РОМСКИЯТ ФЛАГ

В ромското знаме е вплетена дълбока символика отразяваща историческото, социално и културно наследство на етноса. Неговите елементи показват постоянното движение и промяна, както и вечните закономерности.

 / унифицираният международен ромски флаг /
 

История на флага

 

Първото ромско знаме е създадено от Обединения съюз на ромите в Румъния през 1933 г. (1930 г.) Представлява синя и зелена лента.
Допълнено с червено колело в центъра (1960 г.), то е  одобрено от международните делегати на Първият световен ромски конгрес през 1971 г., състоял се в (близост до) Лондон. Взето е решение за внасяне на петиция до ООН с искане да се даде на ромите ясен статут. На същият конгрес се приемат официалните химн и знаме, изместили досегашните символи колело, подкова и тесте карти.
След внесената петиция 1978 г. (Ню Йорк), подкрепена с новосъздадения флаг, на следващата година – 1979 –  тя е приета от ООН.

След падането на комунизма знамето се използва от ромските организации в Централна и Източна Европа, а сега и в Австралия. Причината, поради която американските роми не знаят почти нищо за знамето е защото то е създаден в Европа и е избрано за официално знаме от ромските представители на Великобритания, Франция, Испания, Западна Германия, Холандия, и други не-комунистически страни от Западна Европа през 1960 г.
Има много хора по света, включително и роми, които не знаят, че етноса има официален флаг. А в много източноевропейски страни (изключения са Русия и Украйна) ромският флаг не се признава.

На Ромският конгрес проведен през 1992 г. в Рига (Латвия) се споразумели за друг флаг - конска глава, разположена в средата, която олицетворява независимостта на етническа група, на зелен и син фон, съответно олицетворяващи горите и небето. 

 

Флага в различните страни

 

 • Севилското е с по-светло небе. Колелото е със златно жълт кант, наподобяващ сияние, а спиците са 10. Диаметъра на колелото е едва половината от височината на флага, което също излиза от официалните спецификации.
 • Каталунското знаме е само с 8 спици.
 • Косовското едва с 6 спици.
 • В Македония ромска политическа партия е вплела традиционните символи.
 • В Швеция има разминаване в цветовете: горната лента е жълта, а долната синя.

/ още едно знаме от Косово /

Различните моделите по света са плод и на творческа самодейност.

/ колело представено с 12 на бр. спици и сини цветове /

 
 


Вплетената символика в ромският флаг

 
 • Ромският флаг се състой от син и зелен цвят, разположени хоризонтално един над друг, а в центъра има червено колело с 16 спици. Синьото символизира вечните духовни ценности, а зеленото - земните ценности.
   
 • Синята лента представлява небето, както във физически, така и в преносен смисъл. Отнася се до безкрайността и свободата. Олицетворява Рая, дори в различните вероизповедания на ромите.
 • Зелената лента олицетворява земята и плодородието, пасищата и растежа.
 • Колелото съдържа в себе си дълбока символика:
    знак за движение и напредък;
    с червения цвят е почетена кръвта на тези от ромите, които са погинали (препратка към репресиите по време на фашистка Германия);
    още един символ - огъня, като черта на чергарския живот, движението и прогреса;
    Броя спици на колелото е 16, което представя 16-те спици в Индия на икономическо освобождение на Ганди и движението му за независимост. The practice of home spinning in India had been banned by the British to protect the textile industries of England. Therefore Gandhi-ji set an important example by spinning, in symbolic protest of colonial rule.

    колелото с 16 спици краси ромският флаг и напомня на колелата на vardo* или каруците послужили като дом за скитащите ромски семейства за повече от сто години;

  * - vardo са традиционните каруци теглени от кон, използвани от британските цигани. Характеризират се с висока архитектурна и естетическа стойност на дърворезбата. Има няколко основни вида, според формата им, но като цяло няма два еднакви, т.к. зависят от вкуса на собственика който ги поръчва.

  https://lh6.googleusercontent.com/-KnOdmHNFemc/TcbE__4obrI/AAAAAAAABGw/cMMV9nxNQyo/vardo-basics-docuFX--.jpg

  Исторически колелото възниква 6400 г. пр.н.е. в Шумер.

    представлява по форма и цвят изгрева и залеза, позовавайки се на цикличността на постоянната възможност за прераждане;

Един от най-древните символи е кръгът символизиращ Слънцето. Изобщо колелото с неговите спици има множество препратки към изобразяването на Слънцето и неговите лъчи в култури от цял свят - шумери, вавилонци, египтяни, маи и т.н. Пример за това е Konarak - Слънчевият храм построен 1278 г., който бележи кулминацията на будистската архитектура в Orissa (Индия). Целият комплекс е проектиран във формата на огромна колесница, теглена от седем коня. Колесницата на бога-слънце Surya се краси от дванадесет двойки от изящно украсени колела, близо 3 метра в диаметър. Изображението не е слънчев часовник, това е дхармачакра - колелото на "Бога Слънце".

/ същият брой спици, като в ромското знаме - 16 /

Дхармачакра (dharmachakra) - Колелото на Дхарма - е символ представящ учението на Буда към просветление. Превежда се още като Колелото на учението или Колелото на закона. Символът представлява колело на колесница с 8 или повече спици. Това е един от най-старите известни будистски символи намерени в индийското изкуство.
В будизмът, в съответствие с Pali Canon, Vinayapitaka, Khandhaka, Mahavagga, Dhammacakkappavattanasutta, броят спици има следните тълкувания:
8-те спици представляват благородния осморен път на будизма (Ariya magga)
12-те спици изразяват 12-те закона на зависимост (Paticcasamuppada).
24-те спици представят 12-те закона на зависимост и 12-те на отхвърляне на тази зависимост (Paticcasamuppada).

          • индийското наследство;

Дхармачакрата бива използвана в новият флаг на Индия от 1947 г.

/ националния флаг на Индия с ashoka chakra с 24 спици /

Колелото с 16 спици в древна Индия (на санскрит) се е наричало "чакра" (съдба) https://lh4.googleusercontent.com/-w_I3At7UVC0/TcWxkcRNGiI/AAAAAAAABFg/DA-a1dzd0zk/%252B%252B%252B%2Bchakra%2Bmini.gif
То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа. С червената Ашок чакра - колело със спици в центъра, е представена номадската традиция на циганите;
В Индийското знаме чакрата е религиозен символ свързан с кръговрата на живота и преражданията.

Символът се ползва още във флагове на Шри Ланка, Монголия, Тайланд и др. Разпръснатите индийските храмове за поклонение, извесни като Jain Trithaor, съхраняват като исторически артефакт употребата на чакри с 16 спици.

 

Друг представител с 16 спици е златния будистски символ Колелото на живота:

 
 

 

https://lh6.googleusercontent.com/-ydA7dMQg8S4/TcXMNmMmm0I/AAAAAAAABGU/mwXw8qeGS6I/1024px-Roma_flag_dimensions-.png

 Ползвани източници:

http://fotw.ethnia.org/flags/rom.html
http://www.flagdetective.com/wo-gypsy-flag.htm
http://fotw.vexillum.com/flags/rom.html
http://www.indymedia.ie/article/87086
http://www.nrado.com/
http://thegypsychroniclesblog.blogspot.com/2008/09/eugene-hutz-romani-flags-and-stephanas.html
http://www.swaveda.com/articles.php?action=show&id=31
http://oncewewerebirds.blogspot.com/2010_01_01_archive.html
http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/2285284
http://www.statemaster.com/encyclopedia/Roma-people
http://www.balkanproject.org/roma/interviews08.shtml
http://symboldictionary.net/?p=1878
http://gypsymagicspells.blogspot.com/2007/11/gypsy-vardo.html
http://symbology101.webs.com/hindusymbols.htm
http://www.flickr.com/photos/photoloi/3223922987/
http://m.wikitravel.org/en/Konark
http://en.wikipedia.org/wiki/Dharmachakra
http://www.worldheritagesite.org/sites/suntemplekonarak.html
http://www.ccba.in/ccb-lec-31.htm
http://www.michaelbach.de/

 

 

Любопитен факт е, че глаголицата е построена върху символиката на колелото с осем спици.

https://lh3.googleusercontent.com/-CwFG2oK0zUU/Trof5sC-aQI/AAAAAAAABw4/xed-bgEWsk0/s760/760px-Glagolitsa_Joncev_Theory.svg.png

Според проф. Васил Йончев глаголицата произлиза от т.нар. руни или "неизвестни знаци" от прабългарските надписи от Преслав, Плиска, Мадара, Муфтарлар, Равна и др. Чрез проследяване на историческия развой на основните конструкции и конструктивните промени на буквите, проф. Йончев достига до фигурата-модул, представляваща според него "графичен символ на вселената и планетата Земя". В основата са буквите α и ω:

 

Ползван източник: http://bg.wikipedia.org/

https://lh3.googleusercontent.com/-qNDiJVslLmU/UI0_9LjJ_AI/AAAAAAAADIM/DcuQVTByeAU/h120/084088.png Безспорно най-важният и широко използван геометричен символ е кръгът.
Приема се за перфектна форма още от философите по времето на Платон.
В мистични системи, богът се изобразява като кръг и символизира съвършенство, необятност и вечност.
Обозначава небесното тяло Слънце.

https://lh4.googleusercontent.com/-QfZMTUtIvQU/UI0_6lVIluI/AAAAAAAADIE/c22bx7x9K04/h120/084088+(1).png

В сравнение с неподвижността на кръга, колелото с добавени спици изразява вече и инерция.

https://lh4.googleusercontent.com/--VXwjT8mEQ8/UI1R1rAMIlI/AAAAAAAADIg/w7sjdnMs2uo/h120/pagan_wheel_shirt_1_.jpg

Символа се открива предхристиянски в календара на келтите (съвременно от паганство). Краищата на първият кръст отбелязват лятното и зимно слънцестоене (горе и долу) и есенното и пролетно равноденствие (вляво и дясно). С другият кръст се отбелязват огнените ритуали Candlemas, Beltane, Lughnasadh и Samhain.
Християнските ритуали на Еньовден са пример за възприети практики - празнични огньове и пируване като популярен обичай.

 

Остава ми да развия единствено символиката в будизма на чакрите.
Ако правилно съм прочел, ашока чакра е единствено с 24 спици, т.е. не е вложената в ромското знаме. Чакрите са 7 с 14 потока, споменава се 14-листната лилия и доста астрална терминология, която не ми позволява за сега да формулирам енциклопедично значението на символа, особено в религиозен аспект.

 

http://ladyrovena.blog.cz/1005/kruh
http://www.gypsywagonparties.com/The-Sabbats.html
http://religionnerd.com/2011/06/22/midsummer-day-a-once-and-future-holy-day/