Коледарски песни и наричания в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

15
дек.2021

Коледарска група с ръководители Деница Божилова и Ивелина Иванова отправи коледен поздрав към ръководството и колектива на училището. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие и благоденствие.

„Тоз кравай,
сят-пресят, вит-превит,
пред Бога печен,
на нас наречен.
Колко зрънца са у него,
млети и премлети,
вети и превети,
сети и пресети,
толкоз здраве в тая къща!“

Стопанинът на къщата - директорът г-жа Пенка Трандева благодари на коледарската дружина за добрите думи, дарува ги с лакомства и пожела на всички здраве, благополучие и светли празници.
В края на поздравителна програма екипът на СУ „Христо Смирненски“ си направи снимка за спомен пред коледната елха.

Училищното радио "Междучасие" навърши 2 години.

1
дек.2021

Интервю с учителката Силвия Колева


 

 

Занятие с родители на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!

20
окт.2021

На 20.10. 2021г. по НП "Заедно за всяко дете", в ЦДО - 4 кл. с ръководител г-жа В. Йотовска, се проведе представително занятие на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!". В часа по Занимания по интереси присъстваха ученици от 4А и 4Б класове и техните родители. Неусетно възхищението на децата от слънчевия есенен ден, светналия в златножълто двор с любимите кестени, умело бе насочено към пъстротата и колорита на есенно-зимните празници. Красотата и изяществото на тракийската женска носия бяха претворени с усърдие от екипите на деца и родители върху предварително изработени хартиени кукли. Всички заедно се докоснаха до творчеството на А. Каралийчев, любим писател и приятел на поколения деца, пишейки под диктовка текст от разказа му "Есен".            
Освен езикова култура и компетенции, учениците демонстрираха и математическите си умения, състезавайки се по точност и бързина. В отговорите на числовите изрази най-досетливите откриха датата 1.11 - Денят на будителите повод, който използваха да споделят наученото за д-р Петър Берон, В. Априлов, М. Кусев, В. Левски.
Жури, съставлявано от г-н П. Динев и г-жа В. Крачолова оценяваше представянето на учениците. Най-добре представилите се от тях бяха поздравени с танц и заслужени аплодисменти.
Всички ние - учители, деца и родители, показахме, че трудът винаги е желан, ценен и необходим, че трудът създава както  красота, така и успехи, сигурност, благополучие.

Културните институции като образователна среда

22
окт.2021

Учениците от втори до четвърти клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора посетиха културни институции в града, като част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Целта на работата по националната програма е повишаване на интереса на учениците и на мотивацията им за учене.
Мюзикълът „Отмъщението на Зайчето Питър“ на Държавна опера Стара Загора и постановката „Който не работи, не трябва да яде“ на Куклен театър, Стара Загора силно впечатлиха и развълнуваха малките зрители. Интересни за учениците бяха и поредицата от ателиета в Регионален исторически музей, а също и интерактивната беседата за историческото развитие на нашия град и културните археологически пластове, съхранили предмети от живота и бита на предците ни.

Викторина по БЕЛ и математика с ученици от 7.клас

29
юни2021

На 29.06.2021г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе викторина със седмите класове на тема: „За всяка буква знам математик и творец голям“. Инициативата е част от вътрешноинституционална квалификация на учителите от методичното обединение на училището.
Учениците показаха как са се подготвили за проведеното в средата на месец юни Националното външно оценяване. Те с ентусиазъм и старание отговяряха на въпроси свързани с автобиографии на известни математици и автори, решаваха задачи, редактираха текст и пр.
Накрая всеки участник във викторината беше удостоен с грамота.


Плакет и грамота за радио „Междучасие“ на СУ “Христо Смирненски“, Стара Загора от ДАЗД

25
март2021

Старозагорското средно училище „Христо Смирненски“ е удостоено с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ 2020 г. за постигнати резултати в грижата за децата и за създаване на условия за пълноценно им развитие.

Училището е участвалов националното съревнование с още 193 институции от страната, като 39 от тях са били наградени.

Конкурсът е на Държавна агенция за закрила на детето. Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ се дава за трета поредна година, каза за радио Стара Загора директорът на СУ „Христо Смирненски“ Пенка Трандева.

Учебното заведение се включи в конкурса в категория „Значима иновация“  със създаденото през 2019 г. и успешно функциониращо и до днес радио „Междучасие“. Училищното радио напълно оправдава своята цел – повишава интереса на учениците  билингви към българския език, развива уменията им за комуникация и правилно говорене, възпитава в родолюбие и подобрява микроклимата в училище, обобщи Трандева  допълни, че 1/3 от учениците вече са се включили в ежеседмичната му програма. Радиото се излъчва във времето на голямото междучасие и негов сигнал е едноименната песен на Васил Найденов.

Предвид епидемичната обстановка в страната тържествената церемония по награждаването се проведе онлайн на 25 март, каза още Трандева.

Цялото интервю в аудио файл на страницата: https://bnr.bg/starazagora/post/101445392?forceFullVersion=1

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

28
май2021

През учебна 2020/2021 година СУ „Христо Смирненски“ се включи като партньор по проект № BGLD-1.003-0003 „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.   
В рамките на проекта през годината бяха реализирани редица инициативи.
На 26-ти май 2021 г. екип от Международен младежки център Стара Загора се срещна с ученици от 8-10 клас от СУ „Христо Смирненски“ . Целта на срещата бе да се реализират обучителни и занимателни дейности за младите хора на възраст от 15 години, да се повиши личностно развитие на учениците, както и знанията, уменията и компетенциите им. Провеждането на подобен тип срещи има социализиращ характер и доказано положителен ефект върху младежите.
По време на среща менторите от ММЦ запознаха присъстващите ученици с лятната програма и дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според предпочитанията и възможностите си.


Състезание по Безопасност на движението по пътищата между ученици от начален етап

13
май2021

С много положителни емоции и желание за победа премина състезанието по Безопасност на движението по пътищата, проведено на 13.05.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Участие взеха ученици от третите и четвъртите класове, които бяха разпределени в два смесени отбора.

Състезанието се проведе в 3 кръга, като в края на всеки кръг тричленно жури от учители присъждаше точки за верен отговор и за бързина. В първи кръг участниците трябваше да покажат знанията си за безопасно придвижване по улиците. Във втори кръг журито задава индивидуални въпроси на състезателите. Разпознаване на частите на велосипеда беше задачата в последния кръг.

Оспорваното състезание, в което и двата отбора се представиха силно и достойно, завърши с победа за отбор „А“.
 Изявата е част от дейностите от План – програмата за Безопасност на движението по пътищата за 2021 година на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора за изпълнение на СЕКТОРНА СТРАТЕГИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА (2021 – 2030) на МОН.

Седмокласници посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

12
май2021

На 11.05.2021 г. седмокласници от СУ „Хр. Смирненски“ посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която бе организирана в парк „Пети октомври“, Стара Загора. Учениците се запознаха с възможностите за гимназиално образование, които предлагат училищата в града. Предоставени им бяха брошури и рекламни материали. Седмокласниците проявиха интерес към различни професионални направления.

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

17
март2021

На 17.03.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора гостуваха представители на Международен младежки център. Те проведоха информационна кампания с участието на ученици от 8, 9 и 10 клас.

Събитието е част от дейностите по проект „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ на Община Стара Загора, като целта е да се достигне до уязвимите групи на територията на Област Стара Загора. Предвиждат се обучителни и занимателни дейности за млади хора на възраст между 15 и 29 години.
 Лекторът Здравко Тенев и младежи от ММЦ запознаха присъстващите ученици с дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според интересите и предпочитанията си.

 

И в условия на пандемия ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора продължават да творят

27
февр.2021

Ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха с огромно желание в различни общински и национални конкурси, показвайки богато въображение и завидна творческа енергия.

С много вдъхновение деца от подготвителен до 7 клас изработиха красиви червено-бели мартенички за традиционния общински конкурс за мартеничка, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора.

Шестокласничката Айтен Бекташева се включи със своя рисунка в конкурса „Тоз, който падне в бой за свобода…“, организиран от Съюза на българите в Кипър, гр. Никозия със съдействието на МОН.

В обявения от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Стара Загора конкурс за детска рисунка на тема: „Подай ръка на доброто“ участват талантливите седмокласнички Славка Енчева и Емануела Манева и шестокласничката Недка Енчева, която не им отстъпва и работи с много творчески заряд.

Инициативата е в рамките на превантивната кампания „Обединени срещу насилието“ и по повод 24 февруари – Световен ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

 

24 февруари – Международен ден на розовата фланелка

24
февр.2021

За поредна година СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден на розовата фланелка, който  се провежда последната сряда на месец февруари. Инициативата се реализира във всички групи за целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 4-ти клас и в нея се включиха над 100 деца.
Учениците от 3 клас под ръководството на г-жа Йотовска изработиха розови картички с послания под формата на птици и с големината на детска длан. Децата сами формулираха изводи и постулати по темата, които да ни направят по-добри, толерантни и човечни.
Първокласниците под ръководството на г-жа Силвия Колева и Мария Неделчева изработиха тематични рисунки на розова хартия, най-добрите от които бяха поставени на училищно табло.
Учениците от 2 и 4 клас изгледаха презентация, след което участваха в дискусия с педагогическия съветник и социалния работник, като разсъждаваха по темата за добротата.

Ателие за изработване на мартенички

18
февр.2021

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на къща музей „Гео Милев“ за изработване на мартенички по случай предстоящия празник 1 март. В ателието „Хей ръчички, хей ги две, мартенички правят те!“ , което се състоя в училище при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, се включиха учениците от групите за ЦДО с техните ръководители.  Организаторите разказаха на децата историята на празника и им показаха нови и интересни начини за изработване на мартенички.
В продължение на два дни – 16- 17.02.2021 г. съвместно с г-жа Таня Иванова, представител на къща музей „Гео Милев“,   децата с голяма радост не само изработиха свои мартенички, но и  рецитираха стихчета и пяха песни, посветени на  Баба Марта.

Да готвим с любов

12
февр.2021

Кулинарно състезание „Мини Мастър шеф“ се проведе в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора при строго спазване на епидемичните мерки. Преди старта на надпреварата ученици от групата за занимания по интереси „Родна реч“ представиха литературно-музикална програма, посветена на предстоящия празник „Свети Валентин“. С много чувство прозвучаха изпълненията на  любовна лирика от известни български автори и песента за приятелството.
Чаровните третокласници Илия Христов  и Снежана Фанева  се превъплътиха в образите на Ромео и Жулиета и тяхното шеговито изпълнение беше бурно аплодирано.
Момичешката група за модерни танци възпламени публиката преди началото на оспорваната битка между трите отбора на седмите класове за най-здравословен сандвич и най-оригинална плодова торта.  В оспорвана борба първото място спечели отвор Б, следван на незначителна разлика от отбор А и отбор В. За старанието и ентусиазма всички участници получиха грамоти и специално изработена меденка от организатора на състезанието г-жа Милена Динчева с логото „Мастър шеф“.

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2020

На 16.11.2020 г. СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден без тютюнопушене - 19 ноември. Мероприятието премина под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование. Учениците изгледаха презентация за вредата от тютюнопушенето, а Асения  Шанова от 5б клас представи информация за цигарения дим и пораженията, които той нанася на човешкия организъм.

Седмицата на програмирането

22
окт.2020

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза европейската седмицата на програмирането.
На 20.10. 2020 г. ученици от шести клас представиха пред своите съученици от 5 клас мултимедийна презентация на тема „История на изчислителната техника“. Те говориха за възникването, поетапното развитие и усъвършенстване на изчислителната техника. Беше споменат Джон Атанасов - баща на компютъра и българският му произход. Учениците изгледаха и клипче на тема „Компютърът на бъдещето - холограма.“
На 22.10. 2020 г. ученици от седми клас подготвиха и  представиха пред учениците от шести клас две презентации „История на програмирането“ и „Известни програмисти - пътят към успеха“. Седмокласниците увлекателно разказаха за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха стъпките за навлизане и развитие в професията програмист. Шестокласниците се запознаха и с десетте най-известни програмисти, с техния труд, принос и постижения в областта на програмирането. Научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.

25.IX – Европейския ден на спорта

25
септ.2020

С щафетна игра четвъртокласниците от СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха Европейския ден на спорта. Разделени на два отбора момичетата и момчетата с ентусиазъм и спортен хъс се втурнаха в спортната битка. В оспорваното състезание победи отборът на момичетата.
Накрая всички участници получиха значки, предоставени от БГ „Бъди активен“ – партньор на инициативата.

Работилница за мартенички

27
февр.2020

На 27.02.2020 г. в Средно училище „Христо Смирненски“, Стара Загора по повод предстоящия празник „Баба Марта“ се организира  инициативата „Работилница за мартенички“. В нея се включиха четвъртокласниците, техните родители и преподаватели. С голямо желание и сръчност децата усукваха мартенските конци, нижеха мъниста, правиха плетеници. Техните родители и учители отзивчиво им помагаха да реализират  идеите си.
Децата припомниха значението на белия и червения цвят в мартеничките, които символизират дълголетие, здраве и сила.
Работата на четвъртокласниците беше съпроводена с много песни, стихотворения и танци, посветени на Баба Марта, пролетта и детството.

Ден на розовата фланелка

27
февр.2020

Учениците от СУ „Христо Смирненски”, Стара Загора за поредна година казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като отбелязаха на 27 февруари - Деня на розовата фланелка.
Шестокласниците направиха информационно табло, подредиха специален кът във фоайето на училището и си направиха снимки.

 

С признателност към Апостола

18
февр.2020

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включиха в общоградския ритуал пред паметника на Апостола на свободата, състоял се на 18.02.2019 г. от 11.00 ч. Децата поднесоха цветя в знак на признателност пред една от най-светлите личности в нашата история.
Организатори на проявата по повод 147-годишнината от обесването на Дякона са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия. Отслужена бе Заупокойна молитва  от Старозагорския Митрополит Киприан.  Израз на почит пред делото и живота на Васил Левски бяха многобройните венци и цветя, поднесени от  гражданите.

За вредата от наркотиците

29
ян.2020

Представители на Международен младежки център гостуваха на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Целта беше да се срещнат с ученици от осми и девети клас  и да поговорят за  вредите, които нанасят наркотичните вещества на човешкия организъм. Лекторите Здравко Тенев и Мирчо Иванов успяха по непринуден и интересен начин с  използване на игрови подход  да ангажират учениците и да ги накарат да се замислят за себе си, за своето здраве и за това на близките си и да разберат, че от тях самите зависи животът и бъдещето им.

Коледен поздрав

20
дек.2019

Коледарска група от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отправи коледен поздрав към РУО, Стара Загора. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие  и благоденствие.
Началникът на РУО госпожа Татяна Димитрова благодари за добрите думи и пожела на всички здраве, светли празници и весела ваканция. На изпроводяк според традицията  коледарите получиха подаръци.

Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“

14
ноем.2019

Осмокласникът Зидан Харалампиев Стефанов е сред 39-те ученици от училища от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Ловеч и Разград, които се включиха в Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“.
Конкурсът се организира от  Община Стара Загора, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости – Стара Загора, и се провежда  в 4 състезателни раздела.  
Зидан участва в конкурса в раздел „Кратка литературна творба“ с авторско есе на тема: „Аз искам моят свят да бъде без дрога‘‘ и впечатли  журито с таланта си.
Ученикът спечели  грамота за отлично представяне и поощрителна награда.

Аз искам моят свят да бъде без дрога
/есе/

Аз съм Зидан. Живея в квартал „Лозенец“, град Стара Загора. Градът е голям и има много квартали. Някои от тях познавам, но мисля, че хората от града не познават моя квартал. Кварталът ми е голям, не е много красив, но той е моят свят. Моят свят е моят дом, семейство, приятели, училище - кварталът, в който живея. В моя свят има много неща – и хубави, и лоши, и забавни, и тъжни, но това, което не искам да има в моя свят е дрогата – трева, хапчета … наркотици. И без дрогата в моя свят има тъжни неща: бедност, болести, лоши хора, но всичко може и да се поправи, да се промени. Наркотиците обаче правят човека роб, с тях той завинаги е обречен на провал, няма бъдеще. Бедата не е само за човека, който ползва дрогата, но и за всички около него. На първо място е семейството му. Наркоманът търси непрекъснато дрога. Той взема всичко от дома си, краде, не помага на семейството си, не работи. А може и да стане зъл, да тормози близките си. Такъв е той и със съседите и непознатите. Хората се отдръпват и бягат от зависимите. Отначало тези, които вземат дрога изглеждат добре. Ако продават дрога, са и богати, но в дрогата няма нищо хубаво. Тя трови тялото бавно и няма спасение от нея. Познавам такива съдби. Ще ви разкажа за момче, което ще нарека с измисленото име от мен Денис. Той пушеше трева и вземаше антидепресанти, които сам си намираше без рецепта.  В началото му се струваше, че в това няма нищо опасно, но после започна да се пристрастява, вече те не му бяха достатъчни. След малко време опита по-тежки наркотици. Започна да краде и да продава вещи от дома си, за да ги взима. Родителите му не можеха да се справят с него и го изгониха от къщи. Остана на улицата и започна да продава наркотици. Накрая загуби живота си от свръхдоза.
Затова аз не искам да има дрога в моя свят. Макар и небогат и не особено красив, все пак това е моят свят и аз го обичам. Искам в него да няма дрога, за да има здрави хора и възможност за бъдеще. Знам, че желанието ми няма да се сбъдне скоро.
Най–старите хора не знаят как действа дрогата. Малките вземат, защото не знаят или са любопитни, или искат да приличат на по-големите. Алчните хора искат да печелят от здравето и живота на другите. Затова трябва да се говори на улицата, в училище. Ако имаш приятел, поговори с него за това. Ако близък е започнал да взема дрога, повикай на помощ всички – приятели, учители, помогни му. Борбата с наркотиците се води в цял свят и още не е успяла, но не трябва да се спира. Моят свят има бъдеще, ако е без дрога.


Зидан Харалампиев – 8. клас
СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

Mеждународeн ден без тютюнев дим

14
ноем.2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  по традиция отбеляза международния ден без тютюнев дим.  Госпожа Галина Димитрова, психолог в РЗИ Стара Загора, представи пред  ученици от пети, шести и седми клас лекцията  „Вредата от тютюнопушенето“.  Като част от темата  със специален апарат на всички участници беше измерено нивото на  въглероден  оксид в издишания от тях въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

Европейска седмица на програмирането

20
окт.2019

С поредица от дейности СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на програмирането“.
В  периода 05-20.10.2019 г. училищата във всички европейски страни отбелязват важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.
Министерството на образованието и науката подкрепи инициативата и отправи покана към всички училища в България да организират събития, като целта е повишаване на мотивацията и осведомеността, свързани с дегиталната компетентност.
В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците от седми и осми клас подготвиха и организираха три събития, посветени на „Европейска седмица на програмирането“.
Осмокласниците събраха материали, подготвиха мултимедийна презентация на тема История на изчислителната техника и на 09.10. 2019 г. представиха пред пред ученици от седми клас възникването, поетапното развитие и усъвършенстването на изчислителната техника. Беше подчертан българският произход на Джон Атанасов - бащата на компютъра.
За своите по-малки съученици от шести клас осмокласниците подготвиха и реализираха друга училищна изява на тема "Как да стана програмист?". Занятието се проведе на 15.10.2019 г. Представени бяха две презентации. Учениците разказваха увлекателно за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха и стъпките за навлизане и развитие в професията програмист.
Занятие на тема "Известни програмисти - пътят към успеха" се проведе на 17.10.2019 г. Ученици от седми клас представиха пред петокласниците презентация за десетте най-известни програмисти, разказаха за техния труд, принос и постижения в програмирането. Участниците в събитието научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.
На европейско ниво тази инициатива се подпомага от 80 доброволци – национални посланици, 42 координатори от националните образователни министерства и 280 водещи учители. Те имат основен принос за успеха на седмицата на програмирането през 2018 г., като участниците са над 2,7 милиона в близо 44 000 събития в училищата в ЕС и Западните Балкани. В момента за България е все още отворена поканата за включване на водещи учители.

https://codeweek.eu/events
 

Европейски ден на спорта в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

27
септ.2019

Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора и техните учители се включиха в инициативата Европейски ден на спорта в училище, която е част от дейностите за отбелязване на Европейската седмица на спорта.
След приключване на учебните занятия всички се включиха в организираното почистване на училищния двор – мястото, където активно почиват, играят и спортуват.
Доволни и щастливи от резултата, учениците взеха участие в спортните игри и състезания. Публиката ги насърчаваше и аплодираше най-добрите.
В щафетните игра между сборните отбори от трети и четвърти клас - момичета и момчета победата грабнаха сборните отбори на четвъртите класове и при момичетата, и при момчетата.
С много емоции и спортен хъс преминаха футболните срещи. Убедителна победа със 7:0 постигна отборът на шестокласниците срещу сборния отбор на 5 клас. Сборният отбор на 7 клас победи осмокласниците с 3:0.
 

Регионална кампания „Детективска агенция“

08
юли2019

Ученици от СУ „ Христо Смирненски“ се изправиха в последният в кръг от „Детективска агенция“ срещу още 4 отбора от регион Стара Загора. Състезанието е организирано от Регионална библиотека „ Захарий Княжески“ и „Етносвят България“.
Събитието е много интензивно и интересно за всички участници. Преди самото състезание, учениците имат възможност да погледнат зад завесата на Първо районно управление на МВР в град Стара Загора. Участниците са посрещнати от представители на Детска педагогическа стая и  униформен полицай, който им разказва подробно за особеностите на професията. Децата имат възможност да надникнат зад решетките на килиите, да видят как дежурният полицай получава сигнали по райони, да влезнат в стаята за разпознаване на престъпници и да се качат на  най-новата патрулна кола. Всички участници и техните ръководители са силно впечатлени от сутрешната беседа и много от учениците преоткриват значението на професиите полицай и инспектор.
Самото състезание преминава през 7 различни игри - упражнения, като за оценяването се грижи предварително подбрано жури. Организацията е на високо ниво.
Гост на събитието е г-жа Сотирова, зам.-кмет на гр. Стара Загора.  
Участниците са предизвикани с най-разнообразни игри, в които трябва да покажат умения за работа в екип, наблюдателност, креативност  и разбира се усет към детайлите. Някои от игрите включват опис на предмети, довършване на разказ със спомагателни думи, строеж на кула от кибритени клечки, търсене на следи и различни други дейности.
Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се представят блестящо , събирайки 31 точки.
Всички участници получават многобройни награди и лиценз - сертификат за участие.
Надяваме се тази инициатива да продължи и през следващите години, а нашите ученици да продължават да дават най-доброто от себе си.

Награда от престижен конкурс

30
май2019

Десетокласничката Цветелина Живкова Симеонова от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора е сред  400 ученици от цялата страна, включили се в конкурса, организиран от  Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград и Община Благоевград.
На участниците е дадена пълна свобода в избора на форма и жанр на представяните творби, като важно условие е да се придържат към тематиката за независимия от наркотици човек, какво причинява дрогата на личността или да представят творби за личности и събития, които спомагат за освобождението на Пиринския край и България като цяло.
Цветелина подготви мултимедийна презентация по темата: „Човекът – свободен и независим”. Момичето е сред петимата участници, получили поощрителна награда. Ученичката, нейният ръководител – госпожа Маргарита Илиева, и училището са удостоени с грамоти. Цветелина получи още книгата „Време разделно“ и брошури.

Световен ден без тютюнопушене

31
май2019

Ученици от четвърти и пети клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  се срещнаха с госпожа  Галина Димитрова – психолог в РЗИ – Стара Загора. Срещата беше организирана във връзка с обявения от Световната здравна организация Ден без тютюнопушене.
Чрез  демонстрация с кукла СЮ госпожа Димитрова  изясни вредата  от тютюнопушенето, след което със специален апарат беше измерен въглеродният оксид в издишан въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

Фестивал  на професиите

28
май2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора е сред дванадесетте училища, включили се  в междуучилищния форум „Фестивал на професиите“, който се проведе на 28.05.2019 г. в Младежки дом - Стара Загора.
Фестивалът на професиите беше открит от госпожа Пенка Чавдарова - началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт“, Стара Загора.
Четвъртокласниците Антон Станилов Генчев, Михаил Катев Михайлов  и Божидар Маринов Панчев съвместно с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Стара Загора представиха по интересен и забавен начин професията на пожарникаря.  Най-важното за тази отговорна професия беше показано и под формата на презентация.
Всички  ученици получиха грамоти и подаръци.

Европейски ден за борба със затлъстяването

19
май2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в иницитивата „Европейски ден за борба със затлъстяването“. Този ден се отбелязва на 19 май. Мисията му е да създаде по-здраво население на Европа, намалявайки значително броя на гражданите в Европейския съюз със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.
Във връзка с това в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща с д-р Росица Николова от РЗИ – гр. Стара Загора. Тя запозна учениците и учителите с принципите на здравословното хранене. Представената пред тях мултимедийната презентация „Храна и здраве“ предизвика голям интерес.     
Учениците задаваха въпроси, на които д-р Николова отговори изчерпателно.

16 май – Ден за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН

16
май2019

В СУ „Христо Смирненски“ е традиция този ден да се отбелязва ежегодно. Тази година пред ученици от различни класове от прогимназиален етап беше представена мултимедийна презентация. Учениците научиха какво е ХИВ и какво е СПИН, каква е разликата между ХИВ-серопозитивен и болен от СПИН, кои са механизмите за заразяване и как човек не може да се зарази. Научиха интересни неща и за червената панделка – символ на солидарност към хората, живеещи с вируса на СПИН. Учениците разбраха, че е много важно да спазва определен начин на живот, за да не попаднат в лапите на тази смъртоносна болест.

Седмокласници посетиха Областната панорама на професионалното образование

23
април2019

На 23.04.2019 г. седмокласници от СУ “Христо Смирненски“ , Стара Загора посетиха Областната панорама на професионалното образование и обучение и кариерното ориентиране. Учениците получиха информация от свои връстнци за училищата на територията на Стара Загора и специалностите, които се изучават в тях, участваха в демонстрации и получиха брошури.

Пътешествие в света на химията

29
март2019

В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора ученици от 4-10 клас поеха на интересно пътешествие в света на химията. Изявата се проведе във връзка с обявената от Общото събране на ООН и ЮНЕСКО 2019 година за Международна година на Периодичната таблица.   
Целта на това своеобразно пътешествие беше не само да се отбележи 150-та годишнина от създаването на Периодичната таблица, но и да се запали у учениците интерес към учебния предмет Химия и опазване на околната среда.
В процеса на подготовката и провеждането на самото „пътешествие“ учениците разбраха, че химията е не само могъща и сериозна наука, но и наука на чудесата. Заслуга за това имаха г-жа Валентина Спасова – главен учител и г-жа Пепа Славова – старши учител, под чието компетентно ръководство се подготвяха учениците.
Водещите Галя и Мишел поставиха началото на пътешествието, след което десетокласничката Цветелина представи презентация за живота и творческата дейност на Дмитрий Иванович Менделеев. Стихотворения за химията изпълниха петокласничките Славка, Елена, Димитринка и Емануела.  Много интерес предизвика рубриката „Любопитно, интересно и малко известно“ и  последвалата викторина с награди. Пред многобройната публика младите химици Марияна и Славка демонстрираха интересни химични опити.
В края на химичното пътешествие се изясни значението на алкалните елементи за растенията, животните и човешката практика, като по този начин се осъществи и  връзката с учебния предмет Биология и здравно образование.
За своето старание всички участници получиха предметни награди и хапнаха от тематичната торта „Периодична система“, приготвена от сръчните ръце на г-жа Валентина Спасова.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален конкурс „Водата – извор на живот“

19
март2019

Георги Георгиев от 7 б клас зае първото място във ІІ възрастова група, раздел проза на Националния конкурс  за литературно творчество „Водата – извор на живот“.
Конкурсът е организиран от МОН, РУО – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас и Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и творчеството, да  стимулира тяхната творческа изява, любов към изкуството и личната им позиция за опазване и използване на водите и съхраняване на природата.
Съгласно регламента участниците се състезават в два раздела – поезия и проза – разказ и са разпределени в три възрастови групи:

  • І възр.гр. –  I-IV клас
  • ІІ възр.гр. – V-VIII клас
  • III възр.гр. – IX-XII клас
За първото място Георги е удостоен с грамота, купа и книгите „Хан Тервел“ и „Да спасиш планетата“.
 

Водата – извор на живот
 

Живее отдавна девойка една с чудното име Вода. Нейната майка – Природата, я дарила с безсмъртие и изключителна красота. В замяна на това трябвало да бъде винаги добра – да дарява живот, да помага на хората и да се грижи за своя немирен брат Буран. Това не ѝ тежало, а я правело още по-красива и щастлива.
Мила и щедра,  милиони години Водата изпълнявала майчината заръка - дарявала живот и го пазела  в своите дълбини. Зиме под ледената повърхност поемала в топлата си прегръдка своите обитатели и ги бранела от студа.  
Очите ѝ - капчици елмаз, блестели винаги ясни, сини и чисти.
Косите ѝ - буйни водопади, щедро разпръсквали свежест и хлад. Всеки, вкусил от живителната им сила, ставал хубав и силен като нея.
Морен пътник, отпил от  щедрата ѝ благодат и останал завинаги неин  пленник, а тя – верен негов страж.
Бистра и чиста, Водица го съпътствала навсякъде.  Сутрин с нежни пръски  го будела от сън, закачливо надничала с топли очи от чашата му с горски чай.   Грижела се винаги да са чисти ръцете му, посягащи към хляба. Пазела го да е здрав и щастлив.
Обичал и той своята Водица!
Но...  завидял на обичта им немирният Буран.
Притъмнял, загърмял и затрещял малкият необуздан Буран.
Повлякъл дървета и шума, заподскачал див и безумен и аха.. да настане беда. Тръпнел от ужас обзет малкият близък градец.
Ала спокойна и тиха приютила го в коритото тя – неговата мъдра сестра. Поели надолу по склона, подали си братски ръце, завъртели турбините те и ето сега... вместо беда във всеки дом заблестява искра.
Милва  Буран своята мила сестра по дългата синя коса и тихо шепне в нощта:
– Ти си тази, без която никой не може - фина и нежна, моя Водице, моя сестрице, моя надежда!

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Професия пожарникар

8
март2019

Във връзка с кариерното развитие на учениците и проявения интерес към професията на пожарникаря ученици от шести и седми клас на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора  посетиха Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Учениците и техните ръководители бяха посрещнати от госпожа Надя Трифонова и г-н Жеко Станчев. В непринуден разговор тя разкри пред тях особеностите, трудностите и предизвикателствата на професията. Учениците слушаха с интерес, отговаряха на въпроси и питаха за всичко, което ги интересува.

Госпожа Трифонова им показа екипировката на пожарникаря и оборудването на колите,  след което те имаха възможността да сложат каска и да се качат на пожарна кола.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Баба Марта бързала, мартеници вързала

1
март2019

На Първи март по традиция пратеници на пролетта от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора, облечени в пъстри народни носии, пожелаха здраве, берекет и благоденствие на служителите от Регионално управление на образованието и Община Стара Загора  и ги закичиха с красиво изработени мартеници.
Недка, Георги, Румен бяха посрещнати много радушно от госпожа Татяна Димитрова – началник на РУО и г-жа Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора.  
В топла и приятна обстановка учениците разказаха легендата за мартеничката и споделиха своите вълнения за училищния празник  по случай Трети март. Разказаха за засвидетелстваното уважение към знамето и символното значение на цветовете по време на урока по родолюбие, в който са участвали с трепет и гордост.
Децата също получиха много мартеници и подаръци.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ден на розовата фланелка

27
февр.2019

СУ „Христо Смирненски” за поредна година отбеляза 27 февруари - Деня на розовата фланелка.
Учениците казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като се включиха в различни инициативи.
В знак на съпричастност  повечето ученици и учители  бяха облечени  с розови блузки или носеха розов елемент на дрехата си.
Учебните занятия през този ден преминаха под мотото: „КЛАС ОТ ПРИЯТЕЛИ“ – текст, който учениците изписаха на български и на английски език.
С помощта на своите преподаватели  ентусиазирани третокласници и четвъртокласници  направиха две информационни табла и ги поставиха във фоайето на училището.
По-големите ученици от пети и шести клас  изработиха гривни с текст „27 февруари – Ден на розовата фланелка”. Голямото междучасие, разяснявайки целта и задачите на кампанията,  те ги раздадоха на своите съученици.
В края на деня най-инициативните си направиха снимка във фоайето на училището.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

„Не умирай от незнание“

14
февр.2019

Във връзка с 14 февруари – празника на св. Валентин, под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование, с учениците от 7-10 клас се проведе информационна кампания „Не умирай от незнание“. Участниците изготвиха тематичен постер, слушаха беседа и изгледаха презентация за болестите, предавани по полов път.

Зарежда се...Зарежда се...

„Забавна математика“

30
ноем.2018

На 30.11.2018 г. в кабинета по информационни технологии се проведе състезание „Забавна математика“.  Участваха ученици от пети и седми клас.
Инициативата е част от дейностите, свързани с 55-годишнина от създаването на СУ „Христо Смирненски“ и 120 години от рождението на поета.
Шестокласниците Красимир Красимиров, Божидар Алексиев, Христо Колев и Боньо Кирилов подготвиха презентация и запознаха съучениците си с историята на математиката. След това всички  се надпреварваха в решаването на логически задачи.
Правилно отговорилите получиха награди.
Учениците разбраха, че математиката може да бъде и много забавна.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Второ място в Young Hairdressers Trophy

24
окт.2018

Орлин Минков завършва седми клас в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора през 2013/2014 год., след което заминава с родителите си за Белгия, където завършва средното си образование. Проявява интерес към фризьорството.

През 2017 г. печели две втори 2 места на престижното състезание Young Hairdressers Trophy и в двете направления:

  • В. Styling Trophy за най-добра прическа за жени със сешоар и преса   
  • C. Color Trophy за най-добро подстригване

През 2018 г. Орлин отново печели второто място в  A. Men s Trophy за най-добро мъжко подстригване.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...