Участие във „ Фестивал на професиите“

28
юни2023

На 28.06.2023г., екип от шестокласнички от СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора взеха участие в междуучилищен форум „ Фестивал на професиите“ проведен в „Младежки дом“ в града на липите. Тазгодишното издание е под надслов „В света на професиите“.
Шестокласничките, облечени в специално медицинско облекло, предизвикаха интересна  презентацията за вълнуващата и отговорна работа на ветеринария лекар. Мотото на тяхното изложение беше : „Хуманния лекар лекува хората, а ветеринарният – човечеството“.
Възпитаниците на СУ“ Христо Смирненски“, гр. Стара Загора заинтригуваха своите връстници и гостите на форума. Учениците получиха награди и грамоти за участието си.

Участие в Хакатон

24
юни2023

На 24 юни 2023 г. възпитаници от СУ „ Христо Смирненски“ – гр. Стара Загора, успешно участваха във второто издание на Хакатон „Дигитална Стара Загора“. Събитието е специално за ученици 8-11. клас от училищата в региона. Организатор е Сдружение IT Стара Загора, a домакин отново е ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански”.
Възпитаниците на училището заедно с други младежи, разделени в екипи, търсиха начини да разрешат поставен проблем на града ни с помощта на технологиите. Всеки екип работи с ментор, за да създаде модел на своето решение.
Хакатонът е част от програмата на първия по рода си технологичен фестивал Zara Tech Spring.

Награда от конкурс „ Аз събирам разделно отпадъци от опаковки“

22
юни2023

На 22 юни в общинската зала „П. Р. Славейков“ се проведе награждаването на учениците, участвали с видеоклип в конкурс на тема „Аз събирам разделно отпадъци от опаковки“, иницииран от Община Стара Загора и Организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак” АД.
Сред наградените участници е възпитаничката на СУ „ Христо Смирненски“ – град Стара Загора Зина Димитрова от 5“ Б“ клас , която участва със свой видеоклип. Наградата е в резултат на създадените добри практики в училището за екологично възпитание и разделно събиране на отпадъци.

Световен ден на околната среда в СУ „ Христо Смирненски“ – град Стара Загора

15
юни2023

За поредна година учениците от СУ „ Христо Смирненски“ , гр. Стара Загора отбелязаха Световния ден на околната среда  с  много  тематични инициативи.
Възпитаници от 6 и 7 клас под ръководството на г-жа Милена Кръстева учител по Химия и ООС  обсъдиха  кои са замърсителите на околната среда. Светът е залят от пластмасови изделия за еднократна употреба: чаши, лъжици, бъркалки и др. Учениците провокирани от идеята да вдъхнат втори живот на пъстрите найлонови торбички, които ни служат в бита, реализираха екоревю от рециклируеми   материали. Събитието продължи с екологична викторина и изработване на екокалендар.
Екологичните занимания имат за цел да насочат внимание на учениците към проблемите на околната среда и усилията, които трябва да се положат за промяната към по-чиста планета  и  по-добро бъдеще.

Отлично представяне в Олимпиади КИНГС

01
юни2023

Олимпиади КИНГС проведоха шампионат на Кралската лига от 9 до 19 май 2023г. В него се включиха ученици от цялата страна по различни дисциплини. Кралската лига е за ученици, които са постигнали най – добри резултати в историята на Олимпиади КИНГС.
 Ученикът Коста Костов с преподавател  г- жа Т. Станкова представи  СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора на олимпиадата в направление английски език. Той премина  квалификационен и финален кръг преди да се включи в шампионата. В продължение на 60 минути Коста Костов отговаря на въпроси от тестови тип и спечели златен медал в Кралската лига.

Участие в инициатива „Литературна сряда

31
май2023

На 31.05.2023 г. ученици от 6 и 7  клас от  СУ „Христо Смирненски“ - Стара Загора участваха в инициативата „Литературна сряда“ организирана от Музей „Литературна Стара Загора“.
Възпитаниците изслушаха увлекателна беседа и  научиха любопитни факти за живота и творчеството на видни старозагорски писатели и поети.
Младите посетители разгледаха богатата експозиция на музея, която е съхранила множество оригинални ръкописи.  Видяха уникални снимки, старопечатни книги, различни документи и лични вещи на бележитите старозагорски творци.
Инициативата „ Литературна сряда“ цели младите хора да се докоснат до духовното наследство и прозренията на творците от нашия град.

„Ваканция здравей! Да играем безопасно!“

31
май2023

На 31.05.2023г. учениците от трети и четвърти клас  при СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора с голям ентусиазъм и желание присъстваха на инициативата „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“, която се състоя в парк „Александър Стамболийски“ , гр. Стара Загора от 11 часа.
Организатори на събитието бяха : ОДМВР-град Стара Загора съвместно с Община Стара Загора; МКБППМН-Стара Загора; ЦПЛР-Младежки общински съвет;  РДПБЗН- Стара Загора;  РУО-Стара Загора;  РЗИ –Стара Загора и БМЧК.
Представени бяха:
-Демонстрации от МВР- Работа със служебно куче; оборудване на полицейски служител и патрулен автомобил.
-Демонстрации и обучение по оказване на първа помощ, провеждани от Младежки червен кръст- гр. Стара Загора.
- Демонстрации от РДПБЗН- Стара Загора
- Демонстрации от РЗИ-Стара Загора кукла „Сю“ и „ Алко очила“.
-Викторина по безопасност на движението.
-Конкурс за рисунка на асфалт и хартия, организиран от МОС на тема „Аз играя безопасно“.
Учениците бяха силно впечатлени от представените демонстрации.

Трето място от литературен конкурс

26
май2023

На тържествена церемония състояла се на 26 май 2023 г. в XI ОУ „Николай Лилиев” гр. Стара Загора, възпитаничката на СУ „Христо Смирненски“ - Стара Загора Красимира Бонева бе удостоена трето място за участието си в Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“. Ученичката под ръководството на г-жа Петя Костадинова участва с разказ на тема:
Над твоя дом спокойствие. Плете
приветна песен волна чучулига;
и ти си пак безгрижното дете,
което срича първата си книга.

( „ Над твоя дом спокойствие“, Н. Лилиев)

Красимира Бонева успешно се представи и на тазгодишното издание на конкурса с творбата си „ Приказка за лека нощ“. Нека припомним, че миналата година тя беше наградена с поощрителна награда за участието си с есе.
Организатор на конкурса е XI ОУ „Николай Лилиев” - Стара Загора , със съдействието на Регионално управление на образованието – Стара Загора, Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“.

Участие в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“

12
май2023

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора участва в традиционната кампания на Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.: „Написаното остава. Пиши правилно!“.
Ученици от 6. и 7. клас от училището писаха под кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.
Диктовките бяха звукови файлове предоставени от Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Едната от тях съдържаше откъси от словото на писателя Георги Господинов по случай 24 май 2013 година, а другата е част от интервю с писателката Здравка Евтимова.
С участието си в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора отдава почитта си за празника 24 май.

Отлично представяне в Международната олимпиада Кингс 2023

28
апр.2023

През месец април 2023 година се проведе финалния кръг по Английски език от Международната ученическа олимпиада КИНГС. В състезанието се включиха учениците Коста Костов, Йоан Станчев и Нафис Стефчов, възпитаници от трети клас на СУ „Христо Смирненски“ с преподавател г–жа Т. Станкова.
Олимпиадата беше с продължителност 60 минути, като учениците работиха върху въпроси с избираем отговор, също така трябваше и да съставят кратък текст към зададена задача за изпълнение. Постигнатият среден резултат бе 96,1% верни отговори, което ги класира за последния етап от състезанието Кралската лига към Международна олимпиада КИНГС.
Поздравления на участниците!

СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Зaгора посети кариерен форум

28
апр.2023

На 28.04.2023 г. ученици от СУ „ Христо Смирненски“ – Стара Загора посетиха кариерен форум WorkIn Stara Zagora . Събитието се състоя на в Културен център „Стара Загора“,  организирано от отдел „Инвестиции“ на Община Стара Загора.
На кариерния форум учениците от 8. и 9. клас изгледаха интересна презентация за Стара Загора, която представи силните страни на града и региона. Обновен, модернизиран и екологичен градски транспорт. Осъвременена образователна инфраструктура, множеството паркове и спортни пространства, отличното местоположение, бяха едни от многото акценти, от които младите хора и ученици имат база да развият и приложат своите таланти.
Учениците от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора харесаха събитието. Споделиха помежду си своите идеи за по-нататъшното си развитие в училище.

Снимка към историята

26
апр.2023

На 26.04.2023 г. ученици от 5,6 и 7 клас от СУ "Христо Смирненски" посетиха Регионален исторически музей Стара Загора. Събитието е част от младежката инициатива „Снимка към историята", която се финансира от Международен младежки център Стара Загора.  
С голям интерес учениците изслушаха беседата, посветена на миналото на нашия град като най-запленени бяха от периода на Античността . В богатата музейна експозиция учениците си направиха снимки в оригиналната антична улица на Августа Траяна.    
„ Снимка към историята“ е още един успешен проект, който се реализира между СУ "Христо Смирненски"- гр. Стара Загора и Международен младежки център към Община Стара Загора, който цели повишение знанията и компетентностите на  младите хора.
Дейностите са част от План-графика на иновативното училище "Да учим лесно и интересно".

СУ „Христо Смирненски“ отбелязва 22 април „Световен ден на Земята“

22
апр.2023

За поредна година СУ „ Христо Смирненски“ отбелязва 22 април „ Световен ден на Земята“. Ученици от 5. и 7. клас, с ръководител Пепа Славова, взеха участие в инициативата на Община Стара Загора свързана с празника.
Възпитаниците на училището участваха в открит урок по екология, който даде полезни и любопитни знания на всички участници. Показаха знания във викторина, като отговаряха правилно на въпроси свързани със „ Световен ден на Земята“.
С много ентусиазъм учениците от 5. и 7. клас активно участваха при засаждането на липа в парк „Пети октомври” – Стара Загора, успешно се включиха във флашмоб „ Да направим дърво“ – част от празничната програма организирана от Община Стара Загора.
България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г.

Викторина по история „ Снимка към историята“

30
март2023

На 30.03.2023 г. в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се проведе викторина по история, част от училищния проект „Снимка към историята“, финансиран от Международен младежки център към Община Стара Загора.
Във викторината участваха ученици от пети и шести клас  в два отбора. Те се състезаваха, като отговаряха на въпроси свързани с нашия град и неговото минало. По  повод 60 годишния  юбилей на нашето училище към публиката бяха зададени въпроси свързани с историята на училището и биографията на патрона Христо Смирненски.
Участниците във викторината по история с ентусиазъм и старание отговаряха на въпросите в четири кръга. Крайният резултат посочи победителите - отбор 1. Всички участници в представителната изява бяха удостоени с грамоти  и предметни награди.
Децата от подготвителна група поздравиха публиката с песен. На представителната изява присъства екип от Международен младежки център:   Здравко Тенев - психолог,  Моника Тодорова – сертифициран медиатор  и  Пламена Тодорова.
Гости на викторината бяха родители, учители и ръководството на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, които поздравиха победителите.
Дейностите са част от План-графика на иновативното училище "Да учим лесно и интересно".

СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора покани терапевт на среща

29
март2023

На 29.03.2023 г. СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се присъедини към инициатива на Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ и терапевтите на ЕКРАННИ  ДЕЦА : „Покани терапевт на среща“ . На въпросите : Ученето пред екран вредно ли е? Какво екранно време е приемливо в различните възрасти? – отговори Стойчо Коджабашев, терапевт на ЕКРАННИ ДЕЦА за град Стара Загора.
Екранната зависимост е тема, която вълнува все повече родители, учители и специалисти. Вече е известно за мнозина, че екранните дейности може да причинят увреда в мозъка и нервната система при децата, а от там има нарушения на развитието. Терапевтът Стойчо Коджабашев обясни на учениците от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора за вредата, която нанасят на целия организъм прекомерното използване на дигитални устройства Даде много примери за хора в различна възраст, които са получили сериозни когнитивни и главно езикови и поведенчески дефицити.
Терапевъта Стойчо Коджабашев изброи пред учениците много занимания и методи, с които да се намали времето пред екраните. Учениците бяха мотивирани да прекарват повече време от свободните си часове и дни навън, за да избегнат здравословни проблеми.

Забавни работилнички

28
март2023

Да опазваме чисти природата и домовете си, да мислим в перспектива за околната среда, собственото здраве и хигиената на работното си място е дългогодишна кауза на СУ  „Христо Смирненски”. Кауза, която отново бе на дневен ред на 28.03.2023 г. в часовете по занимания по интереси в ЦДО – 3 клас с ръководител г-жа Мария Неделчева. Темата на представителното занятие  бе „Забавни работилнички – изработване на украса от рециклирани материали”.
Идеята за рециклирането на разнородни пластмасови изделия и хартия ангажира децата с пряко участие в изработването на забавна и красива украса.
Фантазия, въображение, творчески подход белязаха дейността им в трите „Забавни работилнички”. Финализирането на резултата от работата на учениците бе подреждане на изложба с находчиво претворените рециклирани материали – влакче и вагончета, фигури на зайчета и детски куклички.
Интересът, ентусиазмът и формирането на отговорно екологично поведение към заобикалящата ни среда бяха адмирирани и високо оценени от Директора на училището г-жа П.Трандева, училищното ръководство, родители и учители.Защото градим бъдеще, в което хората да живеят в хармония с природата.

Международната ученическа олимпиада КИНГС

22
март2023

През м. март 2023 година се проведе квалификационният кръг на Международната ученическа олимпиада КИНГС. Заявилите участие за България по различните дисциплини бяха: 61 180 ученика и 3564 учители.
В състезанието по английски език се включиха  12 ученика от  3, 5 и 8 клас от  СУ “Хр. Смирненски“ с ръководител г-жа Т. Станкова. Олимпиадата се проведе под формата на тест с продължителност 40 минути. Петима наши ученици са дали 100 % верни отговори.
Всички участници получиха сертификати за участие.

Ден на рециклирането в СУ „ Христо Смирненски“ – Стара Загора

15
март2023

СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора успешно се включи в Световния ден на рециклирането, който традиционно се отбелязва през месец март по целия свят.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която се координира в България от сдружение BG Бъди активен, като тазгодишното мото на кампанията е „ Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“. Акцията насърчава към разделно събиране на  опаковките , преработката им и опазването на природата.
Учениците от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включиха към световният месец на рециклирането, като усърдно събраха десет чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки.
Като голямо предизвикателство възприеха кампанията учениците от ЦДО – 2. клас с ръководител г-н Нанко Генев. Всеки следобед малчуганите се ангажираха  като вместо по-дълго време за игра да събират бутилки, които са били небрежно изхвърлени от други ученици извън обособените  места. По този начин амбицираните второкласници успешно напълниха 3 чувала със смачкани и чисти пластмасови бутилки.
С не по-малко ентусиазъм, учениците от 5 „ Б“ клас с класен ръководител г-жа Невена Загорова, събраха също 3 чувала с пластмасови бутилки.
На 15.03.2023 г. училищното радио „ Междучасие“ излъчи предаване на тема  Без Отпадъци , Герои на рециклирането 2023 . В него учениците говориха за необходимостта от разделното събиране на опаковки и проявяването на лична отговорност към околната среда.
По този широкомащабен начин, учениците от СУ „ Христо Смирненски“ – Стара Загора се обединиха и участваха в  световната инициатива, която е от пряко значение за бъдещето на природата и човечеството.

Ден на числото Пи

14
март2023

14 март е избран за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π (пи), което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър  и е приблизително равно на 3.14. Изразява се с гръцката буква π (пи). Познато е още като Лудолфово число и като Архимедова константа.
В СУ „ Христо Смирненски“ – Стара Загора по традиция се отбелязва „Ден на Пи“. Тази година г-жа Милена Динчева, старши учител по Математика, отбеляза заедно с ученици от 6. и 7. клас тематичният ден. Подготвиха радиопредаване на тема „ Числото Пи“, изработиха плакати и презентация за безкрайна непериодична дроб.
 В открит урок г-жа Динчева, разказа за числото Пи е ирационално, което означава, е безкрайно и без повтарящ се модел. То е математическа константа, която обикновено се използва в математиката, физиката и техниката.
Денят Пи се отбелязва в България, Гърция и Турция на 14 март в 3:14 часа сутринта.

Изработка на мартеници в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора

28
февр.2023

Един от най-хубавите и любими празници е Баба Марта Мартеницата e украса от усукани конци, червен и бял, която традиционно се слага на 1 март за здраве.
На 28.02. 2023 г. в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се проведе поредната родителската среща във връзка реализирането на дейностите по Национална програма “Заедно за всяко дете“ модул 3 „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищният живот“ .Темата на срещата беше „ Изработка на мартеници“. Учениците от 5. клас заедно със своите майки, бащи и учители споделиха приятни моменти в изработването на мартениците По време на срещата сръчните участници направиха много интересни модели.
Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие.

Кулинарна изява на ученици по случай Баба Марта

27
февр.2023

Първи март е празникът на Баба Марта. Този ден е свързан с множество поверия и обичаи. Усуканите бели и червени конци са предвестници на пролетта.
По повод наближаването му на 27.02.2023 г. в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се проведе представителна изява на група за занимания по интереси „ Традиции в българската кухня“. В нея взеха участие ученици от 6 А клас и техни родители, които под ръководството на г-жа Милена Динчева старателно се подготвиха за посрещане на Баба Марта. Малките кулинари изпекоха меденки под формата на традиционните за празника фигури Пижо и Пенда. След това с помощта на фондан и сладка вафлена хартия ги украсиха в бяло и червено. Получиха се красиви и вкусни курабийки - мартеници.
Гости на кулинарната изява бяха родители, учители и ръководство на СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора.

Ден на розовата фланелка в СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора

22
февр.2023

Не на тормоза – това послание отправиха ученици от СУ „ Христо Смирненски“ – Стара Загора към своите съученици.На 22.02.2023 г.  учебното заведение се включи в отбелязването на Световния ден против тормоза в училище, известен още като Деня на розовата фланелка, к
„Най-често тормозът е във вид на физически атаки, вербални заплахи, обиди и други. Не бива да бъде толериран“,каза госта на събитието г-жа Иванка Владимирова, специалист МКБППМН към Община Стара Загора.
Ученици от 5. и 6. клас на училището написаха своите послания на предварително подготвени хартиени модели на розови фланелки. Те самите бяха облечени в розови блузи, като по този начин се присъединяват към Световният ден против тормоза в училище.
Възпитаниците от 7. Клас показаха завидни знания по География, като успешно участваха във викторина по предмета. По-вече точки събра отборът на 7.„ А“ клас. Учениците получиха грамота за участие. Викторината беше изпълнена с положително настроение и усмивки, което безпорно обедини всички присъстващи ученици, учители и ръководство на СУ „ Христо Смирненски“ – Стара Загора.

СУ „ Христо Смирненски „ гр. Стара Загора се включи към празнична инициатива „Да облечем парк „5 октомври“ в червена и бяла премяна“

21
февр.2023

Наближава Първи март – уникалният празник на мартеницата, на пробуждащата се пролет, на надеждата и радостта. Община Стара Загора организира прекрасна инициатива за малки и големи под наслов: „Да облечем парк „5 октомври“ в червена и бяла премяна“. В нея се включиха и учениците от ЦДО – 3. клас с ръководител г-жа Мария Неделчева. С голямо вдъхновение и всеотдайност учениците пресъздадоха в мартеница българското знаме. Вплетоха бели, зелени и червени конци, които са традиционни цветове за празника наречен още Баба Марта.
Със своята мартеница учениците от СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора отправиха пожелания за здраве, късмет и много любов.

Ние подкрепяме каузата  на „Капачки за бъдеще“

14
февр.2023

На 14.02.2023г. СУ   „Христо Смирненски “ Стара Загора се включи в кампанията  „Да запълним за един ден едно сърце с капачки“, организирана от доброволческа  организация „Капачки за бъдеще“.  Поставеното за целта сърце не можа да побере всички донесени от представителите  на ученическия съвет  пластмасови капачки , събрани от ученици и учители  през първия учебен срок.
Паралелката събрала най- много капачки – VI б клас , беше отличена и наградена  от г-жа П. Трандева – директор на училището.

Награди от ученически конкурс за изработка на традиционни сурвакници

09
февр.2023

Ученици от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора участваха  в традиционен конкурс за изработка на сурвакници организиран от Център за подкрепа за личностно развитие към  Община Стара Загора. Изискването на надпреварата беше, сурвачките  да бъдат изработени от естествени материали. Да носят българската народна традиция и да отразяват уменията, сръчността и познанията на децата за  коледните и новогодишни обичаи в България.
Възпитаниците от:  II „Б“ клас с ръководител г-жа Кремена Драгиева; IV клас с ръководител на Целодневна организация на учебния ден  г-жа Камелия Литова  и учениците от VI “ A” и „ Б “ под ръководството на  преподавателя по Изобразително изкуство г-жа Албена Василева достойно представиха СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора. Те бяха наградени с грамоти и колективни награди за отлично представяне. Учениците получиха чудесни материали за рисуване.
Със специална индивидуална награда беше отличена и най-малката участничка Аксения Ромеова. Тя е възпитаничка в подготвителната група на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора. Под ръководството на г-жа Мими Вълкова Аксения представи чудесно своята сурвакница.
Честито на участниците! На бъдещата първокласничка Аксения, нека пожелаем здраве и много успехи по пътя й в училище!

Първа награда от литературен конкурс

18
ян.2023

На 18 януари 2023 г. по случай патронния празник на ХГ „Дамян Дамянов“ гр. Сливен, се организираха традиционни конкурси с различни теми, категории и възможности за реализиране под формата на видео, аудио или класически писмени носители.
И тази година ученичката Камелия Христова от 6 А клас на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора участва в конкурса посветен на бележитият български поет  Дамян Дамянов. Възпитаничката под ръководството на г-жа Петя Костадинова, учител по Български език и литература, написа интересен разказ на тема :

„… Светът е пълен със вълшебни камъни,
но вие не ги знаете къде са…“
В тазгодишната й творба отново главен герой е кучето Мечо, който разказва на читателите много вълнуваща история. Ученичката със своя ръководител, развиха по увлекателен начин образът на Мечо. Поставиха го в различни интересни ситуации, малко бели, много игри и задължителен щастлив край.
Организаторите на конкурса ХГ„ Дамян Дамянов“ гр. Сливен, и тази година отличиха Камелия Христова с Първа награда в категория разказ. „Малки вълшебни камъчета наречени приятелчета“ е заглавието на творбата, която  можете да прочетете  тук.
 Нека да пожелаем на младият талант Камелия Христова да бъде много здрава, всеотдайна и старателна в бъдещите й начинания!

 

Участие в литературен конкурс  „Рими с аромат на канела“

05
ян.2023

Ученичката Минка Огнянова от 6А клас на СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, получи грамота за участие в литературен конкурс на тема„ Рими с аромат на канела“. Организатор на надпреварата е ИНФОМРЕЖА гр. Благоевград. Тя чудесно представи училището ни със стихотворение, което написа вдъхновена от обичания празник Коледа.

Коледа

Чудна нощ,
звънят камбани,
пеят всички коледари
те са гости желани!

Деца засмяни
с коледни премяни
в детските им очи
всичко в тази нощ блести!

Коледни празници в СУ „Христо Смирненски“ Стара Загора

20
дек.2022

По традиция  СУ „Христо Смирненски“ Стара Загора отбелязва Коледните празници с много  музика и разнообразни извънкласни дейности.
На 15.12.2022г. учениците от шести клас и техните родители се събраха и съвместно изработиха пъстри традиционни сурвакници и коледна украса за  класната стая.Изявата е част от училищния проект по НП „Заедно за всяко дете“, модул 3 „Участвай и променяй- родителят , активен партньор в училищния живот“.
На 20.12.2022г. учениците от първи клас взеха участие в Коледна работилничка, организирана от Регионален исторически музей Стара Загора.Малките творци изработиха дрянови сурвачки,украсени с прежда, пуканки, гевречета и дървени маниста.
Всички ученици, родители и учители се събраха на  общооучилищно коледно тържество. Празничната програма подготвиха децата от четвърта група, танцово-музикално студио „Дъга“ , вокална група „Таралежи“, коледарска група.
На празника бяха отличени победителите в два училищни конкурса –трети б в конкурс за най-красива коледна украса на класната стая и шести а - в конкурса за най-много събрани пластмасови капачки от националната кампанията „Капачки за бъдеще“.
В навечерието на Рождество Христово дядо  Коледа  дойде и в нашето училище и раздаде подаръци на  децата и малките ученици.

Участие в конкурс за стихотворение

14
дек.2022

Ученичката Минка Огнянова от 6 „ А“ клас на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, с голямо желание участва в конкурс за стихотворение „ Рими с аромат на канела“ . Организатор на събитието са общини от област Благоевград. Минка Огнянова написа стихотворение си, което е вдъхновено от любимият празник на всички деца Коледа.  
Нека пожелаем успех на ученичката в конкурса !

Среща с Георги Ненов

09
дек.2022

На 9.12.2022 г. ученици от СУ“ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора имаха уникалната възможност да се срещнат с Георги Ненов – мотиватор и вдъхновител. Възпитаниците на училището посетиха беседата, която се проведе в залата на Младежки дом в града. Авторът на множество подкасти, говореше пред младата публика за възможностите, които животът разгръща по всяко време. Учениците останаха със силни впечатления от мотивиращата реч на Георги Ненов.

Родителска среща на тема Настолни игри

24
ноем.2022

На 24.11.2022 г. се проведе родителската среща във връзка реализирането на дейностите по Национална програма “Заедно за всяко дете“, модул 3 „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищният живот“. Темата беше „Настолни игри. Играя „Не се сърди, човече“ с мама“. Участници бяха родителите на учениците от втори  клас на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора.
Децата заедно със своите майки и бащи споделиха приятни моменти играейки на класическата игра създадена през 1914 г. от Йозеф Фридрих Шмит, която се препоръчва за развиване на броителни навици при подрастващи. Учениците се забавляваха и с други настолни игри като „ Монополи“ и „ Създай дума“.
На събитието присъстваха учители, ученици, родители и ръководството на училището.

Беседа на тема „ Превенция на тютюнопушенето“

17
ноем.2022

На 17.11.2022 г. СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора съвместно с Районна здравна инспекция - Стара Загора, проведе среща с родители на ученици от 7. клас. Темата на събитието беше „ Превенция на тютюнопушенето“.
Представителя от Районна здравна инспекция г-жа Галина Димитрова, обстоятелствено и подкрепено с видео презентация, разказа пред ученици и техните родители опасностите, които крият употребата на тютюневи изделия и техни електронни заместители. Посочи повече от 25 заболявания, които се дължат на пушенето – сърдечно-съдови, белодробни и онкологични заболявания. Последиците от лошия навик ежегодно водят до смъртта на около 6 милиона души по света (от които 600 хиляди са пасивни пушачи). 38,8% от пълнолетните българи пушат – 50,3% от мъжете и 28,2% от жените.
Родителската среща е във връзка реализирането на дейностите по Национална програма„ Заедно за всяко дете“ модул 3 „ Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищният живот“ На събитието присъстваха, педагогически съветник , учители , ръководство и медицинската сестра на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора.

Посещение на мюзикъл_2-4 клас

22
окт.2022

Учениците от втори, трети и четвърти класове на СУ „Христо Смирненски“, се докоснаха за пореден път до магията на сценичното изкуство. Децата станаха съпричастна и въодушевена публика на мюзикъла „Спящата красавица“, постановка на Държавна опера, гр. Стара Загора, благодарение участието на училището в Национална Програма „Осигуряване на съвременна, сугурна и достойна образователна среда“, Модул „Културните институции, като образователна среда“.
Съпреживявайки динамиката на фабулата, експресията и емоционалните внушения на музиката, танца, светлинните ефекти, костюмите и декорите, малките ученици останаха подвластни на сценичните събития. Така поднесен, познатия приказен сюжет, развълнува и заинтригува младата публика.

Посещение на ученичките Таня, Драгана и Зейнеп от 9 клас в ПГКНМА

22
окт.2022

Ученичките от СУ „Христо Смирненски“ -  Таня, Драгана и Зейнеп, от девети клас, взеха участие във второто издание на курс по Python - един от най-популярните програмни езици в съвременния IT свят, на 22 октомври 2022г. в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ „Проф. Минко Балкански“.
По време на курса беше представен езика Python и какво е уникалното за него, също така основите на скриптовите езици и елементите им.
Учениците с интерес и любопитство взеха участие в състезателна игра и изпълниха различни задачи в специализирана платформа.

„Професионално и актуално”

19
окт.2022

Деветокласничката Таня Ангелова бе представителят на СУ „Христо Смирненски” в обучение на тема „Професионално и актуално”, проведено на 19 октомври 2022 г. в сградата на Международен младежки център Стара Загора.
Целта на инициативата е да се повиши образованието и готовността на младежи от уязвими общности между 15 и 29 години за пазара на труда и по-лесното намиране на работа след завършване на средно образование.  В рамките на форума Вероника Кертикова и Оля Георгиева от „Тръст за социална алтернатива” –  Пловдив  запознаха  младежи от цялата област с възможностите за започване на работа, специфичните изисквания на работодателите при провеждане на интервю и методиката за разработване на документи при кандидатстване– CV, мотивационно писмо и др. В рамките на форума се проведоха ролеви игри в които младежите бяха в ролята на работодател и кандидатстващ за работа. Срещата завърши с неформален разговор в които бяха изяснени редица тънкости относно възможностите за кариерно развитие и трудова реализация след завършване на образование.
„Тръст за социална алтернатива” –  Пловдив подготвя  младите хора да се реализират успешно на пазара на труда. Тръстът работи на територията на София, Пловдив, Пазарджик, Сливен , Бургас и Стара Загора и е отличен партньор за младежите в първите им стъпки при професионалната реализация.  
Участието в инициативата затвърди дългогодишните традиции на сътрудничество и партньорство между СУ „Христо Смирненски” и Международен младежки център, датиращи от отварянето на центъра през 2015 г. до днес.  

 

Избор на ученически съвет в СУ „Христо Смирненски“ - гр. Стара Загора

10
окт.2022

През месец октомври се проведоха изборите за Ученически съвет на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора. Ученическият съвет е орган на ученическото самоуправление, който дава възможност на учениците да участват активно в процеса на вземане на решения, касаещи ученическата общност. Изграждането на ученически съвет е отговор на потребностите от хуманизиране и демократизиране на взаимоотношенията в училище. Принципи на действие : демократичност, толерантност, инициативност.
Кандидати за заемане на председателското място бяха представители на два екипа от различни класове.Кандидат за председател на Ученически съвет от екип 1 беше Красимира Красимирова от 6 „ Б“ клас, а от екип 2 беше Снежана Георгиева от 5 „Б“.
Двата екипа представиха своите предложения в програмите  си за председателство на ученически съвет. Като най-важната точка в предизборната им програма  беше работата за подобряване на поведението и дисциплината на учениците в училище. Ученици от 3 до 10  клас , които присъстваха в залата, с правото си на таен вот направиха своят избор чрез бюлетина. По време на отчитане на резултата от вота , ученици от студио „ Дъга“ с ръководител г-жа Божилова, поздравиха с песни присъстващите в залата ръководство, учители, ученици и родители.
След преброяване на гласовете, учениците от СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора избраха екип 2 с 16 гласа, а екип 1 получи 15 гласа от общия вот. За председател  на ученическия съвет бе избрана Снежана Георгиева от 5б клас.
Пожелаваме успех на новия екип на Ученическия съвет!

Презентация пред ученици по случай деня на Информационните технологии

4
окт.2022

По случай деня на Информационните технологии - 04.10.2022 г., в компютърния кабинет на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, бе представена презентация на тема: „Животът на Джон Атанасов“.Г-жа Невена Загорова, учител по Информационни технологии в училището, представи пред учениците от 5 „ Б“ биографията на бележитият Джон Атанасов.
Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Баща му Иван Атанасов е от Ямболско. Майка му се казва Айва Луцена Парди, учителка по математика от френско-ирландско потекло. Джон Атанасов от малък проявява наклонност към математика и електротехника. Завършва електроинженерство, има защитена докторска дисертация по теоретична физика. Професионалната му кариера започва в Щатския колеж на Айова като преподавател по математика и физика. Научните му интереси го изправят пред необходимостта от решаване на сложни уравнения, за които са необходими значителни по обем изчисления. Атанасов стига до идеята за принципно нова машина за, която да решава системи с линейни уравнения. Двамата с Клифърд Бери създават прототип на машина, която превръща десетичните числа в двоични, извършва аритметични операции, използва логически изрази и записва междинните резултати в регенеративна памет. Създава прототип на сметачна машина, която по-късно наречена компютър на Атанасов – Бери или ABC. Атанасов получава признание като компютърен пионер. С знаията и изобретението си, допринася с изключителна роля в развитието на човечеството в света на информационните технологии.
Учениците с интерес и любопитсвто изгледаха презентацията на тема „Животът на Джон Атанасов“. На събитието по случай деня на Информационните технологии - 04.10.2022 г. присъстваха учители и ръководство на СУ „ Христо Смирненски“ гр. Стара Загора.

5 октомври - Ден на Стара Загора

5
окт.2022

По иновативен начин СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора отбеляза празника на града. През тази година, когато се навършват  143 години от паметната дата 5 октомври 1879 г. , когато княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията по време на Руско-турската освободителна война.

Училището стартира дейности по Национална програма „Заедно за всяко дете“, модул 3: „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот“. Основна цел на проекта е укрепване на взаимодействието между училището и родителите чрез активното им включване в училищния живот . Дългосрочната цел е родителите да се интегрират към процеса на образованието и да осъзнаят социалната си роля и огромната отговорност, която носят към обучението и възпитанието на своите деца.

Във връзка с този проект се проведе родителска среща, на която родителите на учениците на 5 „А“ и 5 „ Б“ клас заедно с класните им ръководители, представиха по увлекателен и забавен начин историята и забележителностите на нашия град. За учениците беше организирана викторина. Активните участници събрали най-голям брой точки от верни отговори, получиха награди, осигурени от проекта.

Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи

28
септ.2022

На 28.09.2022 г. се проведе среща между Международен младежки център към Община Стара Загора и учениците от 9. и 10. клас на СУ "Христо Смирненски" гр. Стара Загора. Поводът беше във връзка изпълнение на проектните дейности  " Международен младежки център - мисли локално, действай глобално! " по програма " Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи" .
Представителите на ММЦ бяха : Нели Минева, Милка Колдамова , Пламена Тодорова и Здравко Тенев,които раздадоха информационни материали на учениците и  откриха дискусия относно добро поведение и отношение към съученици, учители , родители и обществото като цяло.
Учениците имаха възможността да участват в ролеви игри, изискващи концентрация, работа в екип, доверие и толерантност един към друг.
Проведената среща е част от многобройните съвместни дейности  между СУ " Христо Смирненски" и Международен младежки център към Община Стара Загора.

Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи

25
юни2022

Десетокласниците Стефан Митков Златев и Кирил Златков Петров от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора взеха участие в еднодневно събитие - хакатон, на тема "Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи". То се проведе в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", гр. Стара Загора.
Целта на инициативата е да се предложат решения за разпознаване на фалшиви профили в социалните мрежи, като се окуражи взаимната работа на учениците от различни училища с идентични интереси в сферата на "Информационните технологии".

Награди от Общински конкурс „Усмихни се и мечтай”

25
юни2022

Осем ученици от СУ „Христо Смирненски” спечелиха грамоти за участие и предметни награди от Общински конкурс „Усмихни се и мечтай”, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  и Центъра за превантивна и психолого-консултативна дейност към Община Стара Загора.
Отличените ученици са: Динко Кирилов (2а клас), Златка Стефанова (2а клас), Божидара Божкова (2б клас), Красимир Ангелов (2б клас), Таня Митева (3а клас) в категория „Фотография” и Снежана Георгиева (4б клас), Таня Огнянова (4б клас) и Златка Илиева (6б клас) в категория „Стихотворение”.
Условието за участие в конкурса бе учениците да подготвят авторски фотографии или авторски стихотворения. В конкурса участваха общо 12 деца в категория „Фотография” и 10 деца в категория „Стихотворение”, като участието на ученици от СУ „Христо Смирненски” беше най-масово. Журито на конкурса бе затруднено да определи класиране за първо, второ и трето място и затова отличи всички участници с еднакви награди – грамоти за участие и предметни награди.
Награждаването се проведе на 22.06.2022 г. пред Община Стара Загора. Наградите връчи лично зам. кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. Седем деца получиха възможност да прочетат своите слънчеви стихотворения пред публиката. Единствено Снежана Георгиева от 4б клас декламира стихотворението си наизуст и получи аплодисментите на публиката.Снежана Фанева Георгиева,  4б клас:

Слънчева усмивка

Слънце писало писмо,
праща ни го чак от юг.
И с усмивка идва то,
бързичко пристига тук.

Пролетта е мил сезон,
всичко е раззеленено.
Вятър свири в полутон:
цветно, пъстро – обновено!

Аз обичам пролетта,
бос по пясъка да тичам!
Да усетя сладостта
„пролет” щом изричам!

Китка кича със цветя
по поляни с вятъра лудея,
слънце, полъх, красота –
за любов и свобода копнея!


Таня Жанова Огнянова,  4б клас:

Мечта

Имам си една мечта –
да порасна аз голяма.
Всички хора с радост да даря,
както мен ме радва мама.

С облаците волно да летя,
да рисувам пролет, лято, есен, зима…
Мир да има по света
и в сърцата – песента любима!

Нека щастие ни озари,
ще играем, пеем и мечтаем.
Всеки своя мирен свят ще сътвори –
нищичко не искаме назаем!

И ще раснем здрави, умни и красиви
с приятелства дарени, с разума богати.
Щом мечтите сбъдват помислите живи,
блянът наш в душите свят е!Златка Радостинова Илиева, 6б клас:

Усмивката

Аз се усмихвам,
ти се усмихваш,
усмивка по лицата ни грее
и щастливо сърцето се смее.

Днес тичам, играя и пея –
усмивка си нося в душата
и винаги, когато запея –
усмихват се хората със сърцата.

Усмивката топли богати и бедни,
сплотява ни тя във бедата
и мигом, когато сме тъжни
ни дава подкрепа богата.

Усмихвай се! Дарявай ти всички!
Дарявай ги и с обич, с топлина,
и нека в сърцата ни да има –
местенце за усмивчица – поне една!

Участие във фестивала „Моята професия, моето бъдеще“

24
юни2022

На 23.06.2022г. екип от трима шестокласника от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загоора взеха участие във фестивал на професиите на тема „Моята професия, моето бъдеще“, който се проведе в „Младежки дом“, гр. Стара Загора. Учениците презентираха професията музикант – инструменталист. За целта те бяха облечени в традиционни български носии и представиха инструментите тамбура, гъдулка и тарамбука.
Любовта към българския фолклор и традиции пробуди у публиката силен интерес, за което нашите ученици получиха най-силните аплодисменти и признание.
Нашите ученици представиха достойно професията музикант - инструменталист и нашето училище СУ „Христо Смирненски“ пред присъстващите ученици и гости. В края на форума получиха награди и грамоти.

Учениците Атанас Димитров и Георги Радев от 8 клас взеха участие във викторина

12
април2022

На 12.04.2022 г. се продеде викторина на тема „Моята Натура 2000 и хищни птици“, организирана от Зелени Балкани. В нея взеха участие учениците от СУ „ Христо Смирненски“ – Атанас Димитров и Георги Радев от 8 клас.

На учениците бяха връчени Грамоти за доброто представяне и показани знания за екологичната мрежа „Натура 2000“, с акцент през 2022 г. върху белошипата ветрушка, ловен сокол и царски орел.

Отбелязване на Световния ден на околната среда с екологична викторина и еко модно ревю

05
юни2022

Във връзка с отбелязване на 5 юни - Световен ден на околната среда в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе екологична викторина „Зелена Вселена“ с ученици от 8 клас.
Провокирани от идеята да вдъхнат втори живот на пъстрите найлонови торбички, които ни служат в бита, малките природозащитници от пети клас проявиха завидни творчески умения и създадоха невероятни екокостюми. Повторното използване на отпадъци за създаване на нещо ново, интересно и забавно помогна на децата да погледнат по друг начин на заобикалящия ни свят.
Еко заниманията имат за цел да възпитават в учениците чувство за отговорност към природата и да допринесат за развитието на екологичното гражданство в училище.

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гостуват на ММЦ – Стара Загора

07
юни2022

Осмокласници и деветокласници от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора и техните ръководители г-жа Милена Динчева, г-жа Албена Василева и г-жа Ваня Крачолова посетиха Международен младежки център – Стара Загора.
По времена гостуването си средношколците имаха възможността да разгледат центъра, да се запознаят с лятната програма за младежи, да участват в забавни мотивационни игри и във вкусна кулинарна работилница.
С много старание, желание и следвайки инструкциите на учителите си учениците приготвиха две красиви, сметанови торти.
СУ „Христо Смирненски” има дългогодишни традиции в съвместната работа с Международен младежки център - Стара Загора. От откриването на центъра през 2015г. до днес имаме изградени добри взаимоотношения на сътрудничество и сме работили съвместно по редица проекти.

Петокласничка с награда от литературен конкурс „Николай Лилиев“

26
май2022

На тържествена церемония, състояла се на 26 май, възпитаничката на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора Красимира Бонев бе удостоена с поощрителна награда за участието си в Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“. Ученичката под ръководството на г-жа Петя Костадинова участва с есе на тема:
„Роса ли градините ръси
Коса ли звънти в самота?
Аз чувам унесен в съня си:
Трепти незаспала мечта.“
(„Роса ли градините ръси…“, Н. Лилиев)

Организатор на конкурса е XI ОУ „Николай  Лилиев”, гр. Стара Загора , със съдействието на Регионално управление на образованието – Стара Загора, Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“.

Маратон на четенето

21
апр.2022

Със серия от инициативи СУ“Христо Смирненски”, гр. Стара Загора за поредна година се включи в инициативата Маратон на четенето – празник на книгите и четящите хора.
Учениците от 1-10 клас участваха с четене на различни литературни творби. Студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет, гр. Стара Загора четоха приказки на третокласниците и четвъртокласниците.
През последните две седмици всеки ден ученици четяха любими приказки и стихотворения в ефира на училищното радио “Междучасие”.
Маратонът на четенето е инициатива на Българската библиотечно – информационна асоциация и българските публични библиотеки в партньорство с общини и културни и образователни институти.

Пролетно почистване

22
апр.2022

Учениците от 1 до 10 клас от СУ "Христо Смирненски" отбелязаха Световния ден на Земята - 22 април като се включиха в пролетно почистване на училищния двор.
Инициативата е на клуба на доброволеца "Мисли добро, прави добро" и е част от дейностите по проект на ММЦ- Стара Загора "Мисли локално, действай глобално".

 

Участие в благотворителен Великденски базар

23
апр.2022

Красиви ръчно изработени картички, венци и сувенири подготвиха учителите и учениците от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора за да подкрепят благородната инициатива „Боядисай яйце, спаси детско сърце“. Събитието включва провеждането на цветен великденски празник на открито – творчески работилници, музика, игри и много изненади, а също и благотворителен базар. Всички събрани средства от продадените изделия, както и дарените в специално поставените кутии пари, ще бъдат инвестирани за закупуването на пулсоксиметър и глюкометер за нуждите на Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора.
Организатори са Ротарианското семейство в Стара Загора и Община Стара Загора. Празникът ще се проведе на 23 април, в парк „5-ти октомври‘‘, от 10 до 14.00 часа.

Пролетна кулинарна работилница

26
март2022

Традицията крие своята сила в живото пресъздаване на ритуалите и обредите, предавани от поколенията чрез българския фолклор. Затова и ние в навечерието на светлия празник Благовещение приготвихме вкусна баница и обредна пита, наречена за здраве, прошка и берекет. На 22 март учениците от пети Б клас, с класен ръководител г-жа Бойка Стоева, се запознаха, как се вие баница с точени кори и със завидни умения приложиха на практика наученото.  Два дни след тях учениците от пети А клас с ръководител г-жа Албена Василева, се обучаваха в месене и точене на тесто, в приготвяне на обредна пита и малки тестени изделия. С много вълнение, ентусиазъм и търпение до крайния резултат младите кулинари съчетаха полезното с приятното под умелото и увлекателно ръководство на г-жа Милена Динчева- мастър шеф в училище вече няколко поредни години. Ученичката от 5 А клас Румяна Иванова представи символиката на обредния хляб за празника Благовещение пред г-жа Трандева - директор на училището, която опита ритуално погачата с мед.  Учениците почерпиха също и учителите и служители в училището, като им пожелаха здраве и благи вести.
Кулинарните работилници в СУ "Христо Смирненски " ще продължат и през следващата седмица с приготвяне на пици и други вкусни лакомства с ученици от шести клас.

Световният ден на водата

22
март2022

Презентация на тема „Да опазим водата чиста“ представи пред ученици от 5 до 8 клас г-жа Пепа Славова, като част от училищните инициативи за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март.  В края на урока бе организирана тематична викторина, в която учениците показаха своите знания за кръговрата на водата и начините за нейното пестене.
Участие в инициативите взеха и ученици от 5 А клас, които направиха изложба с рисунки на тема „Водата е живот“.
Чрез своите изяви учениците от СУ “Христо Смирненски“ напомниха, че питейната вода е жизненоважна за здравето на хората, но количеството й на планетата ни е ограничено и затова тя трябва да се използва разумно.

Екипни приказки по фантазиен бином

22
март2022

Открит урок на тема „Фантазиен бином“ проведе учителката Златина Горанова с учениците от 4 Б клас от СУ „Христо Смирненски, гр. Стара Загора.
В началото на урока учениците чрез платформата Енвижън отговаряха на въпроси свързани с творчеството на Джани Родари. След това  четвъртокласниците бяха запознати със същността на фантазийния бином и  получиха задача да упражнят наученото и да съставят свои фантастични истории. За целта бяха разделени на 3 групи, всяка от тях трябваше да създаде приказка като използва 2 произволни думи. При изпълнение на  творческата задача учениците вложиха много старание, ентусиазъм и фантазия. В края на часа, когато представиха своите творби, получиха от присъстващите заслужени аплодисменти и поздравления.
Проведеният урок е част от плана на професионалната учеща общност (ПУО) за споделяне на добри практики между учителите от начален етап. ПУО е сформирана в началото на учебната година, във връзка с участието на училището в програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“.

Успешно сътрудничество с ММЦ

20
март2022

На 17.03.2022г се проведе среща между Международен младежки център към Община Стара Загора и учениците от 8, 9 и 10 клас от СУ " Христо Смирненски" Стара Загора. Темата         "Как да се държим в обществото и как обществото реагира на вашето поведение" беше представена от лекторите Моника Тодорова и Здравко Димитров чрез работа в групи, раздаване на информационни материали и интересни ролеви игри. След оживената дискусия учениците попълниха анкети. Проведената среща е част от многобройните съвместни дейности и резултат от успешното сътрудничество между училището и ММЦ.

Световен ден на числото Пи

19
март2022

Отбелязваме Световния ден на рециклирането
Ученици от групите ЦДО в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха в отбелязването на Световния ден на рециклирането – 18 март. Чрез серия от уроци децата се запознаха с ползите от рециклирането, нарисуваха рисунки, апликираха, направиха с помощта на учителите си атрактивни кошчета за разделно събиране.
Учениците от ЦДО 3.клас с ръководител г-жа Мария Неделчева спечелиха първо място в импровизирания вътрешен конкурс за най-оригинално изделие за разделно събиране. Техните кутии са украсени с 3D декорация и забавни герои. За изработката им са използвани пластмасови лъжички, сламки, капачки, найлонови торбички, картонени чашки, цветна хартия и прежда.
Освен че бяха забавни, занятията за рециклирането допринесоха за изграждането на знания и навици сред  децата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, метал, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен.

Урок - упражнение

Тема: Фантазииният бином

Отбелязваме Световния ден на рециклирането

18
март2022

Ученици от групите ЦДО в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха в отбелязването на Световния ден на рециклирането – 18 март. Чрез серия от уроци децата се запознаха с ползите от рециклирането, нарисуваха рисунки, апликираха, направиха с помощта на учителите си атрактивни кошчета за разделно събиране.
Учениците от ЦДО 3.клас с ръководител г-жа Мария Неделчева спечелиха първо място в импровизирания вътрешен конкурс за най-оригинално изделие за разделно събиране. Техните кутии са украсени с 3D декорация и забавни герои. За изработката им са използвани пластмасови лъжички, сламки, капачки, найлонови торбички, картонени чашки, цветна хартия и прежда.
Освен че бяха забавни, занятията за рециклирането допринесоха за изграждането на знания и навици сред  децата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, метал, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен.
Урок - упражнение
Тема: Фантазииният бином

Световен ден на числото Пи

14
март2022

С радиопредаване и мини флашмоб ученици от петите класове от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора под ръководството на г-жа Милена Динчева отбелязаха Международния ден на числото Пи.
Чрез тематичното радиопредаване петокласничките Красимира и Румяна запознаха учениците с интересни и любопитни факти свързани с „едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, известно още под името Лудолфовото число и Архимедовата константа“. Слушателите на ученическото радио разбраха още, че „числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7 или 3,14. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60 годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая“. Споменат бе и друг не по-малко любопитен факт - на датата 14 март, когато отбелязваме Деня на числото Пи, е роден великият физик Алберт Айнщайн.
След края на радиопредаването учениците заедно с директорът на училището г-жа Пенка Трандева и г-жа Милена Динчева си направиха снимка за спомен, държейки в ръцете си първите цифри от безкрайното число Пи.

Първо място на литературен конкурс

11
март2022

През месец Януари ученичката от 5А клас Камелия Михайлова, спечели първо място от литературен конкурс, организиран от ХГ " Дамян Дамянов" гр. Сливен. Темата на конкурса бе " Живей, живей измислице любов! Мираж бъди, но ни прави човечни". Ето и нейният разказ.

„Да съхраним българското“

02
март2022

В двора на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците облечени в народни носии извиха пъстро право хоро, на което се хванаха и учителите им. По този начин училището се включва в ежегодната инициатива „Да съхраним българското“, организирана от СУ „Максим Горки“. Тя е във връзка с отбелязването на 3-ти март. Основната идея на събитието е ученици, учители и родители да отдадат почит към националните герои и да съхранят българските традиции.
След  хорото, отбелязването на Националния празник на България продължи във физкултурния салон, където ученици представиха кратка литературно-музикална програма.

Мартенски поздрав

01
март2022

По традиция и тази година ученици от СУ „Христо Смирненски“ посетиха РУО – Стара Загора, Община Стара Загора и Областна администрация Стара Загора за да отправят мартенски поздрав с пожелания за здраве. Освен със стихове за Баба Марта и пролетта, те зарадваха ръководствата на институциите и техните служители с красиви ръчно изработени мартенички.
Домакините посрещнаха децата изключително гостоприемно и на свои ред  им подариха лакомства и мартенички, с пожеланието да бъдат здрави, ученолюбиви и да пазят българските традиции.
Честита Баба Марта!

Работилничка за медени мартенички

28
февр.2022

В навечерието на празника на Баба Марта, в кабинета по готварство на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе открита практика „Работилничка за медени мартенички“. В нея взеха участие ученици от 5 А клас, които под ръководството на г-жа Милена Динчева  - организатор и  г-жа Албена Василева – кл.ръководител, придобиха умения за украсяване на меденки с фондан и сладка вафлена хартия. Готовите тематични меденки бяха старателно опаковани и завързани с мартеничка от доволните от красивия резултат ученици.
Гости на кулинарния урок бяха г-жа Пенка Трандева – директор на училището,  г-жа Ваня Троева – зам. директор и  г-жа Петранка Иванова.

 

„Денят на розовата фланелка” беше отбелязан в СУ „Христо Смирненски“

23
февр.2022

На 23.02.2022 г. учениците от ЦДО – 4 клас с ръководител г-жа Велина Йотовска отбелязаха „Деня на розовата фланелка“. Децата бяха приобщени към инициативата на средношколците в канадското училище от 2007 г., когато те в подкрепа на свой съученик, тормозени заради розовия цвят на блузата си, се обличат масово с розови фланелки. В часа Занимания по интереси педагогическият съветник г-н Пламен Динев представи презентация на тема: „Агресията ражда агресия“ съвместно с ученичката Гита Петкова от 4 А клас. Урокът продължи с търсене на паралел с българската народна приказка „Лошата дума“и стихове от ученическия живот на Петя Дубарова.

Своите послания децата написаха на предварително подготвени хартиени модели на розови фланелки и сърчица, които заедно с тематичната украса на стаята и розовите им блузи, специално облечени за случая, докоснаха най-чувствителната същност на всеки един тях.

Чрез интересна „техника на огледалото“ и групова работа г-жа Йотовска насочи учениците към идентифициране на желаните и нежеланите форми на поведение. В присъствието на г-жа Троева – ЗДУД, г-жа В.Крачолова – соц.работник, г-н Пл.Динев, класни ръководители и учители, учениците си пожелаха ежедневието им в училище и извън него да продължи без всякакви форми на тормоз.

 

Ученици подготвиха презентация за Св. Валентин

14
дек.2021

На 14 февруари ученици от пети и шести клас, под ръководството на г-жа Пепа Славова, представиха съвместно подготвена презентация на тема: „Денят на влюбените – празник на виното и любовта“. Петокласничката Румяна Иванова запозна своите съученици с интересни факти свързани с деня на Св. Валентин.

За празначната атмосфера допринесоха изработените сърчица от учениците от 5 а клас с р-л г-жа Албена Василева.

Празникът на виното и любовта има за символи светиите Трифон и Валентин. Има много общо между тях. И двамата загиват млади за христовата вяра. И двамата са били лечители. И двамата излекували млади девойки от неизлечими болести: свети Трифон – душевната болест на дъщерята на императора, а свети Валентин – сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите церове.

На всички празнуващи – приятно прекарване – независимо кой – кой празник си избира да чества. Здраве, много любов и късмет!
На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

В празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Коледарски песни и наричания в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

15
дек.2021

Коледарска група с ръководители Деница Божилова и Ивелина Иванова отправи коледен поздрав към ръководството и колектива на училището. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие и благоденствие.

„Тоз кравай,
сят-пресят, вит-превит,
пред Бога печен,
на нас наречен.
Колко зрънца са у него,
млети и премлети,
вети и превети,
сети и пресети,
толкоз здраве в тая къща!“

Стопанинът на къщата - директорът г-жа Пенка Трандева благодари на коледарската дружина за добрите думи, дарува ги с лакомства и пожела на всички здраве, благополучие и светли празници.
В края на поздравителна програма екипът на СУ „Христо Смирненски“ си направи снимка за спомен пред коледната елха.

Училищното радио "Междучасие" навърши 2 години.

1
дек.2021

Интервю с учителката Силвия Колева


 

 

Занятие с родители на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!

20
окт.2021

На 20.10. 2021г. по НП "Заедно за всяко дете", в ЦДО - 4 кл. с ръководител г-жа В. Йотовска, се проведе представително занятие на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!". В часа по Занимания по интереси присъстваха ученици от 4А и 4Б класове и техните родители. Неусетно възхищението на децата от слънчевия есенен ден, светналия в златножълто двор с любимите кестени, умело бе насочено към пъстротата и колорита на есенно-зимните празници. Красотата и изяществото на тракийската женска носия бяха претворени с усърдие от екипите на деца и родители върху предварително изработени хартиени кукли. Всички заедно се докоснаха до творчеството на А. Каралийчев, любим писател и приятел на поколения деца, пишейки под диктовка текст от разказа му "Есен".            
Освен езикова култура и компетенции, учениците демонстрираха и математическите си умения, състезавайки се по точност и бързина. В отговорите на числовите изрази най-досетливите откриха датата 1.11 - Денят на будителите повод, който използваха да споделят наученото за д-р Петър Берон, В. Априлов, М. Кусев, В. Левски.
Жури, съставлявано от г-н П. Динев и г-жа В. Крачолова оценяваше представянето на учениците. Най-добре представилите се от тях бяха поздравени с танц и заслужени аплодисменти.
Всички ние - учители, деца и родители, показахме, че трудът винаги е желан, ценен и необходим, че трудът създава както  красота, така и успехи, сигурност, благополучие.

Културните институции като образователна среда

22
окт.2021

Учениците от втори до четвърти клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора посетиха културни институции в града, като част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Целта на работата по националната програма е повишаване на интереса на учениците и на мотивацията им за учене.
Мюзикълът „Отмъщението на Зайчето Питър“ на Държавна опера Стара Загора и постановката „Който не работи, не трябва да яде“ на Куклен театър, Стара Загора силно впечатлиха и развълнуваха малките зрители. Интересни за учениците бяха и поредицата от ателиета в Регионален исторически музей, а също и интерактивната беседата за историческото развитие на нашия град и културните археологически пластове, съхранили предмети от живота и бита на предците ни.

Викторина по БЕЛ и математика с ученици от 7.клас

29
юни2021

На 29.06.2021г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе викторина със седмите класове на тема: „За всяка буква знам математик и творец голям“. Инициативата е част от вътрешноинституционална квалификация на учителите от методичното обединение на училището.
Учениците показаха как са се подготвили за проведеното в средата на месец юни Националното външно оценяване. Те с ентусиазъм и старание отговяряха на въпроси свързани с автобиографии на известни математици и автори, решаваха задачи, редактираха текст и пр.
Накрая всеки участник във викторината беше удостоен с грамота.


Плакет и грамота за радио „Междучасие“ на СУ “Христо Смирненски“, Стара Загора от ДАЗД

25
март2021

Старозагорското средно училище „Христо Смирненски“ е удостоено с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ 2020 г. за постигнати резултати в грижата за децата и за създаване на условия за пълноценно им развитие.

Училището е участвалов националното съревнование с още 193 институции от страната, като 39 от тях са били наградени.

Конкурсът е на Държавна агенция за закрила на детето. Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ се дава за трета поредна година, каза за радио Стара Загора директорът на СУ „Христо Смирненски“ Пенка Трандева.

Учебното заведение се включи в конкурса в категория „Значима иновация“  със създаденото през 2019 г. и успешно функциониращо и до днес радио „Междучасие“. Училищното радио напълно оправдава своята цел – повишава интереса на учениците  билингви към българския език, развива уменията им за комуникация и правилно говорене, възпитава в родолюбие и подобрява микроклимата в училище, обобщи Трандева  допълни, че 1/3 от учениците вече са се включили в ежеседмичната му програма. Радиото се излъчва във времето на голямото междучасие и негов сигнал е едноименната песен на Васил Найденов.

Предвид епидемичната обстановка в страната тържествената церемония по награждаването се проведе онлайн на 25 март, каза още Трандева.

Цялото интервю в аудио файл на страницата: https://bnr.bg/starazagora/post/101445392?forceFullVersion=1

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

28
май2021

През учебна 2020/2021 година СУ „Христо Смирненски“ се включи като партньор по проект № BGLD-1.003-0003 „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.   
В рамките на проекта през годината бяха реализирани редица инициативи.
На 26-ти май 2021 г. екип от Международен младежки център Стара Загора се срещна с ученици от 8-10 клас от СУ „Христо Смирненски“ . Целта на срещата бе да се реализират обучителни и занимателни дейности за младите хора на възраст от 15 години, да се повиши личностно развитие на учениците, както и знанията, уменията и компетенциите им. Провеждането на подобен тип срещи има социализиращ характер и доказано положителен ефект върху младежите.
По време на среща менторите от ММЦ запознаха присъстващите ученици с лятната програма и дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според предпочитанията и възможностите си.


Състезание по Безопасност на движението по пътищата между ученици от начален етап

13
май2021

С много положителни емоции и желание за победа премина състезанието по Безопасност на движението по пътищата, проведено на 13.05.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Участие взеха ученици от третите и четвъртите класове, които бяха разпределени в два смесени отбора.

Състезанието се проведе в 3 кръга, като в края на всеки кръг тричленно жури от учители присъждаше точки за верен отговор и за бързина. В първи кръг участниците трябваше да покажат знанията си за безопасно придвижване по улиците. Във втори кръг журито задава индивидуални въпроси на състезателите. Разпознаване на частите на велосипеда беше задачата в последния кръг.

Оспорваното състезание, в което и двата отбора се представиха силно и достойно, завърши с победа за отбор „А“.
 Изявата е част от дейностите от План – програмата за Безопасност на движението по пътищата за 2021 година на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора за изпълнение на СЕКТОРНА СТРАТЕГИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА (2021 – 2030) на МОН.

Седмокласници посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

12
май2021

На 11.05.2021 г. седмокласници от СУ „Хр. Смирненски“ посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която бе организирана в парк „Пети октомври“, Стара Загора. Учениците се запознаха с възможностите за гимназиално образование, които предлагат училищата в града. Предоставени им бяха брошури и рекламни материали. Седмокласниците проявиха интерес към различни професионални направления.

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

17
март2021

На 17.03.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора гостуваха представители на Международен младежки център. Те проведоха информационна кампания с участието на ученици от 8, 9 и 10 клас.

Събитието е част от дейностите по проект „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ на Община Стара Загора, като целта е да се достигне до уязвимите групи на територията на Област Стара Загора. Предвиждат се обучителни и занимателни дейности за млади хора на възраст между 15 и 29 години.
 Лекторът Здравко Тенев и младежи от ММЦ запознаха присъстващите ученици с дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според интересите и предпочитанията си.

 

И в условия на пандемия ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора продължават да творят

27
февр.2021

Ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха с огромно желание в различни общински и национални конкурси, показвайки богато въображение и завидна творческа енергия.

С много вдъхновение деца от подготвителен до 7 клас изработиха красиви червено-бели мартенички за традиционния общински конкурс за мартеничка, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора.

Шестокласничката Айтен Бекташева се включи със своя рисунка в конкурса „Тоз, който падне в бой за свобода…“, организиран от Съюза на българите в Кипър, гр. Никозия със съдействието на МОН.

В обявения от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Стара Загора конкурс за детска рисунка на тема: „Подай ръка на доброто“ участват талантливите седмокласнички Славка Енчева и Емануела Манева и шестокласничката Недка Енчева, която не им отстъпва и работи с много творчески заряд.

Инициативата е в рамките на превантивната кампания „Обединени срещу насилието“ и по повод 24 февруари – Световен ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

 

24 февруари – Международен ден на розовата фланелка

24
февр.2021

За поредна година СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден на розовата фланелка, който  се провежда последната сряда на месец февруари. Инициативата се реализира във всички групи за целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 4-ти клас и в нея се включиха над 100 деца.
Учениците от 3 клас под ръководството на г-жа Йотовска изработиха розови картички с послания под формата на птици и с големината на детска длан. Децата сами формулираха изводи и постулати по темата, които да ни направят по-добри, толерантни и човечни.
Първокласниците под ръководството на г-жа Силвия Колева и Мария Неделчева изработиха тематични рисунки на розова хартия, най-добрите от които бяха поставени на училищно табло.
Учениците от 2 и 4 клас изгледаха презентация, след което участваха в дискусия с педагогическия съветник и социалния работник, като разсъждаваха по темата за добротата.

Ателие за изработване на мартенички

18
февр.2021

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на къща музей „Гео Милев“ за изработване на мартенички по случай предстоящия празник 1 март. В ателието „Хей ръчички, хей ги две, мартенички правят те!“ , което се състоя в училище при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, се включиха учениците от групите за ЦДО с техните ръководители.  Организаторите разказаха на децата историята на празника и им показаха нови и интересни начини за изработване на мартенички.
В продължение на два дни – 16- 17.02.2021 г. съвместно с г-жа Таня Иванова, представител на къща музей „Гео Милев“,   децата с голяма радост не само изработиха свои мартенички, но и  рецитираха стихчета и пяха песни, посветени на  Баба Марта.

Да готвим с любов

12
февр.2021

Кулинарно състезание „Мини Мастър шеф“ се проведе в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора при строго спазване на епидемичните мерки. Преди старта на надпреварата ученици от групата за занимания по интереси „Родна реч“ представиха литературно-музикална програма, посветена на предстоящия празник „Свети Валентин“. С много чувство прозвучаха изпълненията на  любовна лирика от известни български автори и песента за приятелството.
Чаровните третокласници Илия Христов  и Снежана Фанева  се превъплътиха в образите на Ромео и Жулиета и тяхното шеговито изпълнение беше бурно аплодирано.
Момичешката група за модерни танци възпламени публиката преди началото на оспорваната битка между трите отбора на седмите класове за най-здравословен сандвич и най-оригинална плодова торта.  В оспорвана борба първото място спечели отвор Б, следван на незначителна разлика от отбор А и отбор В. За старанието и ентусиазма всички участници получиха грамоти и специално изработена меденка от организатора на състезанието г-жа Милена Динчева с логото „Мастър шеф“.

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2020

На 16.11.2020 г. СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден без тютюнопушене - 19 ноември. Мероприятието премина под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование. Учениците изгледаха презентация за вредата от тютюнопушенето, а Асения  Шанова от 5б клас представи информация за цигарения дим и пораженията, които той нанася на човешкия организъм.

Седмицата на програмирането

22
окт.2020

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза европейската седмицата на програмирането.
На 20.10. 2020 г. ученици от шести клас представиха пред своите съученици от 5 клас мултимедийна презентация на тема „История на изчислителната техника“. Те говориха за възникването, поетапното развитие и усъвършенстване на изчислителната техника. Беше споменат Джон Атанасов - баща на компютъра и българският му произход. Учениците изгледаха и клипче на тема „Компютърът на бъдещето - холограма.“
На 22.10. 2020 г. ученици от седми клас подготвиха и  представиха пред учениците от шести клас две презентации „История на програмирането“ и „Известни програмисти - пътят към успеха“. Седмокласниците увлекателно разказаха за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха стъпките за навлизане и развитие в професията програмист. Шестокласниците се запознаха и с десетте най-известни програмисти, с техния труд, принос и постижения в областта на програмирането. Научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.

25.IX – Европейския ден на спорта

25
септ.2020

С щафетна игра четвъртокласниците от СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха Европейския ден на спорта. Разделени на два отбора момичетата и момчетата с ентусиазъм и спортен хъс се втурнаха в спортната битка. В оспорваното състезание победи отборът на момичетата.
Накрая всички участници получиха значки, предоставени от БГ „Бъди активен“ – партньор на инициативата.