Аптека под небето“, с който училището участва за пореден път в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерство на здравеопазването.
Участваха два отбора от ГЦО – III клас с учител г-жа Велина Йотовска. Отборите бяха с имена на много популярните и често срещани билки – „Невен“ и „Синя жлъчка“ и включваха по шест състезатели. Състезанието се ръководеше от г-жа Валентина Спасова – гл. учител и ръководител по изпълнение на проекта. Помощник ѝ беше г-жа Пепа Славова – ст. учител по човекът и природата. Чрез забавните игри „Познай билката“, „Бъдете здрави“ и „Зарчето хвърли и играта спечели“ децата показаха, че са научили много интересни и полезни факти за българските лечебни растения. В оспорваната надпревара победител стана отбор „Невен“.
Съдиите, които оценяваха двата отбора, бяха в състав: гл. съдия г-н Пламен Динев – педагогически съветник и съдия по футбол, г-н Кузман Кузманов – старши експерт в РУО Стара Загора и г-н Виктор Динев – представител на Международен младежки център – Стара Загора и съдия по футбол.
Състезанието премина при голям интерес от страна на гости, родители, учители и ученици.
Купи, грамоти и предметни награди връчи на участниците г-жа Пенка Трандева – Директор на училището.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

На 16.02.2017 г. в оспорвано кулинарно състезание на тема: „За вкусове разни – ястия с билки разнообразни“ взеха участие ученици от V и VI клас от СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора, разделени на три отбора. Изявата е по проект „Аптека под небето“ от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването.
Завоюваните през предходните две години първи места и специална награда мотивираха учениците и техния ръководител – г-жа Валентина Спасова, да продължат работата по проекта.
Участниците премериха сили в надправата за оригинален сандвич и билков чай. Състезателната треска обхвана и публиката и създаде много настроение.    
Равностойната битка беше решена след забавна игра и демонстрация на рецитаторски умения. Журито определи крайния победител  - отбор „Магданоз“.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Програма „Заедно в час“ на фондация „Америка за България“.
 • Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки“.
 • Национална програма за въвеждане на национално стандартизирано външно оценяване.

 

Работа по Оперативни програми на ЕС и Европейски проекти

 
 • Схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема "училищен плод" и схема "училищно мляко" с  финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Проект „Размяна на коледна украса“ по инициатива на Информационен център „Европа Директно“.

Прец м. ноември нашите ученици от подготвителните групи и началния курс за поредна година се включиха с интересни, разнообразни и красиво изработени предмети за Коледна украса.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Пилотен проект „Система за ранно предупреждение за риск от отпадане на учениците от образование“.
 • Проект ВG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час), финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз  чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Сформирани групи:
1. Дейности по интереси за развитие на творческите способности на учениците – 12 групи, от които:
 - 4 в област Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене
 - 3 в област Здравно образование и здравословен начин на живот
 - 3 в област Спорт
 - 2 в област Изкуство и култура

2. Дейности за преодоляване на обучителните затруднения на учениците - 20 групи, от които:
 - 17 групи в област Български език и литература
 - 3 групи в област Математика

 • Програма „Европейски младежки инициативи“.
 • Проект „Нов път за нови таланти в преподаването“ (A new way for new Talents in Teaching/NEWTT 2015-3741/001-001 по Договор за безвъзмездна помощ № 2015-3741/001-001), финансиран от Европейската комисия по програма "Еразъм +", Ключова дейност 3: Експериментални политики”.

 

Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2016/2017

 
В изпълнение на националната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността в СУ „Христо Смирненски“, през настоящата учебна година, се извършиха следните дейности:

 

 • Предстои участие в XII Маратон на четенето с ученици от V-X клас и техните преподаватели по български език и литература, м. април 2017
 • Предстои "Аз обичам да чета" - прочети книга в училищната библиотека с ученици от I-IV клас, м. април 2017
 • "Четене по роли" с ученици от II-IV клас и техните класни ръковозители, м. март 2017
 • Драматизация по романа "Под игото" с ученици от III, V и  VII клас във връзка с Националния празник на Република България Трети март, м. март 2017

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • "Да почетем заедно" - четене с родители на ученици от III клас с р-ли Ир. Димитрова, Зл. Горанова и Н. Желязкова, м. март 2017

  Зарежда се...Зарежда се...

 • "Кой е по-по-най" - състезание за най-добър четец на ученици от II-IV клас с р-ли Н. Стоянова, Г. Бъчварова, М. Вълкова и Кр. Драгиева, м. февруари 2017

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 • Изработване на постер с послания на известни творци за литературата и изкуството, изготвен от ученици от VIII и X клас с р-л Р. Драгиева, м. януари 2017
 • Участие в Националната седмица на четенето, 13 октомври 2016

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

  Във връзка с провеждането на Национална седмица на четенето от 10-14.10.2016 г. в СУ „Христо Смирненски”, гр. Стара Загора на 13.10.2016 г. в кабинет 25 се проведе литературно четене с ученици от V-VII и X клас, а в библиотеката на училището четоха най-алките ученици от II-IV клас.
 • "Деца четат на деца" - съвместна инициатива на ученици от V-VII клас с р-ли Й. Стойчева и Св. Русева, м. октомври 2016

 

РАБОТА ПО ПРОЕКТИ - 2015-2016 УЧЕБНА ГОДИНА

Национален конкурс „Посланици на здравето“

Още едно национално отличие за СОУ „Христо Смирненски“
СОУ „Христо Смирненски“, град Стара Загора – победител в конкурса на Министерството на здравеопазването „Посланици на здравето“, възрастова група – 5-8 клас, 2015/2016 г.

 

Тази учебна година проектът със заглавие „Лицата на здравето“ се пребори  в оспорвана конкуренция с 44  проекта на училища от цялата страна и спечели  I-то място. Под мотото „За да бъдем здрави, трябва да се храним здравословно, да се движим активно и да мислим позитивно“ през учебната 2015/2016 г. в СОУ „Христо Смирненски“ се проведоха редица дейности, насочени към  решаване на проблеми, свързани със здравословния начин на живот и двигателната активност – две от лицата на доброто здраве. Благодарение на съвместната дейност на учители и ученици, със съдействието на училищното ръководство в лицето на г-жа Пенка Трандева – Директор на училището, търпеливо и аргументирано, чрез интересни и разнообразни дейности, в процеса на игри и учене накарахме учениците да осъзнаят колко е важно да  спазват принципите на здравословното хранене, да ограничат употребата на вредни за организма храни, да осъзнаят значението на физическата активност за укрепване на здравето. И така стъпка по стъпка да ги поведем към един по-добър и здравословен начин на живот.
Ръководител по изпълнение на победилия проект „Лицата на здравето“ е г-жа Валентина Спасова – главен учител по биология и здравно образованние.
Наградата за забележително и оригинално изпълнение на проекта бе връчена на тържествена церемония в Министерството на здравеопазването на  13.06.2016 г. от д-р Радосвета Филипова – представител на МЗ и Директор на Дирекция „Промоция на здравето и профилактиката на болестите.“           
Присъстваха и представители на партньорите в рамките на конкурса : Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите , Представителството на Европейската комисия в България, журналисти, учители и ученици.
СОУ „Христо Смирненски“ участва в Националния ученически конкурс за втора поредна година. През учебната 2014/2015 г. спечели Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България за реализирането на проект „Бъди разумен.Живей без тютюнев дим“ и подхода „Предай нататък“.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Галерия със снимки:

Работа по Национални програми

 
 • Национална програма за въвеждане на национално стандартизирано външно оценяване.
 • Национална програма “С грижа за всеки ученик”
  1. Модул “Осигуряване на допълнително обучение на децата от подготвителните групи”.
  2. Модул “Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка”.
 • Национална програма “Информационни и комуникационни технологии в училище /ИКТ/”.
 • НП “На училище без отсъствия”.
  1. Мярка “Без свободен час”.
  2. Мярка “Без отсъствие”.

  Екскурзия в Котел и Жеравна
  23.04.2016 г.

  Група ученици от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора посетиха Музея на възрожденците, Етнографския музей - Галатанско училище и Природонаучния музей в гр. Котел. Изкачиха се до паметника на цар Ивайло, намиращ се по пътя Котел-Жеравна.
  Разгледаха родната къща на Йордан Йовков в с. Жеравна, направиха интервю с уредника на музея.
  Учениците бяха много удовлетворени и впечатлени от видяното.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

  Екскурзия в Пловдив

  16.04.2016 г.
  За учениците от V и VI клас в СОУ „Христо Смирненски“, влючени в НП “На училище без отсъствия”, мярка “Без отсъствие” беше организирана екскурзия в гр. Пловдив с неговите забележителности. Голям интерес предизвика Националният природонаучен музей с неговата богата и обновена експозиция.
  Силно впечатлени останаха учениците от Стария град с възрожденските си къщи и калдъръмени улици, от Етнографския музей с ателието за рисуване на великденски яйца, църквата „Константин и Елена“, както и от модернизирания Античен форум.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

  Коледен карнавал
  16.12.2015 г.

  Ученици от СОУ „Христо Смирненски“, влючени в НП “На училище без отсъствия”, мярка “Без отсъствие”, участваха в коледен карнавал на 16 декември, 2015 г. Аниматори и „снежинки“ предложиха на децата разнообразни игри и състезания.  Танци, песни и весел смях изпълваха в продължение на два часа празничната зала.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Работа по Оперативни програми на ЕС

 
 • Схема за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения - “Училищен плод”, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.
 • Проект “Размяна на Коледна украса” – Информационен център “Европа Директно”.
 • Програма „Европейски младежки инициативи‘‘.
 • Програма „Заедно в час“ на фондация „Америка за България“
  Открит урок по английски език
  15.04.2016 г.

  На 15 април деветокласниците от СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора участваха в открит урок по английски език под ръководството на г-ца Денчева, учител по програма „Заедно в час“. Деветокласниците бяха любезни домакини на 12 свои връстници от Германия с ръководители г-ца Каролине Лоц и г-н Емил Беров, учител по немски език в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора.
  По време на открития урок деветокласниците представиха голямата си цел по английски език за края на учебната година – да заснемат двуезичен филм-реклама за  СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, като изработиха част от английските реплики за филма, упражниха умението си за работа в екип и рефлектираха върху въпроса „Какво е успех?“ като ключов елемент от сценария на филма.
  Инициативата за посещението на гостите от Германия в часа бе част от активностите, планирани в стажа на учениците на г-ца Лоц като доброволци. Откритият урок на деветокласниците от СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора беше повод за запознанство и с 12 десетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, като по време на срещата се размениха много усмивки, още реплики на английски език и обещания за следващи съвместни проекти.

  Зарежда се...

  Начало на учебната година
  16.09.2015 г.

  Новата учебна година започна с нов преподавател по програма „Заедно в час“ - Б. Денчева.

  Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2015/2016

 
https://lh3.googleusercontent.com/--yfh_TwnNkk/Vmf00CDiCCI/AAAAAAAAH5E/3q7Yqxw9IGs/s1600/book-gift-wrap1.png

В изпълнение на дейностите, заложени в училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността в СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора са предвидени поредица от събития и инициативи, които може да разгледате по-долу.

 

13 юни 2016 г.
За изготвената Литературна електронна карта може да прочетете на тази страница.

26 април 2016 г.
Децата от ПГа, б, г представиха театрализираната приказка „Вълкът и седемте козлета“.
Под ръководството на г-жа Костова и г-жа Димитрова малчуганите демонстрираха знания и актьорски умения. Този педагогически метод е представен чрез музикално-театрализираната приказка.
От тази учебна година учениците от подготвителните групи се обучават по учебната програма на издателства "Анубис" и "Булвест" - "Вики и Ники".

Зарежда се...Зарежда се... Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

30 март 2016 г.
На 30 март, в изпълнение на Училищния план за повишаване и насърчаване на грамотността и във връзка с предстоящото НВО по БЕЛ, в СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе състезание „Език мой“ между учениците от седмите класове.
В продължение на 60 минути, разделени в два отбора, учениците демонстрираха знания, борбен дух и желание за победа.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

2 март 2016 г.
Във връзка с инициативата "Деца четат на деца" и по случай Трети март - Национален празник на Република България, ученици от VIIв клас гостуваха на четвъртокласниците, с кл. р-л г-жа Василева. Те прочетоха разказите "Апостолът в премеждие" и "Чистият път" от Иван Вазов. Преживяването беше вълнуващо за всички и си пожелаха нови срещи.

Зарежда се...Зарежда се...

28 януари 2016 г.
В СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора се проведе инициативата „Деца четат на деца“. Ученици от VII клас четоха приказки на най-малките - първокласниците, които бяха много впечатлени от приказните герои и пожелаха отново да се срещнат с тях.

Зарежда се...Зарежда се...

30 юни 2016 г.
Завърши дарителската кампания на учители и ученици от нашето училище. Събраха се над 40 заглавия, които са подредени на самостоятелен рафт в библиотеката.

19 януари 2016 г.
Продължава дарителската кампания „Подари книга на училищната библиотека“ с приноса на учениците от IIIа клас с класен р-л г-жа Дялкова. Децата прочетоха откъси от книгите преди да ги дарят.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

10 декември 2015 г.
С не по-малко ентусиазъм бе подета и инициативата „Подари книга на училищната библиотека“, която стартира на 10.12.2015 г. Целта на инициативата е насърчаване четивната грамотност на учениците и създаване на по-широк достъп до детска литература. Седмокласниците на г-жа Стойчева надписаха книжките за дарение, като всеки отправи своето послание към бъдещите им читатели.
На самия акт на дарението на 23.12.2015 г. в училищната библиотека присъстваха г-жа Стойчева - преподавател по БЕЛ, г-жа Стоева – преподавател по история и цивилизация и г-жа Денчева – преподавател по английски език, която също направи дарение, и със своето емоционално послание развълнува всички и най-вече своите ученици.
В дарителската кампания се включиха още много ученици и учители.

План за действие на националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността за периода 2015-2016 г.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се... Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

30 март 2016 г.
В кабинетите по БЕЛ и в класната стая на ПГ е изготвен кът за четене „Класна библиотека“. Целта е да се формира у децата и учениците култура за четене на разнообразни книги за удоволствие.
В подготовката под ръководството на г-жа Йорданка Стойчева, г-жа Светла Русева, г-жа Ангелина Костадинова и г-жа Валя Костова с много желание и ентусиазъм се включиха и техните ученици от 6 и 7 клас, както и най-малките – децата от подготвителните групи. Седмокласниците изработиха табло със своите 10 причини да четат с цел да мотивират всички останали ученици по-често да посягат към книгата.