ТАБЛЕТИТЕ
 

Има една причина хората да продължават да пишат на хартия. Тя не е нито икономическа, нито екологична, нито практична... тя е навикът.

Доказано е, че 12-ичната бройна система е много по-удобна от 10-ичната бройна система, която ползваме. Двата съвременни опита да се замени са били неуспешни. Хартията обаче няма да издържи на натиска.

От милиони години назад във времето хуманоиди използват драскане и цапане по твърди повърхности. Тази примитивна технология се среща и в днешни времена.

Ето причините хартията да бъде заменена тотално:

 

ЕКОЛОГИЧНИЯТ ПРОБЛЕМ
 
https://lh5.googleusercontent.com/-iu0ix10asBQ/TnXAklo5CGI/AAAAAAAABlQ/K18iNd2BcdE/chop-2%252520copy-4-.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-_kSnN__4hTk/TnXGXI8NUoI/AAAAAAAABls/2lqPlxJjMJ0/Logo_wwf.gif


 • Имате ли представа колко дървета биват отсечени всяка година за производството на хартия? Търсенето на хартия е причина за около половината от промишления дърводобив по света.
   ● Производството на 9 000 листа хартия води до унищожаването на едно дърво!
   ● За отпечатването на неделното издание на The New York Times се използва хартия, добита от 75 000 дървета!
   ● Всяка година само в САЩ се отпечатват 2 млрд. книги, 359 млн. списания и 24 млрд. вестника!
   ● Само през 2008 г. американската книжна и вестникарска индустрия е използвала за дейността си около 125 000 000 изсечени дървета.

 

 
ЗНАЕТЕ ЛИ? 
 • Колко вода е необходима за производството на хартия? Около 324 литра вода се използват за производство на 1 кг хартия!
 • Колко енергия се използва за преработването на дървесината в хартия?
   ● За формирането на природните ресурси са били необходими 60 милиона години. За около век и половина от началото на добива, сме успели да изконсумираме около половината от съществуващите нефтени залежи (43% от използваните горива в света и 95% от горивото в транспорта) на планетата. В момента изчерпваме този продукт със скорост 600 000 пъти по-висока от скоростта на неговото формиране в земната кора.
   ● Употребата на природен газ нараства постоянно, като световните запаси от природен газ към момента се изчисляват на 65 г., при сегашното потребление.
 • Колко мастило се ползва за принтиране? Всяка година над 350 милиона касети с тонер се изхвърлят на сметища.
  До 2012 г. 500 милиона касети за лазерни и 1,8 млрд. касети с мастило ще бъдат изхвърлени в сметища.
 • Колко горива, респективно парникови газове се използват/отделят за транспортирането на хартията до печатниците и последващото разпространение на готавата продукция до крайния потребител?
   ●От екологична гледна точка въглищата са най-мръсното изкопаемо гориво, но това не пречи да съставляват една четвърт от използваните енергийни източници, както и 40% от световното производство на електричество.
 • Колко непотребни отпадъци за бунището?
   ● Суровини за производството;
   ● Опаковки. Защитни или за красота, те всички завършват в кошчето за боклук;
   ● Брак. Над 30% от отпечатаните книги не успяват да се продадат и биват върнати обратно при издателя, където се унищожават;
 • Колко химично замърсяване отделят фабриките в околните води и атмосфера?
   ● въглероден диоксид и метан, които причиняват парников ефект;
   ● устойчиви токсични хлорни съединения като диоксини (20% от световното производство ползва белини за избелване на хартията);
   ● органични материали, които поглъщат  кислород по време на разлагане;
   ● серен диоксид, който допринася за окисляване на водните обекти;
   ● азотни замърсители на въздуха и фосфати, които ускоряват растежа на водораслите;
 • Колко обезлесяване води до намалено биоразнообразие на екосистемите? Вследствие на това всяка година изчезват растителни и животински видове.
ТАБЛЕТИТЕ

Бъдещето е в употребата на електронни книги на леки и компактни носители като таблетите. Гигантите в областта на информацията американските компании Google, Apple и Microsoft се опитват да се позиционират в ерата "пост-PC" с акцент върху мобилните устройства, а не върху компютрите.

Дялът електронни книги се прогнозира да нараства с 5% годишно от сегашните 15%. Само в САЩ се наблюдава ръст от 164,4% за изминалата година спрямо предходната и, след повишаване на продажбите от $167 на $441 милиона годишно.

 • Цената на електрооните книги е в пъти по-ниска от същите в хартиен вариант. Ако приемем, че човек прочита по 20 книги на година. Средната цена на една печатна книга е около 20 лв. Следователно четящият човек ще похарчи 20 х 20 = 400 лв., купувайки си хартиени книги. Същите тези книги се предлагат в електронен вариант средно на  една трета от цената на печатните (около 6 лв.). Следователно сметката показва 20 х 6 = 120 лв. или с други думи икономия от около 280 лв. при къпуване на електронни книги. Отделно са различните лицензи за свободен обмен.
 • Библиотека в джоба. Популярността на електронните книги нараства с поевтиняването на таблетите. Свидтели сме на пазарен бум, точно като това се случи в зората на телевизора и мобилния телефон. За по-малко от 10 години, след като се създаде набор от необходимата технология, 75% от населението на света я придоби. Това е бъдещето и пред четците на електронни книги.

 

https://lh5.googleusercontent.com/-Zd7h98IQW-4/TnXC1W9y5MI/AAAAAAAABlg/InOphCHF81w/kindle-stack-books-4-.jpg
/ Amazon Kindle - световен лидер при ел. четци

От Amazon обявиха още миналата година, че продажбите им на електронни книги са надхвърлили тези на традиционните печатни книги. Вече не говорим за бъдещето, а за настоящето! С носталгия мога да отбележа, че на красивите лавици с книги превърнали се в част от интериора на всеки уютен дом, вече ще се гледа като на антики.

С придобиването на e-reader (ел. четец) всеки човек получава безплатен достъп до всички световни класики, а изчисления на независими организации показват, че покупката на между 40 и 50 нови хартиени книги като себестойност се равнява на тази за производството на един електронен четец. Така всички закупени над тази бройка книги накланят везната в полза на устройствата за четене.

И докато възвръщаемостта от една обикновена книга може да варира между 15% и 20%, то от електронното и издание може да надхвърли 70%.

 
 • Електронните носители са милиони пъти по-компактни в сравнение с книжните им аналози.
 • Теглото: "Властелинът на пръстените" тежи 2 килограма, а четец побиращ десетки хиляди страници тежи 200 г и е джобен формат. На 1 TB могат да се съберат близо 1млрд ел. книги с размер от 100 КВ.
 • Лесно, бързо и удобно търсене и прехвърляне по цялата планета, премахващо досегашните ограничения.
 • Сигурността на съхранение. Книгите не се износват от употреба, нямат откъснати страници, дефекти на хартията или драскано.
 • Удобство при ръководства или публикации са линковете към различни източници, които са ползвани.
 • Достъп до речници и превод в реално време.
 • Пресъздаването на цветни илюстрации и анимации е отново в полза на е-книгата.
 • Безжична връзка с Интернет посредством Wi-Fi. Online търсене и поръчване на книги, с което отпадат разходите по доставката.
 • Таблетите и електронните четци не само съхраняват хиляди книги, но и позволяват да ги заемете на вашите приятели или просто да ги изтриете (примерно дубликатите) без някакво въздействие върху околната средата.
 • За писането също не е необходима хартия. Електронната хартия за многократно ползване, touch screen технологията, както и гласовото писане са онова, което приляга на 21 век като технологични улеснения на прогреса.

 

https://lh5.googleusercontent.com/-AQleM05HPXU/TocJjq5rNSI/AAAAAAAABps/-i1AQoaQaxE/kindle_17777-.jpg

 

ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ МИШКАТА КНИЖКАТА?

Историята помни далеч по-големи преврати. Все едно да питаме днешните младежи: "Липсват ли ви грамофонните плочи?". Хартиените книги ще продължат да съществуват, както и пергамента направен от фина телешка, овча или козя кожа. Масовата форма обаче ще е следствие на информационните технологии - това е неизбежно.

 - Компютрите бяха разработени като едни елементарни калкулатори с монохромни монитори, с възможност за показване на елементарни графики.
 - Първите мобилни телефони тежаха по три килограма, имаха крайно ограничено поле за връзка и основната им функция беше "представителност". Днес са необходимост, имат камери по 5 мегапиксела, множество функции, от които се ползват 10% от ползвателите.

Предрасъдъци: Аргументите против тази навлизаща в живота ни иновация напомнят на тези ползвани с появата на телевизията: "не можеш да си вземеш телевизора в тоалетната или да си завиеш картофки в CNN".
Книжните павета стареят, събират прах и са храна за червейчета. Старите ми книги на село са нападнати от буболечки и ухаят приятно на дървесина, но едва ли това е начина за ароматерапия.
Нужни ли са хора, които да са ангажирани да доставят книги до книжарници или дома Ви, такива каквито ще опаковат, разтоварват или продават в книжарници? Не.
Не се замисляме и колко примитивно и затормозяващо е боравенето с реални пари. Носим в джобовете си банкноти и железни монети, изчисляваме ресто, мърсим се. Колко по-просто би било с един SMS да заплатим избрана електронна книга, да получи онова което искаме за секунда, да пестим и уважаваме своето и чуждото време и труд...

https://lh3.googleusercontent.com/-QhAIoSTEjGQ/TocH5b9WzPI/AAAAAAAABpc/TXpZZaYx16g/39577gyqv99srsp.jpg  

Закостенелите представи, че четене на ел. книга значи турбинен звук на твърдия диск, фучене на вентилатори и наказание на стола, също подлежат на корекции. Таблета няма нито един от изброените недостатъци. Нещо повече - имат равен екран, а не огъната хартия със сенки или заслепяващи отблясъци от нужния за четене допълнителен източник на светлина.
Векторно качество позволяващо смяна на размера, шрифта, цвета и фона на текста, без влошаване на качеството. Това е фундаментално решение за индивидуалното зрението на различни хора (вкл. незрящите). Така отпада нуждата от очила, а също и дава повече свобода в позата/отдалечеността от екрана. Истината е, че в днешните условия е по-лесно да си развалите очите с книга от хартия.

Различни постижения в историята на човечеството са белязали прелома към нова ера:

 • Каменната епоха - започва с употребата на каменни сечива (1000 000-1500 000 г. пр.н.е.)
 • Медната епоха - започва с откриване на първия метал - медта (4000-3000 г. пр.н.е.)
 • Бронзовата епоха - открива се бронзът (2800-1200 г. пр.н.е.)
 • Желязната епоха е последният период от праисторията - започва употребата на железни оръдия на труда.
 • Информационната - в началото на една нова епоха, сме свидетели на най-динамичната революция в човешката цивилизация. Овладява се познанието - съхраняването, преносът и обработката на информация, което превръща Земята в глобално село. Знанието е споделено и впрегнато в интересите на човечеството.

   
 

 

ТЕХНОЛОГИИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Нова концепцията за модерно образование, създадена от технологичната компания Сирма Медия, ще навлезе в българските училища през тази есен. В рамките на пилотен проект в тридесет училища ще бъдат внедрени нови мобилни компютърни кабинети, включващи таблети Intel Classmate PC, богато учебно съдържание, софтуер за интерактивна комуникация между учители и ученици. Очаква се те да разширят значително възможностите за интерактивно обучение, както и да спестят на училищата много допълнителни разходи. Лицензите за обучителния софтуер ще бъдат предоставени безплатно.
„В 21 век информацията вече не е нито част от училището, нито част от учителя, нито от учебниците. Тя е достъпна навсякъде и проблемът е по-скоро с нейното филтриране“ - заяви Александър Ангелов от Сирма Медия АД, описвайки променящата се реалност в образователната сфера и новата роля на учителя.
Пионер в дигитализацията на книгите е СОУ „Васил Левски” - Велинград. През м. март тази година 3 кабинета вече са оборудвани с таблети. Ползват се в часовете по точни науки - математика, физика и химия.

 • В момента един обикновен таблет струва €100.
 • Преди месец Индия представи образователен таблет за $50.
 • https://lh3.googleusercontent.com/-xbLzbAWWCS4/TpFtde-c_wI/AAAAAAAABq8/MjT9YLCDwj0/s407/5886_1309773903_m.jpg  

  Министерството на образованието на Южна Корея заяви през юли, че планира да похарчи повече от $2 млрд. за изработването на цифрови учебници. Целта е до 2015 г. всички книжни помагала да бъдат изцяло дигитализирани и по този начин всичко необходимо на ученика ще се побира в едно цифрово устройство.

  Това е част от модернизацията в образованието на обща стойност $10 млрд.

 

"Вестниците на хартия ще изчезнат напълно до 2040 година" - това съобщи в края на 2011 г. генералният директор на влизащата в състава на ООН Световна организация за интелектуална собственост Франсис Гъри. Според него, в САЩ това ще се случи още през 2017 година.

ПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ