„Вече съм човек грамотен!“

31
май2023

„Вече съм човек грамотен!“ – възторжено и с гордост отбелязаха учениците на своя празник по случай завършването на 1 клас в СУ „Хр. Смирненски“ на 31.05.2023 г.

Тържественият момент бе споделен в присъствието на педагогическото ръководство на училището, учители, родители и връстници.

Празникът отбеляза успешния финал при покоряването на първото стъпало
към науката и приобщаването на децата към света на знаещите, можещите, мислещите вдъхновители и бъдещи будители.
Радостта, гордостта и новото самочувствие на порасналите ни възпитаници въвлякоха неусетно гостите на тържеството в преживяванията на децата чрез песни, танци и приказна драматизация. Специално изготвената презентация с избрани моменти на учебен труд, веселие, артистични изяви, закачки и игри, се превърна в своеобразна ретроспекция на изминалата първа учебна година, посрещната с умиление и респект от родителите.
Директорът на училището г-жа П. Трандева поздрави първокласниците, техните учители и родители за търпението и вдъхновението. Тя подчерта, че усилията, старанието и дръзновението ще бъдат възнаградени със силата на буквите и словото. А тяхната невидима енергия, която ни докосва, покорява и гради, оттук нататък ще бележи напредъка на човека в неговия живот.
На добър час в чудния свят на просветата и омайната българска реч!
Защото знанието е началото!

СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора празнува 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

17
май2023

На 17.05.2023 г. с чувство на национална гордост СУ „ Христо Смирненски“ Стара Загора отбеляза предстоящия празник 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
С празнична програма включваща песни, танци и рецитал на стихотворения, училището отдаде почит на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие, дали своя принос за развитието на просветата и културата.
По традиция директорът на училището г-жа Пенка Трандева награди изявени ученици постигнали успехи през учебната година. Тя поздрави присъстващите възпитаници, учители и родители по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка”

27
апр.2023

За пореден път приказната драматизация „Дядовата ръкавичка ”, пролетни стихчета и песни, подготвени с ентусиазъм и вдъхновение от децата в ЦДО 1 клас, събраха на весел празник връстници, родители, педагогическо ръководство и учители.
Изявата бе във връзка с работата на СУ „Христо Смирненски” по НП „Заедно за всяко дете”, модул 3 и осигуряване на финансови средства за ефектни театрални костюми на участниците.
Любимият приказен сюжет, съчетан с ръчно изработени сценични декори от ученици и учители, себеутвърждаването на децата, увереността в собствените възможности мотивираха малките артисти за емоционално пресъздаване и импровизаторски находки при персонажите, предизвикаха непринудена радост и удовлетворение от постигнатото.
Усилията им бяха заслужено адмирирани от Директора на училището, г-жа Пенка Трандева и всички присъстващи.
Педагогическият екип, реализирал проекта е убеден, че откровеността и чистотата на детството уверено редят пъзела на художествени и жизнени модели на бъдещо поведение и социално благополучие.

Празнуваме осми март

08
март2023

На 07.03.2023 г. по НП „3аедно за всяко дете“, модул 3, учениците от първи клас и техните класни ръководители г-жа Н.Желязкова и г-жа З.Горанова организираха вълнуваща твореска среща с родители. Поводът бе изработване на картички – осмомартенски поздрав за мама в навечерието на празника. Деца и родители обединиха усилията си и заредени с празничко настроение направиха красиви апликирани картички – пролетна градина на обич и признателност.
Подвластни на магията да създаваш, раздваш и споделяш, да твориш добро и да предаваш радостта напред, децата подредиха постер с най-красивите изработени картички – акцент във фоайето на училището за ведро настроение и цветно начало на празничния ден.

СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора отбеляза  тържествено Националния празник на България – Трети март

03
март2023

С тържествен концерт СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора отбеляза празничният ден Трети март. С голямо старание децата от четвърта група с ръководител г-жа Мими Вълкова изпълниха песента „ Знамето ни е трицветно“. След тях с много настроение и специално изработени костюми излязоха учениците от ЦДО - 1 клас. Те представиха драматизация на народната приказка „Дядо вади ряпа“. С патриотични песни и стихотворения учениците от трети клас поздравиха  всички присъстващи по случай празника.
Учениците от студио „ Дъга“ с ръководител г-жа Деница Божилова изпяха песни от Странджанската  фолклорна област .
Тържественият концерт по традиция завърши с право тракийско хоро. На празника присъстваха ученици, учители, родители и ръководството на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора.

Баба Марта в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора

01
март2023

Баба Марта е един от най-почитаните обичаи, запазил се до наши дни. От ранното утро на 1-ви март ученици от 3. Клас на СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, облечени в народни носии накичиха с мартеници своите учители и съученици. Отправиха пожелание за здраве, щастие и късмет.
Третокласниците с усмивки се присъединиха към празника организиран от Община Стара Загора "Да облечем парк "Пети октомври“ в уникална червено – бяла премяна“, състоящ се от 10.00 часа на 1-ви март.
По традиция и тази година ученици от СУ „Христо Смирненски“ посетиха РУО – Стара Загора, за да отправят мартенски поздрав с пожелания за здраве. Освен със стихове за Баба Марта и пролетта, те зарадваха ръководствата на институцията и техните служители с красиви ръчно изработени мартенички. Домакините посрещнаха децата изключително гостоприемно и на свои ред  им подариха лакомства и мартенички, с пожеланието да бъдат здрави, ученолюбиви и да пазят българските традиции.
Честита Баба Марта!

Празник в първи клас

21
февр.2023

21.02.2023г. - обикновеният делничен ден, учениците от ЦДО - 1 клас и техните учители г-жа В.Йотовска, г-жа Н. Желязкова и г-жа З. Горанова, преобразиха в празнична среща. Среща на родители, учители, деца и възпитаници от различни випуски на училището.
Инициативата бе естествено продължение на поредицата прояви в "Клуба на родителя" през годините, прераснали в участие на СУ "Хр. Смирненски" в НП "Заедно за всяко дете", модул 3 през настоящата 2022/2023 учебна година.
Първокласниците, вече придобили заслужено самочувствие на ученици и членове на ученическата общност, показаха умения в рецитиране на стихотворения за познати и обичани приказни герои, обрисуваха с думи красиви природни пейзажи, изразиха любов към родния край и очаквания с трепет празник на мама...Любимите песни, изучени в училище и изпълнени от тях, завладяха аудиторията с мелодичността и звънките детски гласчета, увличайки в ритъм заслужените аплодисменти.
Кулминационният момент на срещата бе драматизацията на приказката "Дядо вади ряпа", вплетена в нишката на художествено-музикалния разказ за сезоните. С много желание, настроение и специално изработени костюми малките артисти приобщиха присъстващите към приказния свят на детството, радостта и усмивките с обещание за нови срещи и споделени мигове. Заедно!

Отбелязване 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора

15
февр.2023

По повод 150 години от обесването на Васил Левски в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се проведоха множество изяви свързани с отдаването на почит към делото на Апостола на свободата. В тях участваха учениците и класните им ръководители от начален, прогимназиален и гимназиален етап на обучение.
На 15.02.2023 г. училищното радио „ Междучасие“ излъчи предаване, в което ученици от VII “А“ клас с ръководител г-жа Ивелина Иванова учител по Български език и литература, подготвиха рецитал на тема „Васил Левски“.
СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включи и в инициативата организирана от Община Карлово и СУ „Васил Левски“, гр. Карлово  „Васил Левски“ - „150 урока за Апостола“. На 15.02.2023 г. в училището бе проведена открита практика с учениците от 5.6. клас. Те с интерес участваха в урок на тема „Левски“ . Преподавателят по История и цивилизации г-жа Бойка Стоева, увлекателно разказа за живота и дейността на Васил Иванов Кунчев, като акцент беше връзката с град Стара Загора. Госпожа Стоева подкрепи урока си с увлекателна презентация. Учениците получиха материали, за да изработят собствена книжка посветена на Апостола на свободата. Материалите и идеята за нея са от Регионален исторически музей Стара Загора. Учениците с въодушевление и старание сътвориха своите книжки за Апостола. В края на урока петокласник рецитира стихотворението „Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев.

На 16.02.2023 г. учениците от 1. до 4. клас заедно с техните класни ръководители и учителите от целодневна организация на учебния ден посетиха„ Хилендарски метох“ в гр. Стара Загора. С голям интерес и внимание те изслушаха тематичната беседа за живота на младия Васил Иванов Кунчев, наречен по-късно Левски. Малките учени научиха за пребиваването му в Стара Загора и дейностите, които е организирал в Старозагорския революционен комитет. Разгледаха и обстановката, в която е живял Васил Левски. Учениците заедно с учителите си направиха снимка за спомен пред „ Хилендарски метох“ гр. Стара Загора.
На 17.02.2023г. учениците на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включиха към инициативата на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив за едновременно хорово рецитиране  на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. По този начин, възпитаниците на училището ни отдадоха почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин. С рецитирането на емблематичното стихотворение да съпреживеят мощта на Ботевото слово. СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включва за втора поредна година към инициативата на пловдивското училище.
С провеждането на всички изяви СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включи в отбелязването на 150 годишнина от гибелта на Васил Левски и отдаване на национална почит към Апостола на свободата.

Посрещане на Банго Васил – ромската Нова година

13
ян.2023

По традиция на 13 януари, ромите посрещат Банго Васил – Нова година. Легенда разказва, че Банго Васил е Свети Василий Велики – застъпник и защитник на ромите.
Учениците от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, споделиха празника заедно с учителите си и ръководството на учебното заведение. Възпитаничките изпяха песни, и сурвакаха за здраве и благополучие. За приготвянето на традиционната празничната трапеза Златка Мерджанова разказа и показа, как се правят лозови сърми, като в една от тях слага и метална пара - късмет.

Отбелязваме 1 ноември – Ден на народните будители. Честит празник, заслужили българи!

27
окт.2022

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение. С пъстра празнична програма СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора отдаде своята почит пред делото на българските просветители, книжовници и революционери .
По повод Деня на народните будители , Мол Галерия – Стара Загора съвместно с Национална картова и платежна схема, провеждат кампания с цел да популяризира делото и завета на нашите исторически личности. Екипът на Национална картова и платежна схема в партньорство с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ дигитализира почерка на Христо Ботев. Цифровият шрифт е направен по модел на съхранените оригинални ръкописи на революционера. Целта на кампанията е младите хора да се доближат до Ботевото дело и завет.
На 24 октомври ученици от 7. клас на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, заедно със своите класни ръководители посетиха експозицията в Мол Галерия – Стара Загора. Възпитаниците собственоръчно набраха част от стихотворението на Христо Ботев „Майце си“, в изградения за целта работен кът с лаптоп и екран в търговския център. Учениците се снимаха за спомен с восъчната фигура на революционера. Разгледаха изложените литературни творби на видния български патриот и радетел.
С голямо училищно тържество ученици, учители, училищно ръководство и родители споделиха празника 1 ноември – Деня на народните будители. По време на програмата, млади художници от училището, рисуваха картини от парк „Митрополит Методи Кусев“, който е създаден именно от видния старозагорски будител Митрополит Методи Кусев. С музикален поздрав се включиха ученици от 3.клас, a вокална група за народни песни с ръководител г-жа Божилова изпяха за зрителите в залата „ Дилмано ,дилберо“ и „ Рипни, Калинке“ Тържеството завърши с награждаване на талантливите художници от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора.

Тържество за завършване на учениците от начален курс

15
юни2022

Четвъртокласниците, с ръководители г-жа Нина Желязкова, г-жа Златина Горанова и г-жа Велина Йотовска, празнуваха завършването на началния етап от своето образование. Техни гости бяха родители, ръководство на училището, съученици и приятели.
Г-жа Пенка Трандева - директор на училището поздрави учениците и техните учители, като връчи грамоти на най-добре представилите се ученици на НВО - 4 клас.
Петокласници с ръководител г-жа Деница Божилова поздравиха своите приятели от 4. клас с атрактивен танц.
Весела ваканция на всички!

Тържество на първокласниците „Всички букви зная, мога да чета“

02
юни2022

Първокласниците от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора отбелязаха с тържество завършването на учебната година. Учениците на г-жа Катя Николова и г-жа Кремена Драгиева зарадваха присъстващите ученици, учители и родители с популярни стихове, песни и гатанки, които са научили през учебната година. С радост и увереност децата рецитираха:
„Всички букви зная,
мога да чета.
Те ще ми разказват
всичко за света.“
Директорът на училището г-жа Пенка Трандева връчи удостоверения за успешно завършен първи клас и отправи своите благопожелания към първокласниците и техните родители и учители.

Участие в празничното шествие по случай 24 май

24
май2022

Тържество по случай 24 май

20
май2022

СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора отбеляза Деня на славянската писменост и българската културa и просвета с поздравителна програма. След издигането на националния флаг под звуците на химна на Република България с мощно „Ура“ бе посрещнато училищното знаме. Последва емоционално музикално изпълнение на второкласниците, а след тях най-малките ученици от подготвителните групи зарадваха публиката с изпълнение на тракийска ръченица. С много артистизъм и старание по-големите ученици рецитираха, танцуваха, пяха и забавляваха присъстващите ученици, учители и родители.
Приветствие по повод 24 май произнесе зам. директорът на училището г-жа Ваня Троева. Наградени бяха изявените учениците, постигнали успехи през учебната годината.
В края на тържеството ученици и преподаватели си направиха снимки за спомен през портрета на светите братя Кирил и Методий.

Рецитал за Васил Левски

18
февр.2021

СУ „Христо Смирненски“ участва в национална инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата. В 12:00 часа учениците едновременно рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“:

 

Тържество за завършване на начален етап в СУ “Христо Смирненски“

30
юни2021

С пъстър празник учениците на г-жа Катя Николова и г-жа Кремена Драгиева отбелязаха завършването си на първия етап на основната образователна степен.
Четвъртокласниците с много настроение, ентусиазъм и вълнение рецитираха, пяха и танцуваха пред присъстващите ученици, учители и родители.
В обръщение към бъдещите петокласници директорът на училището г-жа Пенка Трандева им пожела да продължават да обогатяват своите знания и умения, да са усърдни и успешни и през следващия етап от своето образование.  
Тържеството завърши с връчване на грамоти за отличен успех, обща снимка за спомен и пожелания за весела ваканция.

Тържество на  първокласниците от  СУ „Христо Смирненски“

10
юни2021

На 10 юни първокласниците на  СУ “Христо Смирненски“, Стара Загора с класни ръководители  Катя Иванова и Благовестина Василева зарадваха родители, учители и ученици с красиво тържество на тема: „Вече сме грамотни“.
С много артистичност, старание и вълнение малките ученици рецитираха стихове, пяха песни и танцуваха под звуците на популярни детски песни.  Изпълненията бяха посветени както на знанието и радостта от това, че са вече грамотни, така и на предстоящата ваканция.
Празникът завърши с много усмивки, радост и аплодисменти. Директорът на училището – Пенка Трандева пожела на първокласниците да са любознателни и трудолюбиви и се снима с тях и учителите им за спомен.


Тържество за 1 юни в СУ “Христо Смирненски“

1
юни2021

С  песни, танци и ученически театър СУ “Христо Смирненски“ за поредна година отбеляза Международния ден на детето – 1 юни.
Празникът започна със забавната песен „Седнало е Джоре“, която бе изпълнена  с много настроение от ученици от различни класове.
Ученици от третите класове с ръководител Велина Йотовска представиха драматизация на народната приказка „Момче и вятър“. Малките артисти показаха завидни театрални умения и бяха силно аплодирани от впечатлената публика.
Тържеството завърши с детска дискотека, в която се включиха всички деца от публиката.


Образователен спектакъл „СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ!“ в СУ „Христо Смирненски“

11
май2021

В навечерието на 11 май, когато почитаме паметта на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий, в СУ „Христо Смирненски“ беше представен образователен спектакъл „СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ!“.  Патриотичният филмово-театрален час се проведе с ученици от първи до четвърти клас, включени в групи за допълнително обучение по Проект BG05M2ОP001-2.011„Подкрепа за успех“.
Учениците се потопиха в епохата на Св. Св. Кирил и Методий чрез въздействащ филм, динамичен театър и незабравими стихове. Проведе се и състезание по краснопис, поетичен рецитал, както и масова декламация на азбуката ни в старинния и в модерния вариант.
Поощрени от водещия на урока Искрен Красимиров, който е режисьор, актьор и основател на проект „НЕзабравимата България“, децата активно отговаряха на въпроси за българските будители, а по-смелите от тях се превъплътиха в ролята на Кирил и Методий.
След приключването на впечатляващия образователен спектакъл учениците се снимаха с актьора за спомен.


За празника на мама

08
март2021

Първокласниците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора са готови да посрещнат 8 март - празника на мама.  
С много желание, старание и търпение под ръководството на класните си ръководители госпожа Катя Иванова и госпожа Благовестина Василева  децата изработиха пъстроцветни картички за най-скъпия човек - майката, дарила им не само живот, но и своята обич, грижа и внимание.


СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора с тържествен концерт за Трети март

03
март2021

При строго спазване на противоепидемичните мерки СУ „Христо Смирненски“ отбеляза Националния празник на РБългария с празнична литературно-музикална програма.
Началото постави фолклорна група с песента „Хубава си, моя горо“. Ученици от групата на занимания по интереси „Родна реч“ представиха драматизация по разказа на Иван Вазов „Една българка“. Стихотворението „Аз съм българче“ прозвуча в изпълнение на второкласниците Банко и Демир. Бурните аплодисменти на публиката събраха учениците от пети и шести клас, които танцуваха модерни танци, хип-хоп и брейк. Концертът завърши с изпълнение на песента „Една българска роза“ и кръшно българско хоро.


Баба Марта бързала – мартенички вързала

01
март2021

По случай 1 март – любим празник на малки и големи, ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  зарадваха служителите от Регионален инспекторат и от отдел „Образование“ към Община Стара Загора с красиви ръчно изработени мартенички.
Стихотворения за Баба Марта и благопожелания за здраве и щастие изрекоха две красиви деца, облечени в народни носии.
Приятно изненаданите домакини подариха на децата мартенички и пожелаха на всички ученици и учители от нашето училището да бъдат здрави и успешни.

С обич и признателност

05
окт.2020

На 05.11.2020 г. ученици от  СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора изразиха своето уважение и преклонение пред народните будители.
Между учениците от седмите класове се проведе викторина.  С много хъс и енергия участниците рецитираха стихотворения от Добри Чинтулов и Христо Ботев, отговаряха на въпроси, свързани с  авторите и произведенията, включени в изпитната програма за НВО, редактираха текстове. Всички показаха много знания и желание за победа.
С не по-малко вълнение и ентусиазъм се състезаваха помежду си и учениците от петите класове. Под наслов „Какво зная за моя роден град?“ децата участваха в интерактивна игра в два кръга в платформата „Кахут“. Всички се представиха достойно. С много малка разлика победата грабнаха участниците от 5 б клас. Накрая всички гледаха филмче за Стара Загора.
И двете дейности са част от Национална програма „Заедно за всяко дете“, по която училището работи.

Откриване на учебната 2020/2021 г.

15
септ.2020

Отново е 15 септември. СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора с трепет и вълнение посреща своите ученици.
Първият учебен ден е особено вълнуващ за най-малките – първокласниците. Госпожа Трандева - директор на училището, ги поздрави със сърдечното „Добре дошли“ и им пожела да бъдат трудолюбиви и старателни, да вярват на своите учители, които ще са винаги до тях в дългия път към науката и знанието.
Родителите призова да обичат и подкрепят своите деца,  да им вдъхват сили и увереност, че със знания и труд ще станат можещи и успели хора!
На всички учители и ученици пожела да бъдат здрави, да посрещат смело и дръзновено всяко предизвикателство, да преодоляват с енергия и нестихващ ентусиазъм трудностите и да вървят заедно със своите ученици напред и нагоре.
По стара българска традиция госпожа Трандева плисна менче с вода, за да  бъде  успешна и ползотворна учебната 2020/2021 година.

Седмокласниците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  вече със свидетелства за основно образование

3
юли2020

След една трудна за всички учебна година, преминала в условия на извънредна ситуация, седмокласниците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  получиха лично от директора  на училището госпожа Пенка Трандева своите свидетелства за основно образование.
Госпожа Трандева поздрави учениците за успешното завършване. Пожела на всички да бъдат трудолюбиви, да следват мечтите си и да продължават упорито да покоряват върховете на знанието.

Четвъртокласниците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора получиха своите удостоверения за завършен начален етап на основно образование

23
юни2020

Събитието беше отбелязано в двора на училището, където щастливите ученици от 4а и 4б клас  и техните класни ръководители г-жа Катя Иванова и г-жа Благовестива Василева споделиха  радостта си от успешното завършване на учебната година с присъстващите ученици, родители и учители. Много настроение създаде празничната литературно-музикална програма, изпълнена с любими  стихове, песни и танци. В края на тържеството към небето полетя букет от разноцветни балони под радостните възгласи на участниците и публиката.
Директорът на училището госпожа Пенка Трандева поздрави четвъртокласниците и техните учители за положения труд през тази нелека учебна година, за постигнатите резултати и успешното завършване. На всички пожела здраве, щастливо лято и бъдещи успехи в науката и знанието.
На учениците с отличен успех и активно участие в живота на училището госпожа Трандева връчи грамоти и предметни награди.

Тържествен концерт по случай 3 март

03
март2020

С тържествен концерт ученици и учители от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбелязаха 3 март – Национален празник на България. Началото поставиха трима чаровни първокласници, които рецитираха стихове за родината. Патриотични песни изпълниха ученици от трети и четвърти клас и вокална група „Смехорани“. Танцът на децата от подготвителните групи събра бурните овации на многобройната публиката.

Свети Валентин

14
февр.2020

С литературно-музикална програма учениците от СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха празника „Свети Валентин“, който от празник на любовта прерасна в празник на обичта, доброто и приятелството. Прозвучаха стихове от Димчо Дебелянов, Дамян Дамянов, Петя Дубарова, Евтим Евтимов. Вокална група „Смехорани“ изпълни песните „Доброта“ и „Приятелство“. Във вихъра на танца ни понесоха момичета от 5, 6 и 7 клас. А най-малките – чаровните и много талантливи второкласници, представиха хумористична сценка с неочакван край, като се превъплътиха в героите от популярната приказка на Елин Пелин „Умник Гюро с умници другари“.
Накрая ученици от групата за целодневна организация на учебния ден, вдъхновени от видяното, направиха импровизиран мини флашмоб.

Кулинарна работилница по случай Василица

13
ян.2020

По случай празника Банго Васил, известен  като „Ромската Нова година“ по инициатива и под ръководството на госпожа Милена Динчева, преподавател по технологии и предприемачество, в СУ,,Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе кулинарна работилница  с участието на ученици от 7 „б“ и 9 клас.
За празничната трапеза бяха приготвени традиционната баница с късмети  и  любимият на всички домашен кекс. Деветокласничките Недка и Жана показаха своите умения при приготвянето на тиквеник, а госпожа Танка Семова - баба на Боян от 7„б“ клас, сви традиционните сарми с паричка за късмет.
През това време седмокласниците разказаха за традициите и обичаите на ромите, свързани с празника Василица.
Последва  традиционното сурвакане с наричане, отправено от седмокласникът Митко Димитров, към ръководството на училището и всички присъстващи с пожелания за за здраве, плодородие и късмет.
След това всички се почерпиха от приготвените за празника блюда и се порадваха на късметите от новогодишната баница.

Коледно тържество

19
дек.2019

С голямо коледно тържество СУ „Христо Смирненски“ отбеляза настъпването на коледните и новогодишни празници. Чаровните деца от подготвителните групи изпълниха новогодишен танц и танц на джуджетата и събраха овациите на препълнената с родители, ученици и учители зала. Много атрактивни бяха малките актьори от втори клас, които се превъплътиха в образите на различни животни, за да надхитрят заедно глупавия вълк.
Ученици от трети и четвърти клас и вокална група „Смехорани“ изпълниха коледни и новогодишни песни, а хип-хоп танцьорите вдигнаха публиката на крак.
Коледарската група изрече благословии за здраве, благоденствие и плодородие.

Ден на будителите

01
ноем.2019

Средно училище „Христо Смирненски”, Стара Загора отбеляза  1.ХІ - Ден на народните будители с голямо училищно тържество. Ученици и учители споделиха празника с родителите на талантливите деца в залата на „Етносвят България”.
Публиката възнагради всички участници с бурни аплодисменти.
Гости на това вълнуващо събитие бяха Галина Краева и Стоянка Колева – представители на Община Стара Загора, отдел Образование и Ярослав Фогл – директор на Фондация „Дон Боско България”.
Събитието е част от дейностите по НП „Заедно за всяко дете“ , Модул 2. "Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование". Стремежът е да се приобщят  родителите към училищния живот, да видят как децата им се учат и забавляват едновременно.

Училищни тържества

03
юни2019

Поредица от училищни тържества се проведоха в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора. Всички те минаха под наслов „Детство мое“ и „Ваканция здравей“.
С много ентусиазъм и желание се включиха  малки и големи ученици.
В навечерието на 1 юни в продължение на един час децата пяха училищни и ромски песни, танцуваха рап, брейк  и  хип-хоп. Най-артистичните изпълниха различни хумористични сценки. Много атрактивни бяха танцовите изпълнения на децата от подготвителните групи и първи клас. Не им отстъпваха и техните по-големи каки и батковци.
На 03.06.2019 г. Празникът на буквите събра заедно учениците от 1„а“ и „б“ клас,  класните им ръководители госпожа Горанова и госпожа Желязкова, и родителите на първолаците, които наблюдаваха с много трепет и вълнение, представената от техните деца драматизация на приказката „Горското училище” от Атанас Цанков.
Веднага след тях на сцената се качиха четвъртокласниците, които изпълниха залата с много настроение, песни и  танци.
Накрая на малките  ученици  бяха връчени удостоверения за завършен първи клас, а техните по-големи каки и батковци получиха удостоверения  за завършен начален етап на основна степен на  образование.
Госпожа Трандева - директор на училището, поздрави всички завършили  ученици и им пожела весела ваканция.

Празничен концерт по случай 24 май

16
май2019

На 16.05.2019 г.  с празничен концерт  СУ „Христо Смирненски“ отбеляза предстоящия 24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.  
Началото постави ВГ „Смехорани“ с песента „Училище любимо“.  Истинска радост предизвикаха децата от подготвителните групи, които изпълниха танц с помпони и танц на пожарникарите. Публиката бурно аплодира  чаровните първокласници и техния танц на джентълмените. Не по-малко атрактивни бяха и по-големите ученици.
След прекрасната песен „Мечта за изгрев“, запята от всички участници, госпожа Трандева  - директор на училището, поднесе приветствие и връчи награди на изявили се ученици.

Урок по родолюбие

01
март2019

С урок по родолюбие СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Националния празник на България – Трети март.
Първокласниците, умело ръководени от петокласничката Галя Златева в ролята на учителка, показаха знания и завидни артистични умения. С вълнение и гордост рецитираха Вазовото „Аз съм българче“ и произнасяха имената на героите, дали живота си за свободата.
През цялото време малките ученици чувстваха подкрепата и приятелското рамо на по-големите – участниците от  групите за извънкласни дейности – „Театрално студио“ и вокална група „Смехорани“, с които заедно репетираха и подготвяха празника.
Тържеството завърши с прекрасната песен „Хубава си, моя горо“, която подеха всички – ученици , учители и родители.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Празник на любовта и приятелството

14
февр.2019

Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбелязаха празника Свети Валентин. Подготовката започна с изработването на картички, които момичетата и момчетата от групата за извънкласни и извънучилищни дейности „Театрално студио“ изработиха и раздадоха на всички присъстващи.
Ученици, учители и родители видяха  презентация, разказваща историята на празника и легендите за свети Валентин. Чуха изпълнения на песни и стихотворения за любовта и приятелството и се насладиха на танца, разкриващ една съвременна история за млади хора, които вглъбени в смартфоните си, пропускат истинското, живото човешко общуване.
Накрая участници и зрители подеха заедно песента „Приятелство“, изричайки вълшебните думи: „За приятелството трябва да се борим всеки  ден. То е свято като хляба, от съдбата подарен. Колко хубаво е само, да усетиш ей така до сърцето друго рамо и протегната ръка.“

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Дядо Коледа и при най-малките

21
дек.2018

Дядо Коледа пристигна и в СУ „Христо Смирненски“ при най-малките ученици – децата от подготвителните групи. Те го поздравиха с песни и стихчета, а той им раздаде подаръци.
Добрият старец им пожела здраве, много усмивки и весели празници и заръча през новата година да бъдат по-добри, повече да слушат учителите си и да покажат много старание и трудолюбие.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Коледа в СУ „Христо Смирненски“

19
дек.2018

С празничен концерт СУ „Христо Смирненски“ отбеляза настъпването на коледните и новогодишни празници.
Началото поставиха третокласниците с песента „Коледни камбанки“. Майсторско жонглиране с flower stick демонстрира  петокласникът Митко Анков.  Иван и Илия от 4 б клас представиха танц с брейк и рап елементи. Своите неподозирани танцови умения ни показаха момичета от 5. клас. А  шестокласниците Боньо и Божидар танцуваха хип-хоп.  
По традиция коледарите пяха и наричаха за здраве и плодородие.
Концертът завърши с изпълнение на вокална група „Смехорани“.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

СУ „Христо Смирненски” празнува двоен юбилей

04
дек.2018

С тържествен концерт ученици и учители отбелязаха 120-годишнина от рождението на Христо Смирненски, чието име училището носи вече 55 години.

Талантливи рецитатори от пети и шести клас изпълниха с много чувство откъси от произведения на поета. Прозвучаха училищни песни, песни за будителите, а популярната „Една българска роза” подеха заедно с участниците техните съученици и родители. Овациите на публиката събраха най-малките – децата от подготвителните групи, с танца „Аз обичам България” и четвъртокласниците Иван и Илия с изпълнението на танц с брейк и рап елементи.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ден на народните будители

30
окт.2018

На 30.10.2018 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора ученици и учители отбелязаха тържествено Деня на народните будители. Вокална  група с ръководител г-жа Диана Стоянова постави началото с песента „Кой събуждал умовете“. Ученици от 5 клас изпълниха стихове за будителите. Десетокласниците Цветелина Симеонова и Стефан Пепов подготвиха и представиха презентация и проведоха викторина с присъстващите ученици. На правилно отговорилите раздадоха награди.
Честването на деня на будителите е първата от поредицата дейности, посветени на 120 години от рождението на Христо Смирненски, 95 години от смъртта на поета и 55 години от създаването на нашето училище.

Зарежда се...Зарежда се...