Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи

25
юни2022

Десетокласниците Стефан Митков Златев и Кирил Златков Петров от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора взеха участие в еднодневно събитие - хакатон, на тема "Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи". То се проведе в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", гр. Стара Загора.
Целта на инициативата е да се предложат решения за разпознаване на фалшиви профили в социалните мрежи, като се окуражи взаимната работа на учениците от различни училища с идентични интереси в сферата на "Информационните технологии".

Награди от Общински конкурс „Усмихни се и мечтай”

25
юни2022

Осем ученици от СУ „Христо Смирненски” спечелиха грамоти за участие и предметни награди от Общински конкурс „Усмихни се и мечтай”, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  и Центъра за превантивна и психолого-консултативна дейност към Община Стара Загора.
Отличените ученици са: Динко Кирилов (2а клас), Златка Стефанова (2а клас), Божидара Божкова (2б клас), Красимир Ангелов (2б клас), Таня Митева (3а клас) в категория „Фотография” и Снежана Георгиева (4б клас), Таня Огнянова (4б клас) и Златка Илиева (6б клас) в категория „Стихотворение”.
Условието за участие в конкурса бе учениците да подготвят авторски фотографии или авторски стихотворения. В конкурса участваха общо 12 деца в категория „Фотография” и 10 деца в категория „Стихотворение”, като участието на ученици от СУ „Христо Смирненски” беше най-масово. Журито на конкурса бе затруднено да определи класиране за първо, второ и трето място и затова отличи всички участници с еднакви награди – грамоти за участие и предметни награди.
Награждаването се проведе на 22.06.2022 г. пред Община Стара Загора. Наградите връчи лично зам. кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. Седем деца получиха възможност да прочетат своите слънчеви стихотворения пред публиката. Единствено Снежана Георгиева от 4б клас декламира стихотворението си наизуст и получи аплодисментите на публиката.Снежана Фанева Георгиева,  4б клас:

Слънчева усмивка

Слънце писало писмо,
праща ни го чак от юг.
И с усмивка идва то,
бързичко пристига тук.

Пролетта е мил сезон,
всичко е раззеленено.
Вятър свири в полутон:
цветно, пъстро – обновено!

Аз обичам пролетта,
бос по пясъка да тичам!
Да усетя сладостта
„пролет” щом изричам!

Китка кича със цветя
по поляни с вятъра лудея,
слънце, полъх, красота –
за любов и свобода копнея!


Таня Жанова Огнянова,  4б клас:

Мечта

Имам си една мечта –
да порасна аз голяма.
Всички хора с радост да даря,
както мен ме радва мама.

С облаците волно да летя,
да рисувам пролет, лято, есен, зима…
Мир да има по света
и в сърцата – песента любима!

Нека щастие ни озари,
ще играем, пеем и мечтаем.
Всеки своя мирен свят ще сътвори –
нищичко не искаме назаем!

И ще раснем здрави, умни и красиви
с приятелства дарени, с разума богати.
Щом мечтите сбъдват помислите живи,
блянът наш в душите свят е!Златка Радостинова Илиева, 6б клас:

Усмивката

Аз се усмихвам,
ти се усмихваш,
усмивка по лицата ни грее
и щастливо сърцето се смее.

Днес тичам, играя и пея –
усмивка си нося в душата
и винаги, когато запея –
усмихват се хората със сърцата.

Усмивката топли богати и бедни,
сплотява ни тя във бедата
и мигом, когато сме тъжни
ни дава подкрепа богата.

Усмихвай се! Дарявай ти всички!
Дарявай ги и с обич, с топлина,
и нека в сърцата ни да има –
местенце за усмивчица – поне една!

Участие във фестивала „Моята професия, моето бъдеще“

24
юни2022

На 23.06.2022г. екип от трима шестокласника от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загоора взеха участие във фестивал на професиите на тема „Моята професия, моето бъдеще“, който се проведе в „Младежки дом“, гр. Стара Загора. Учениците презентираха професията музикант – инструменталист. За целта те бяха облечени в традиционни български носии и представиха инструментите тамбура, гъдулка и тарамбука.
Любовта към българския фолклор и традиции пробуди у публиката силен интерес, за което нашите ученици получиха най-силните аплодисменти и признание.
Нашите ученици представиха достойно професията музикант - инструменталист и нашето училище СУ „Христо Смирненски“ пред присъстващите ученици и гости. В края на форума получиха награди и грамоти.

Учениците Атанас Димитров и Георги Радев от 8 клас взеха участие във викторина

12
април2022

На 12.04.2022 г. се продеде викторина на тема „Моята Натура 2000 и хищни птици“, организирана от Зелени Балкани. В нея взеха участие учениците от СУ „ Христо Смирненски“ – Атанас Димитров и Георги Радев от 8 клас.

На учениците бяха връчени Грамоти за доброто представяне и показани знания за екологичната мрежа „Натура 2000“, с акцент през 2022 г. върху белошипата ветрушка, ловен сокол и царски орел.

Отбелязване на Световния ден на околната среда с екологична викторина и еко модно ревю

05
юни2022

Във връзка с отбелязване на 5 юни - Световен ден на околната среда в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе екологична викторина „Зелена Вселена“ с ученици от 8 клас.
Провокирани от идеята да вдъхнат втори живот на пъстрите найлонови торбички, които ни служат в бита, малките природозащитници от пети клас проявиха завидни творчески умения и създадоха невероятни екокостюми. Повторното използване на отпадъци за създаване на нещо ново, интересно и забавно помогна на децата да погледнат по друг начин на заобикалящия ни свят.
Еко заниманията имат за цел да възпитават в учениците чувство за отговорност към природата и да допринесат за развитието на екологичното гражданство в училище.

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гостуват на ММЦ – Стара Загора

07
юни2022

Осмокласници и деветокласници от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора и техните ръководители г-жа Милена Динчева, г-жа Албена Василева и г-жа Ваня Крачолова посетиха Международен младежки център – Стара Загора.
По времена гостуването си средношколците имаха възможността да разгледат центъра, да се запознаят с лятната програма за младежи, да участват в забавни мотивационни игри и във вкусна кулинарна работилница.
С много старание, желание и следвайки инструкциите на учителите си учениците приготвиха две красиви, сметанови торти.
СУ „Христо Смирненски” има дългогодишни традиции в съвместната работа с Международен младежки център - Стара Загора. От откриването на центъра през 2015г. до днес имаме изградени добри взаимоотношения на сътрудничество и сме работили съвместно по редица проекти.

Петокласничка с награда от литературен конкурс „Николай Лилиев“

26
май2022

На тържествена церемония, състояла се на 26 май, възпитаничката на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора Красимира Бонев бе удостоена с поощрителна награда за участието си в Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“. Ученичката под ръководството на г-жа Петя Костадинова участва с есе на тема:
„Роса ли градините ръси
Коса ли звънти в самота?
Аз чувам унесен в съня си:
Трепти незаспала мечта.“
(„Роса ли градините ръси…“, Н. Лилиев)

Организатор на конкурса е XI ОУ „Николай  Лилиев”, гр. Стара Загора , със съдействието на Регионално управление на образованието – Стара Загора, Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“.

Маратон на четенето

21
апр.2022

Със серия от инициативи СУ“Христо Смирненски”, гр. Стара Загора за поредна година се включи в инициативата Маратон на четенето – празник на книгите и четящите хора.
Учениците от 1-10 клас участваха с четене на различни литературни творби. Студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет, гр. Стара Загора четоха приказки на третокласниците и четвъртокласниците.
През последните две седмици всеки ден ученици четяха любими приказки и стихотворения в ефира на училищното радио “Междучасие”.
Маратонът на четенето е инициатива на Българската библиотечно – информационна асоциация и българските публични библиотеки в партньорство с общини и културни и образователни институти.

Пролетно почистване

22
апр.2022

Учениците от 1 до 10 клас от СУ "Христо Смирненски" отбелязаха Световния ден на Земята - 22 април като се включиха в пролетно почистване на училищния двор.
Инициативата е на клуба на доброволеца "Мисли добро, прави добро" и е част от дейностите по проект на ММЦ- Стара Загора "Мисли локално, действай глобално".

 

Участие в благотворителен Великденски базар

23
апр.2022

Красиви ръчно изработени картички, венци и сувенири подготвиха учителите и учениците от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора за да подкрепят благородната инициатива „Боядисай яйце, спаси детско сърце“. Събитието включва провеждането на цветен великденски празник на открито – творчески работилници, музика, игри и много изненади, а също и благотворителен базар. Всички събрани средства от продадените изделия, както и дарените в специално поставените кутии пари, ще бъдат инвестирани за закупуването на пулсоксиметър и глюкометер за нуждите на Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора.
Организатори са Ротарианското семейство в Стара Загора и Община Стара Загора. Празникът ще се проведе на 23 април, в парк „5-ти октомври‘‘, от 10 до 14.00 часа.

Пролетна кулинарна работилница

26
март2022

Традицията крие своята сила в живото пресъздаване на ритуалите и обредите, предавани от поколенията чрез българския фолклор. Затова и ние в навечерието на светлия празник Благовещение приготвихме вкусна баница и обредна пита, наречена за здраве, прошка и берекет. На 22 март учениците от пети Б клас, с класен ръководител г-жа Бойка Стоева, се запознаха, как се вие баница с точени кори и със завидни умения приложиха на практика наученото.  Два дни след тях учениците от пети А клас с ръководител г-жа Албена Василева, се обучаваха в месене и точене на тесто, в приготвяне на обредна пита и малки тестени изделия. С много вълнение, ентусиазъм и търпение до крайния резултат младите кулинари съчетаха полезното с приятното под умелото и увлекателно ръководство на г-жа Милена Динчева- мастър шеф в училище вече няколко поредни години. Ученичката от 5 А клас Румяна Иванова представи символиката на обредния хляб за празника Благовещение пред г-жа Трандева - директор на училището, която опита ритуално погачата с мед.  Учениците почерпиха също и учителите и служители в училището, като им пожелаха здраве и благи вести.
Кулинарните работилници в СУ "Христо Смирненски " ще продължат и през следващата седмица с приготвяне на пици и други вкусни лакомства с ученици от шести клас.

Световният ден на водата

22
март2022

Презентация на тема „Да опазим водата чиста“ представи пред ученици от 5 до 8 клас г-жа Пепа Славова, като част от училищните инициативи за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март.  В края на урока бе организирана тематична викторина, в която учениците показаха своите знания за кръговрата на водата и начините за нейното пестене.
Участие в инициативите взеха и ученици от 5 А клас, които направиха изложба с рисунки на тема „Водата е живот“.
Чрез своите изяви учениците от СУ “Христо Смирненски“ напомниха, че питейната вода е жизненоважна за здравето на хората, но количеството й на планетата ни е ограничено и затова тя трябва да се използва разумно.

Екипни приказки по фантазиен бином

22
март2022

Открит урок на тема „Фантазиен бином“ проведе учителката Златина Горанова с учениците от 4 Б клас от СУ „Христо Смирненски, гр. Стара Загора.
В началото на урока учениците чрез платформата Енвижън отговаряха на въпроси свързани с творчеството на Джани Родари. След това  четвъртокласниците бяха запознати със същността на фантазийния бином и  получиха задача да упражнят наученото и да съставят свои фантастични истории. За целта бяха разделени на 3 групи, всяка от тях трябваше да създаде приказка като използва 2 произволни думи. При изпълнение на  творческата задача учениците вложиха много старание, ентусиазъм и фантазия. В края на часа, когато представиха своите творби, получиха от присъстващите заслужени аплодисменти и поздравления.
Проведеният урок е част от плана на професионалната учеща общност (ПУО) за споделяне на добри практики между учителите от начален етап. ПУО е сформирана в началото на учебната година, във връзка с участието на училището в програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“.

Успешно сътрудничество с ММЦ

20
март2022

На 17.03.2022г се проведе среща между Международен младежки център към Община Стара Загора и учениците от 8, 9 и 10 клас от СУ " Христо Смирненски" Стара Загора. Темата         "Как да се държим в обществото и как обществото реагира на вашето поведение" беше представена от лекторите Моника Тодорова и Здравко Димитров чрез работа в групи, раздаване на информационни материали и интересни ролеви игри. След оживената дискусия учениците попълниха анкети. Проведената среща е част от многобройните съвместни дейности и резултат от успешното сътрудничество между училището и ММЦ.

Световен ден на числото Пи

19
март2022

Отбелязваме Световния ден на рециклирането
Ученици от групите ЦДО в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха в отбелязването на Световния ден на рециклирането – 18 март. Чрез серия от уроци децата се запознаха с ползите от рециклирането, нарисуваха рисунки, апликираха, направиха с помощта на учителите си атрактивни кошчета за разделно събиране.
Учениците от ЦДО 3.клас с ръководител г-жа Мария Неделчева спечелиха първо място в импровизирания вътрешен конкурс за най-оригинално изделие за разделно събиране. Техните кутии са украсени с 3D декорация и забавни герои. За изработката им са използвани пластмасови лъжички, сламки, капачки, найлонови торбички, картонени чашки, цветна хартия и прежда.
Освен че бяха забавни, занятията за рециклирането допринесоха за изграждането на знания и навици сред  децата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, метал, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен.

Урок - упражнение

Тема: Фантазииният бином

Отбелязваме Световния ден на рециклирането

18
март2022

Ученици от групите ЦДО в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха в отбелязването на Световния ден на рециклирането – 18 март. Чрез серия от уроци децата се запознаха с ползите от рециклирането, нарисуваха рисунки, апликираха, направиха с помощта на учителите си атрактивни кошчета за разделно събиране.
Учениците от ЦДО 3.клас с ръководител г-жа Мария Неделчева спечелиха първо място в импровизирания вътрешен конкурс за най-оригинално изделие за разделно събиране. Техните кутии са украсени с 3D декорация и забавни герои. За изработката им са използвани пластмасови лъжички, сламки, капачки, найлонови торбички, картонени чашки, цветна хартия и прежда.
Освен че бяха забавни, занятията за рециклирането допринесоха за изграждането на знания и навици сред  децата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, метал, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен.
Урок - упражнение
Тема: Фантазииният бином

Световен ден на числото Пи

14
март2022

С радиопредаване и мини флашмоб ученици от петите класове от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора под ръководството на г-жа Милена Динчева отбелязаха Международния ден на числото Пи.
Чрез тематичното радиопредаване петокласничките Красимира и Румяна запознаха учениците с интересни и любопитни факти свързани с „едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, известно още под името Лудолфовото число и Архимедовата константа“. Слушателите на ученическото радио разбраха още, че „числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7 или 3,14. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60 годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая“. Споменат бе и друг не по-малко любопитен факт - на датата 14 март, когато отбелязваме Деня на числото Пи, е роден великият физик Алберт Айнщайн.
След края на радиопредаването учениците заедно с директорът на училището г-жа Пенка Трандева и г-жа Милена Динчева си направиха снимка за спомен, държейки в ръцете си първите цифри от безкрайното число Пи.

Първо място на литературен конкурс

11
март2022

През месец Януари ученичката от 5А клас Камелия Михайлова, спечели първо място от литературен конкурс, организиран от ХГ " Дамян Дамянов" гр. Сливен. Темата на конкурса бе " Живей, живей измислице любов! Мираж бъди, но ни прави човечни". Ето и нейният разказ.

„Да съхраним българското“

02
март2022

В двора на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците облечени в народни носии извиха пъстро право хоро, на което се хванаха и учителите им. По този начин училището се включва в ежегодната инициатива „Да съхраним българското“, организирана от СУ „Максим Горки“. Тя е във връзка с отбелязването на 3-ти март. Основната идея на събитието е ученици, учители и родители да отдадат почит към националните герои и да съхранят българските традиции.
След  хорото, отбелязването на Националния празник на България продължи във физкултурния салон, където ученици представиха кратка литературно-музикална програма.

Мартенски поздрав

01
март2022

По традиция и тази година ученици от СУ „Христо Смирненски“ посетиха РУО – Стара Загора, Община Стара Загора и Областна администрация Стара Загора за да отправят мартенски поздрав с пожелания за здраве. Освен със стихове за Баба Марта и пролетта, те зарадваха ръководствата на институциите и техните служители с красиви ръчно изработени мартенички.
Домакините посрещнаха децата изключително гостоприемно и на свои ред  им подариха лакомства и мартенички, с пожеланието да бъдат здрави, ученолюбиви и да пазят българските традиции.
Честита Баба Марта!

Работилничка за медени мартенички

28
февр.2022

В навечерието на празника на Баба Марта, в кабинета по готварство на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе открита практика „Работилничка за медени мартенички“. В нея взеха участие ученици от 5 А клас, които под ръководството на г-жа Милена Динчева  - организатор и  г-жа Албена Василева – кл.ръководител, придобиха умения за украсяване на меденки с фондан и сладка вафлена хартия. Готовите тематични меденки бяха старателно опаковани и завързани с мартеничка от доволните от красивия резултат ученици.
Гости на кулинарния урок бяха г-жа Пенка Трандева – директор на училището,  г-жа Ваня Троева – зам. директор и  г-жа Петранка Иванова.

 

„Денят на розовата фланелка” беше отбелязан в СУ „Христо Смирненски“

23
февр.2022

На 23.02.2022 г. учениците от ЦДО – 4 клас с ръководител г-жа Велина Йотовска отбелязаха „Деня на розовата фланелка“. Децата бяха приобщени към инициативата на средношколците в канадското училище от 2007 г., когато те в подкрепа на свой съученик, тормозени заради розовия цвят на блузата си, се обличат масово с розови фланелки. В часа Занимания по интереси педагогическият съветник г-н Пламен Динев представи презентация на тема: „Агресията ражда агресия“ съвместно с ученичката Гита Петкова от 4 А клас. Урокът продължи с търсене на паралел с българската народна приказка „Лошата дума“и стихове от ученическия живот на Петя Дубарова.

Своите послания децата написаха на предварително подготвени хартиени модели на розови фланелки и сърчица, които заедно с тематичната украса на стаята и розовите им блузи, специално облечени за случая, докоснаха най-чувствителната същност на всеки един тях.

Чрез интересна „техника на огледалото“ и групова работа г-жа Йотовска насочи учениците към идентифициране на желаните и нежеланите форми на поведение. В присъствието на г-жа Троева – ЗДУД, г-жа В.Крачолова – соц.работник, г-н Пл.Динев, класни ръководители и учители, учениците си пожелаха ежедневието им в училище и извън него да продължи без всякакви форми на тормоз.

 

Ученици подготвиха презентация за Св. Валентин

14
дек.2021

На 14 февруари ученици от пети и шести клас, под ръководството на г-жа Пепа Славова, представиха съвместно подготвена презентация на тема: „Денят на влюбените – празник на виното и любовта“. Петокласничката Румяна Иванова запозна своите съученици с интересни факти свързани с деня на Св. Валентин.

За празначната атмосфера допринесоха изработените сърчица от учениците от 5 а клас с р-л г-жа Албена Василева.

Празникът на виното и любовта има за символи светиите Трифон и Валентин. Има много общо между тях. И двамата загиват млади за христовата вяра. И двамата са били лечители. И двамата излекували млади девойки от неизлечими болести: свети Трифон – душевната болест на дъщерята на императора, а свети Валентин – сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите церове.

На всички празнуващи – приятно прекарване – независимо кой – кой празник си избира да чества. Здраве, много любов и късмет!
На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

В празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Коледарски песни и наричания в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

15
дек.2021

Коледарска група с ръководители Деница Божилова и Ивелина Иванова отправи коледен поздрав към ръководството и колектива на училището. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие и благоденствие.

„Тоз кравай,
сят-пресят, вит-превит,
пред Бога печен,
на нас наречен.
Колко зрънца са у него,
млети и премлети,
вети и превети,
сети и пресети,
толкоз здраве в тая къща!“

Стопанинът на къщата - директорът г-жа Пенка Трандева благодари на коледарската дружина за добрите думи, дарува ги с лакомства и пожела на всички здраве, благополучие и светли празници.
В края на поздравителна програма екипът на СУ „Христо Смирненски“ си направи снимка за спомен пред коледната елха.

Училищното радио "Междучасие" навърши 2 години.

1
дек.2021

Интервю с учителката Силвия Колева


 

 

Занятие с родители на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!

20
окт.2021

На 20.10. 2021г. по НП "Заедно за всяко дете", в ЦДО - 4 кл. с ръководител г-жа В. Йотовска, се проведе представително занятие на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!". В часа по Занимания по интереси присъстваха ученици от 4А и 4Б класове и техните родители. Неусетно възхищението на децата от слънчевия есенен ден, светналия в златножълто двор с любимите кестени, умело бе насочено към пъстротата и колорита на есенно-зимните празници. Красотата и изяществото на тракийската женска носия бяха претворени с усърдие от екипите на деца и родители върху предварително изработени хартиени кукли. Всички заедно се докоснаха до творчеството на А. Каралийчев, любим писател и приятел на поколения деца, пишейки под диктовка текст от разказа му "Есен".            
Освен езикова култура и компетенции, учениците демонстрираха и математическите си умения, състезавайки се по точност и бързина. В отговорите на числовите изрази най-досетливите откриха датата 1.11 - Денят на будителите повод, който използваха да споделят наученото за д-р Петър Берон, В. Априлов, М. Кусев, В. Левски.
Жури, съставлявано от г-н П. Динев и г-жа В. Крачолова оценяваше представянето на учениците. Най-добре представилите се от тях бяха поздравени с танц и заслужени аплодисменти.
Всички ние - учители, деца и родители, показахме, че трудът винаги е желан, ценен и необходим, че трудът създава както  красота, така и успехи, сигурност, благополучие.

Културните институции като образователна среда

22
окт.2021

Учениците от втори до четвърти клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора посетиха културни институции в града, като част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Целта на работата по националната програма е повишаване на интереса на учениците и на мотивацията им за учене.
Мюзикълът „Отмъщението на Зайчето Питър“ на Държавна опера Стара Загора и постановката „Който не работи, не трябва да яде“ на Куклен театър, Стара Загора силно впечатлиха и развълнуваха малките зрители. Интересни за учениците бяха и поредицата от ателиета в Регионален исторически музей, а също и интерактивната беседата за историческото развитие на нашия град и културните археологически пластове, съхранили предмети от живота и бита на предците ни.

Викторина по БЕЛ и математика с ученици от 7.клас

29
юни2021

На 29.06.2021г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе викторина със седмите класове на тема: „За всяка буква знам математик и творец голям“. Инициативата е част от вътрешноинституционална квалификация на учителите от методичното обединение на училището.
Учениците показаха как са се подготвили за проведеното в средата на месец юни Националното външно оценяване. Те с ентусиазъм и старание отговяряха на въпроси свързани с автобиографии на известни математици и автори, решаваха задачи, редактираха текст и пр.
Накрая всеки участник във викторината беше удостоен с грамота.


Плакет и грамота за радио „Междучасие“ на СУ “Христо Смирненски“, Стара Загора от ДАЗД

25
март2021

Старозагорското средно училище „Христо Смирненски“ е удостоено с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ 2020 г. за постигнати резултати в грижата за децата и за създаване на условия за пълноценно им развитие.

Училището е участвалов националното съревнование с още 193 институции от страната, като 39 от тях са били наградени.

Конкурсът е на Държавна агенция за закрила на детето. Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ се дава за трета поредна година, каза за радио Стара Загора директорът на СУ „Христо Смирненски“ Пенка Трандева.

Учебното заведение се включи в конкурса в категория „Значима иновация“  със създаденото през 2019 г. и успешно функциониращо и до днес радио „Междучасие“. Училищното радио напълно оправдава своята цел – повишава интереса на учениците  билингви към българския език, развива уменията им за комуникация и правилно говорене, възпитава в родолюбие и подобрява микроклимата в училище, обобщи Трандева  допълни, че 1/3 от учениците вече са се включили в ежеседмичната му програма. Радиото се излъчва във времето на голямото междучасие и негов сигнал е едноименната песен на Васил Найденов.

Предвид епидемичната обстановка в страната тържествената церемония по награждаването се проведе онлайн на 25 март, каза още Трандева.

Цялото интервю в аудио файл на страницата: https://bnr.bg/starazagora/post/101445392?forceFullVersion=1

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

28
май2021

През учебна 2020/2021 година СУ „Христо Смирненски“ се включи като партньор по проект № BGLD-1.003-0003 „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.   
В рамките на проекта през годината бяха реализирани редица инициативи.
На 26-ти май 2021 г. екип от Международен младежки център Стара Загора се срещна с ученици от 8-10 клас от СУ „Христо Смирненски“ . Целта на срещата бе да се реализират обучителни и занимателни дейности за младите хора на възраст от 15 години, да се повиши личностно развитие на учениците, както и знанията, уменията и компетенциите им. Провеждането на подобен тип срещи има социализиращ характер и доказано положителен ефект върху младежите.
По време на среща менторите от ММЦ запознаха присъстващите ученици с лятната програма и дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според предпочитанията и възможностите си.


Състезание по Безопасност на движението по пътищата между ученици от начален етап

13
май2021

С много положителни емоции и желание за победа премина състезанието по Безопасност на движението по пътищата, проведено на 13.05.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Участие взеха ученици от третите и четвъртите класове, които бяха разпределени в два смесени отбора.

Състезанието се проведе в 3 кръга, като в края на всеки кръг тричленно жури от учители присъждаше точки за верен отговор и за бързина. В първи кръг участниците трябваше да покажат знанията си за безопасно придвижване по улиците. Във втори кръг журито задава индивидуални въпроси на състезателите. Разпознаване на частите на велосипеда беше задачата в последния кръг.

Оспорваното състезание, в което и двата отбора се представиха силно и достойно, завърши с победа за отбор „А“.
 Изявата е част от дейностите от План – програмата за Безопасност на движението по пътищата за 2021 година на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора за изпълнение на СЕКТОРНА СТРАТЕГИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА (2021 – 2030) на МОН.

Седмокласници посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

12
май2021

На 11.05.2021 г. седмокласници от СУ „Хр. Смирненски“ посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която бе организирана в парк „Пети октомври“, Стара Загора. Учениците се запознаха с възможностите за гимназиално образование, които предлагат училищата в града. Предоставени им бяха брошури и рекламни материали. Седмокласниците проявиха интерес към различни професионални направления.

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

17
март2021

На 17.03.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора гостуваха представители на Международен младежки център. Те проведоха информационна кампания с участието на ученици от 8, 9 и 10 клас.

Събитието е част от дейностите по проект „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ на Община Стара Загора, като целта е да се достигне до уязвимите групи на територията на Област Стара Загора. Предвиждат се обучителни и занимателни дейности за млади хора на възраст между 15 и 29 години.
 Лекторът Здравко Тенев и младежи от ММЦ запознаха присъстващите ученици с дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според интересите и предпочитанията си.

 

И в условия на пандемия ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора продължават да творят

27
февр.2021

Ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха с огромно желание в различни общински и национални конкурси, показвайки богато въображение и завидна творческа енергия.

С много вдъхновение деца от подготвителен до 7 клас изработиха красиви червено-бели мартенички за традиционния общински конкурс за мартеничка, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора.

Шестокласничката Айтен Бекташева се включи със своя рисунка в конкурса „Тоз, който падне в бой за свобода…“, организиран от Съюза на българите в Кипър, гр. Никозия със съдействието на МОН.

В обявения от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Стара Загора конкурс за детска рисунка на тема: „Подай ръка на доброто“ участват талантливите седмокласнички Славка Енчева и Емануела Манева и шестокласничката Недка Енчева, която не им отстъпва и работи с много творчески заряд.

Инициативата е в рамките на превантивната кампания „Обединени срещу насилието“ и по повод 24 февруари – Световен ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

 

24 февруари – Международен ден на розовата фланелка

24
февр.2021

За поредна година СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден на розовата фланелка, който  се провежда последната сряда на месец февруари. Инициативата се реализира във всички групи за целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 4-ти клас и в нея се включиха над 100 деца.
Учениците от 3 клас под ръководството на г-жа Йотовска изработиха розови картички с послания под формата на птици и с големината на детска длан. Децата сами формулираха изводи и постулати по темата, които да ни направят по-добри, толерантни и човечни.
Първокласниците под ръководството на г-жа Силвия Колева и Мария Неделчева изработиха тематични рисунки на розова хартия, най-добрите от които бяха поставени на училищно табло.
Учениците от 2 и 4 клас изгледаха презентация, след което участваха в дискусия с педагогическия съветник и социалния работник, като разсъждаваха по темата за добротата.

Ателие за изработване на мартенички

18
февр.2021

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на къща музей „Гео Милев“ за изработване на мартенички по случай предстоящия празник 1 март. В ателието „Хей ръчички, хей ги две, мартенички правят те!“ , което се състоя в училище при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, се включиха учениците от групите за ЦДО с техните ръководители.  Организаторите разказаха на децата историята на празника и им показаха нови и интересни начини за изработване на мартенички.
В продължение на два дни – 16- 17.02.2021 г. съвместно с г-жа Таня Иванова, представител на къща музей „Гео Милев“,   децата с голяма радост не само изработиха свои мартенички, но и  рецитираха стихчета и пяха песни, посветени на  Баба Марта.

Да готвим с любов

12
февр.2021

Кулинарно състезание „Мини Мастър шеф“ се проведе в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора при строго спазване на епидемичните мерки. Преди старта на надпреварата ученици от групата за занимания по интереси „Родна реч“ представиха литературно-музикална програма, посветена на предстоящия празник „Свети Валентин“. С много чувство прозвучаха изпълненията на  любовна лирика от известни български автори и песента за приятелството.
Чаровните третокласници Илия Христов  и Снежана Фанева  се превъплътиха в образите на Ромео и Жулиета и тяхното шеговито изпълнение беше бурно аплодирано.
Момичешката група за модерни танци възпламени публиката преди началото на оспорваната битка между трите отбора на седмите класове за най-здравословен сандвич и най-оригинална плодова торта.  В оспорвана борба първото място спечели отвор Б, следван на незначителна разлика от отбор А и отбор В. За старанието и ентусиазма всички участници получиха грамоти и специално изработена меденка от организатора на състезанието г-жа Милена Динчева с логото „Мастър шеф“.

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2020

На 16.11.2020 г. СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден без тютюнопушене - 19 ноември. Мероприятието премина под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование. Учениците изгледаха презентация за вредата от тютюнопушенето, а Асения  Шанова от 5б клас представи информация за цигарения дим и пораженията, които той нанася на човешкия организъм.

Седмицата на програмирането

22
окт.2020

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза европейската седмицата на програмирането.
На 20.10. 2020 г. ученици от шести клас представиха пред своите съученици от 5 клас мултимедийна презентация на тема „История на изчислителната техника“. Те говориха за възникването, поетапното развитие и усъвършенстване на изчислителната техника. Беше споменат Джон Атанасов - баща на компютъра и българският му произход. Учениците изгледаха и клипче на тема „Компютърът на бъдещето - холограма.“
На 22.10. 2020 г. ученици от седми клас подготвиха и  представиха пред учениците от шести клас две презентации „История на програмирането“ и „Известни програмисти - пътят към успеха“. Седмокласниците увлекателно разказаха за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха стъпките за навлизане и развитие в професията програмист. Шестокласниците се запознаха и с десетте най-известни програмисти, с техния труд, принос и постижения в областта на програмирането. Научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.

25.IX – Европейския ден на спорта

25
септ.2020

С щафетна игра четвъртокласниците от СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха Европейския ден на спорта. Разделени на два отбора момичетата и момчетата с ентусиазъм и спортен хъс се втурнаха в спортната битка. В оспорваното състезание победи отборът на момичетата.
Накрая всички участници получиха значки, предоставени от БГ „Бъди активен“ – партньор на инициативата.

Работилница за мартенички

27
февр.2020

На 27.02.2020 г. в Средно училище „Христо Смирненски“, Стара Загора по повод предстоящия празник „Баба Марта“ се организира  инициативата „Работилница за мартенички“. В нея се включиха четвъртокласниците, техните родители и преподаватели. С голямо желание и сръчност децата усукваха мартенските конци, нижеха мъниста, правиха плетеници. Техните родители и учители отзивчиво им помагаха да реализират  идеите си.
Децата припомниха значението на белия и червения цвят в мартеничките, които символизират дълголетие, здраве и сила.
Работата на четвъртокласниците беше съпроводена с много песни, стихотворения и танци, посветени на Баба Марта, пролетта и детството.

Ден на розовата фланелка

27
февр.2020

Учениците от СУ „Христо Смирненски”, Стара Загора за поредна година казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като отбелязаха на 27 февруари - Деня на розовата фланелка.
Шестокласниците направиха информационно табло, подредиха специален кът във фоайето на училището и си направиха снимки.

 

С признателност към Апостола

18
февр.2020

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включиха в общоградския ритуал пред паметника на Апостола на свободата, състоял се на 18.02.2019 г. от 11.00 ч. Децата поднесоха цветя в знак на признателност пред една от най-светлите личности в нашата история.
Организатори на проявата по повод 147-годишнината от обесването на Дякона са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия. Отслужена бе Заупокойна молитва  от Старозагорския Митрополит Киприан.  Израз на почит пред делото и живота на Васил Левски бяха многобройните венци и цветя, поднесени от  гражданите.

За вредата от наркотиците

29
ян.2020

Представители на Международен младежки център гостуваха на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Целта беше да се срещнат с ученици от осми и девети клас  и да поговорят за  вредите, които нанасят наркотичните вещества на човешкия организъм. Лекторите Здравко Тенев и Мирчо Иванов успяха по непринуден и интересен начин с  използване на игрови подход  да ангажират учениците и да ги накарат да се замислят за себе си, за своето здраве и за това на близките си и да разберат, че от тях самите зависи животът и бъдещето им.

Коледен поздрав

20
дек.2019

Коледарска група от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отправи коледен поздрав към РУО, Стара Загора. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие  и благоденствие.
Началникът на РУО госпожа Татяна Димитрова благодари за добрите думи и пожела на всички здраве, светли празници и весела ваканция. На изпроводяк според традицията  коледарите получиха подаръци.

Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“

14
ноем.2019

Осмокласникът Зидан Харалампиев Стефанов е сред 39-те ученици от училища от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Ловеч и Разград, които се включиха в Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“.
Конкурсът се организира от  Община Стара Загора, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости – Стара Загора, и се провежда  в 4 състезателни раздела.  
Зидан участва в конкурса в раздел „Кратка литературна творба“ с авторско есе на тема: „Аз искам моят свят да бъде без дрога‘‘ и впечатли  журито с таланта си.
Ученикът спечели  грамота за отлично представяне и поощрителна награда.

Аз искам моят свят да бъде без дрога
/есе/

Аз съм Зидан. Живея в квартал „Лозенец“, град Стара Загора. Градът е голям и има много квартали. Някои от тях познавам, но мисля, че хората от града не познават моя квартал. Кварталът ми е голям, не е много красив, но той е моят свят. Моят свят е моят дом, семейство, приятели, училище - кварталът, в който живея. В моя свят има много неща – и хубави, и лоши, и забавни, и тъжни, но това, което не искам да има в моя свят е дрогата – трева, хапчета … наркотици. И без дрогата в моя свят има тъжни неща: бедност, болести, лоши хора, но всичко може и да се поправи, да се промени. Наркотиците обаче правят човека роб, с тях той завинаги е обречен на провал, няма бъдеще. Бедата не е само за човека, който ползва дрогата, но и за всички около него. На първо място е семейството му. Наркоманът търси непрекъснато дрога. Той взема всичко от дома си, краде, не помага на семейството си, не работи. А може и да стане зъл, да тормози близките си. Такъв е той и със съседите и непознатите. Хората се отдръпват и бягат от зависимите. Отначало тези, които вземат дрога изглеждат добре. Ако продават дрога, са и богати, но в дрогата няма нищо хубаво. Тя трови тялото бавно и няма спасение от нея. Познавам такива съдби. Ще ви разкажа за момче, което ще нарека с измисленото име от мен Денис. Той пушеше трева и вземаше антидепресанти, които сам си намираше без рецепта.  В началото му се струваше, че в това няма нищо опасно, но после започна да се пристрастява, вече те не му бяха достатъчни. След малко време опита по-тежки наркотици. Започна да краде и да продава вещи от дома си, за да ги взима. Родителите му не можеха да се справят с него и го изгониха от къщи. Остана на улицата и започна да продава наркотици. Накрая загуби живота си от свръхдоза.
Затова аз не искам да има дрога в моя свят. Макар и небогат и не особено красив, все пак това е моят свят и аз го обичам. Искам в него да няма дрога, за да има здрави хора и възможност за бъдеще. Знам, че желанието ми няма да се сбъдне скоро.
Най–старите хора не знаят как действа дрогата. Малките вземат, защото не знаят или са любопитни, или искат да приличат на по-големите. Алчните хора искат да печелят от здравето и живота на другите. Затова трябва да се говори на улицата, в училище. Ако имаш приятел, поговори с него за това. Ако близък е започнал да взема дрога, повикай на помощ всички – приятели, учители, помогни му. Борбата с наркотиците се води в цял свят и още не е успяла, но не трябва да се спира. Моят свят има бъдеще, ако е без дрога.


Зидан Харалампиев – 8. клас
СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

Mеждународeн ден без тютюнев дим

14
ноем.2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  по традиция отбеляза международния ден без тютюнев дим.  Госпожа Галина Димитрова, психолог в РЗИ Стара Загора, представи пред  ученици от пети, шести и седми клас лекцията  „Вредата от тютюнопушенето“.  Като част от темата  със специален апарат на всички участници беше измерено нивото на  въглероден  оксид в издишания от тях въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

Европейска седмица на програмирането

20
окт.2019

С поредица от дейности СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на програмирането“.
В  периода 05-20.10.2019 г. училищата във всички европейски страни отбелязват важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.
Министерството на образованието и науката подкрепи инициативата и отправи покана към всички училища в България да организират събития, като целта е повишаване на мотивацията и осведомеността, свързани с дегиталната компетентност.
В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците от седми и осми клас подготвиха и организираха три събития, посветени на „Европейска седмица на програмирането“.
Осмокласниците събраха материали, подготвиха мултимедийна презентация на тема История на изчислителната техника и на 09.10. 2019 г. представиха пред пред ученици от седми клас възникването, поетапното развитие и усъвършенстването на изчислителната техника. Беше подчертан българският произход на Джон Атанасов - бащата на компютъра.
За своите по-малки съученици от шести клас осмокласниците подготвиха и реализираха друга училищна изява на тема "Как да стана програмист?". Занятието се проведе на 15.10.2019 г. Представени бяха две презентации. Учениците разказваха увлекателно за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха и стъпките за навлизане и развитие в професията програмист.
Занятие на тема "Известни програмисти - пътят към успеха" се проведе на 17.10.2019 г. Ученици от седми клас представиха пред петокласниците презентация за десетте най-известни програмисти, разказаха за техния труд, принос и постижения в програмирането. Участниците в събитието научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.
На европейско ниво тази инициатива се подпомага от 80 доброволци – национални посланици, 42 координатори от националните образователни министерства и 280 водещи учители. Те имат основен принос за успеха на седмицата на програмирането през 2018 г., като участниците са над 2,7 милиона в близо 44 000 събития в училищата в ЕС и Западните Балкани. В момента за България е все още отворена поканата за включване на водещи учители.

https://codeweek.eu/events
 

Европейски ден на спорта в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

27
септ.2019

Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора и техните учители се включиха в инициативата Европейски ден на спорта в училище, която е част от дейностите за отбелязване на Европейската седмица на спорта.
След приключване на учебните занятия всички се включиха в организираното почистване на училищния двор – мястото, където активно почиват, играят и спортуват.
Доволни и щастливи от резултата, учениците взеха участие в спортните игри и състезания. Публиката ги насърчаваше и аплодираше най-добрите.
В щафетните игра между сборните отбори от трети и четвърти клас - момичета и момчета победата грабнаха сборните отбори на четвъртите класове и при момичетата, и при момчетата.
С много емоции и спортен хъс преминаха футболните срещи. Убедителна победа със 7:0 постигна отборът на шестокласниците срещу сборния отбор на 5 клас. Сборният отбор на 7 клас победи осмокласниците с 3:0.