МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

За първи път Международния ден на ромите е честван на 8 април 1992 г. Предложението е направено през 1990 г. на Четвъртия световен конгрес на ромите в Серок (Полша), по инициатива на Международната организация на ромите "Романо юнион" и представители на Индия.

На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война, както и годишнината от Първия международен конгрес на ромите, проведен на 7-12 април 1971 г. в Лондон.


През 1960 г. голям брой ромски организации са установени във Франция и Обединеното кралство. Т.к. броят на националните ромски организации нараства, има повишен интерес към създаването на международна ромска организация.
През 1965 г. е основан Международния ромски комитет.
На 8 април 1971 г., след няколко неуспешни опита, ромите се срещат в Orpington, намиращ се близо до Лондон (Великобритания). Първият световен конгрес, считан за първата истинска международна среща на ромите, подема редица успехи. Поставено е началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. На срещата е основан Международният ромски съюз, приети са ромските химн и знаме.

 • Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем" (Бродих, бродих) на Жарко Йованович от 1969 г.

 • Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле (на практика от 1930 г.). Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.


За жалост смисълът на 8-и се притъпява с всяка следваща година. Посланието му се неглижира. Този ден не е ден за надиграване и надсвирване. Да правиш концерти като сватби в памет на загинали хора е тъжно, ако не е смешно. На този ден циганите християни трябва да запалят една свещ в църквата за мир на праха и душите на жертвите. Циганите мюсюлмани би трябвало да отдадат нужната почит със съответната молитва в джамията.
Систематичното убийството на около 6 милиона евреи, роми, хомосексуалисти и други малцинства от нацистите е най-големият ужас на Европа през 20 век. Над 500 000 са ромите избити в Аушвиц, Биркенау, Дахау и други концлагери, както и по време на самите военни действия. Много от оцелелите в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Югославия все още носят белезите от извършените с тях експерименти, а геноцидът рефлектира върху милиони роми не само в Европа, но и в целия свят.

/ Аушвиц-Биркенау /


Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

В последно време денят получава повече световно признание:

 • В края на живота си папа Йоан Павел II призовава към състрадание и уважение към ромите.
 • През 2003 г. Негово светейшество Далай Лама запалва свещ в дома си в Дарамсала (Индия), за да отбележи деня.
 • През 2009 г. държавният секретар на САЩ - Хилъри Клинтън - говори за ангажимента на САЩ да защитава и насърчава човешките права на хората от ромски произход в цяла Европа.
 • На 27 януари 2011 г. в германския парламент за първи път се отбеляза геноцида на ромите през Втората световна война с речта на холандския синт Зони Вайс.

 

Източници:

 • www.bgnes.com
 • http://02varvara.wordpress.com/2011/01/27/today-is-international-holocaust-remembrance-day-no-one-is-forgotten-nothing-is-forgotten/
 • http://www.errc.org/cikk.php?cikk=2740
 • http://www.romadecade.org/international_roma_day_concert_jozsef_balazs_romani_orchestra
 • www.elhovonews.info
 • http://unipd-centrodirittiumani.it/en/news/8-April-2011-Celebration-of-the-International-Roma-Day-40th-Anniversary-of-the-First-World-Romani-Congress/1995
 • http://www.novinar.net/print.php?act=news&act1=det&mater=MzU0OTsy&print=y

РОМСКИЯ ГЕНОЦИД

Престъпленията срещу човечеството през Втората световна война биват изобличени и доказани на Нюрнбергския процес (1945-1946), когато нацистките водачи са изправени пред военен трибунал. Западна Германия официално признава геноцида на ромите през 1982 г.

Холокоста е преднамереното убийство, изтребление на една цяла нация, включително мъже, жени и деца, което довежда до унищожаването на 60% от евреите в Европа. С непопулярното название пораймос се отбелязва унищожените между една четвърт и една трета от циганското население.

 • Пораймос (поражмос) е термин, предложен през 1996 г. от американския професор и ромски активист Иън Ханкок (Ian Hancock) за да се обозначи политиката на геноцид над ромите в нацистка Германия. Термина се превежда буквално на някой ромски диалекти като "злоупотреба, изнасилване", което е и една от причините да не бъде общоприет.

Други названия, които не са придобили широка употреба са:

 • Samudaripen е думата, която на ромски език означава "ад на земята" (буквално преведена като "убийство на всички").  
 • Кали Trash (Kali Traš), в превод "черен ужас" е понятие предложено от руски ромски активисти.
 • Berša Bibahtale се превежда като "нещастни години".

 

Източници: