„Забавна математика“

30
ноем.2018

На 30.11.2018 г. в кабинета по информационни технологии се проведе състезание „Забавна математика“.  Участваха ученици от пети и седми клас.
Инициативата е част от дейностите, свързани с 55-годишнина от създаването на СУ „Христо Смирненски“ и 120 години от рождението на поета.
Шестокласниците Красимир Красимиров, Божидар Алексиев, Христо Колев и Боньо Кирилов подготвиха презентация и запознаха съучениците си с историята на математиката. След това всички  се надпреварваха в решаването на логически задачи.
Правилно отговорилите получиха награди.
Учениците разбраха, че математиката може да бъде и много забавна.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Второ място в Young Hairdressers Trophy

24
окт.2018

Орлин Минков завършва седми клас в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора през 2013/2014 год., след което заминава с родителите си за Белгия, където завършва средното си образование. Проявява интерес към фризьорството.

През 2017 г. печели две втори 2 места на престижното състезание Young Hairdressers Trophy и в двете направления:

 • В. Styling Trophy за най-добра прическа за жени със сешоар и преса   
 • C. Color Trophy за най-добро подстригване

През 2018 г. Орлин отново печели второто място в  A. Men s Trophy за най-добро мъжко подстригване.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ученическа конференция "Голямото приключение"

14
юни2018

Голямото приключение е национална ученическа конференция, изцяло водена от учениците, организирана от фондация „Заедно в час“.Тази година тя е под надслов "Приключението: От мен зависи" и за трета поредна година ученици от СУ ,, Христо Смирненски,, град Стара Загора взеха участие в нея. Те организираха и водеха кръгла маса на тема : ,, Как да задържим учениците в училище- Колкото повече, толкова повече,,
Учениците преминаха през много стъпки, докато постигнат желания резултат. По време на учебната година те бяха ангажирани с различни мисии и тяхното изпълнение. Учениците от 10 и 11 клас, работиха усилено като екип и изработиха въпросник, с който интервюираха различни хора от града с цел събиране на повече информация по темата. Следващи стъпки към успеха бяха заснемането на кратък филм на тема ,,Защо е важно да съм грамотен,, и организирането на общностен ден в училището. Учениците организираха събитието с цел припознаване на училищната среда от повече ученици и заедно почистиха двора му, както и бяха участници в отворена беседа за замърсяването на Планетата.
На самото събитие Илчо Иванов, Божидар Иванов и Станил Генчев показаха своята работа пред публика от 50 човека. Като през цялото време те водеха и напътстваха участниците, преминавайки заедно с тях през наболели въпроси като ,, Как да предотвратим употребата на наркотици при учениците?,, ,, Как да задържим учениците в класната стая?,,. Възможността да чуят толкова много мнения и идеи ги провокира да попитат участниците ,, Какво би направил, ако си учител?,, и отговорите бяха много вдъхновяващи. Присъстващите на кръглата маса бяха не само ученици, но и учители и хора от различни професионални сфери. Заедно си доказаха,че има какво да се направи за подобряване на училището като институция и всеки участник си тръгна с идея и вдъхновение.
Упоритата работа на учениците беше възнаградена с ръкопляскания и поздравления след самото събитие. За тях това ще остане като един чудесен спомен, а с натрупаната до сега информация тепърва ще мислят стратегии за задържане на учениците в училище. Екипът ни смята,че когато ученици дават пример на други ученици посланието е много по-чуваемо и разбираемо за останалите.
Илчо за Приключението : ,,Аз мислех,че няма да има толкова интерес към нашето събитие, но бях приятно учуден от присъствието. Забавлявах се и се наслаждавах на пътуването,,
Станил за Приключението : ,,Забавлявах се, запознах се много и различни хора, бяхме заедно със съучениците ми и наистина беше приключение,,
Божидар за Приключението :  ,,Цялото събитие беше много яко,приятелите с които бях и веселите случки по време на пътя ще ме зареждат дълго време.,,

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ела и помогни, училището изчисти

22
апр.2018

По случай 22 април – Денят на Земята, учениците от 10 и  11 клас в СУ “Христо Смирненски“ Стара Загора организираха почистване на училищния двор, което беше проведено под формата на игри и беседи.
За по малко от седмица Илчо, Станил и Божидар ,ученици от 11 клас  успяха да създадат собствени лефлети, плакати и кратко видео, с които да поканят своите съученици и учители да се присъединят към каузата.
На събитието присъстваха ученици от 3,4,5  и  11 клас, както и гост от град Пловдив – Вера, собственик на магазин с екологична насоченост. Тя разговаря с младите хора   колко токсични са отпадъците, които се трупат и с какво могат да заместят пластмасовите бутилки, торбички и сламки, които използват в ежедневието си.
Събитието продължи с активности от състезателен характер. С общи усилия само за 20 минути ентусиазираните ученици  успяха да изчистят двора на училището.  Те разговаряха с Вера и заедно търсиха решения на въпроси като „Какво се случва с  нашия боклук ?” „Как се рециклира?” и „Кой отпадък в кой цвят кошче отива?”. За да приложат на практика наученото, учениците, разделени на отбори, рециклираха отпадъците, под формата на игра.
Благодарим на Илчо, Станил и Божидар, които дадоха личен пример на по-малките си съученици и на всички включили се в събитието „Ела и помогни, училището изчисти.”

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Пролетно предчувствие

1
март2018

На 1 март - Денят на пристигането на  Баба Марта (един от най-почитаните български обичаи), ученици от 4. клас  - Марияна Кирилова, Таня Ангелова и Дойчо Илиев, придружени от г-жа Велина Йотовска и г-жа Кремена Драгиева  донесоха много усмивки, радост и пролетно настроение  в Регионален инспекторат по образование, Ст. Загора и Община Стара Загора.
Малките предвестници на пролетта поднесоха мартенички, умело изработени от сръчните им ръце, с пожелание за здраве, берекет, благополучие и слънчеви усмивки.
Ведър слънчев лъч и пролетно предчувствие в снежната утрин, децата  бяха приети навсякъде с думи на благодарност и заръка да съхраняват и предават отколешната българска традиция и, разбира се, самите те бяха дарени с мартенички и сърдечни пожелания.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Празник на любовта

14
февр.2018

Четвъртокласници от ЦДО с ръководител г-жа Велина Йотовска поканиха своите съученици, учители и родители на празника на най-красивото и вълнуващо чувство – любовта. Заедно с децата надникнахме в разказите на Чудомир и се  радвахме от сърце  на любовта, с която той окриля своите герои.
Поведени от артистичната игра на децата бяхме въвлечени в атмосферата на българското село от края 18 и началото на 19 век. Съпреживяхме първите любовни трепети на Велко /Румен Райнов – 4. в клас/, вълненията на майчиното сърце на буля Денка /Фатма Асенова - 4. б клас /, мераците на сирак Павли /Габриел Златев - 4. в клас/ и палавата вдовичка Тотка /Зоя Маринова - 4. в клас/, пиперливия език на как , Сийка /Галя Златева, Светла Янкова, Марияна Кирилова - 4. б клас/, непознаващ предел и пощада.
За доброто настроение допринесоха музикалната композиция “Пъпеш” на ФСБ, както и незабравимите народни песни “Кацнал бръмбар на трънка” на Костадин Гугов и “Мятало Ленче ябълка” на Борис Машалов.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Коледа в СУ „Христо Смирненски“

14
дек.2017

Коледарска група, ученици от 5-6 клас, поздрави по традиция своите учители на последния за 2017 г. педагогически съвет. Прозвучаха красиви коледарски песни и наричания за здраве, щастие и благоденствие. През седмицата 18-22.12.17 г. предстоят  още празнични изненади.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален литературен ученически конкурс „Европа в България“

11
дек.2017

Единадесетокласникът Станил Руменов Генчев заслужи грамота за участие в Националния литературен ученически конкурс „Европа в България“ 2017. Тя бе връчена лично от Татяна Димитрова – началник на РУО Стара Загора за есе на тема „Европа в България“ 2017.
Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и РУО Стара Загора и е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) и третата национална седмица на литературното четене, открита на 11.12.2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Гости на празника на книгата бяха областният управител Гергана Микова, началникът на РУО Татяна Димитрова, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, представители на различни институции, учители и ученици от цялата област, родители.
Г-жа Микова поздрави организаторите и участниците в инициативата, като отбеляза че няма по-голямо удоволствие и наслада от това да държиш книга в ръка и да откриваш света чрез книгите и пожела на младите хора да изпитват тази радост всеки ден, книгите да бъдат техен постоянен спътник, защото те правят хората по-мъдри и по-добри”.
С поздрав към участниците в откриването на Националната седмица на четенето се обърна и г-жа Сотирова.
Деца от старозагорски детски градини и училища поздравиха гостите със стихове, песни и танци.
В СУ „Христо Смирненски“ Седмицата на четенето ще продължи до 15 декември с поредица  от инициативи.
 

Зарежда се...Зарежда се...

Форум на ученическите съвети

2
дек.2017

На 02.12.2017 г. в Младежки дом, Стара Загора се проведе Форум на ученическите съвети, организиран от Община Стара Загора и Младежки общински съвет.
СУ „Христо Смирненски“ е едно от шестте училища от гр. Стара Загора участвали във форума със свои представители – Зидан Харалампиев Стефанов, ученик от 6.а клас и Пламен Динев – педагогически съветник.
Целта на инициативата е да се съберат на едно място представители на ученическата общност, за да имат възможност да представят дейността си през изминал период, както и свои бъдещи съвместни прояви.
Гости на форума бяха депутатът от ГЕРБ Радостин Танев и зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова, директора на ЦПЛР - Стара Загора Искра Иванова, началник отдел Младежки дейности Пенка Чавдарова и други.
Радостин Танев разказа за работата си в Народното събрание, за годините, когато е бил в Младежкия общински съвет и обяви, че скоро ще има нов проект за младите хора у нас.
В първата част на форума, наречена „Младежко самоуправление в училищната общност и извън нея – обмяна на добри практики и взаимодействие“, ученическите съвети представиха дейността си по предварително изтеглен жребий.
Презентацията на нашия представител Зидан Харалампиев Стефанов предизвика бурните аплодисменти на цялата зала.
Депутатът Радостин Танев специално поздрави СУ „Христо Смирненски” за спечелената голяма награда по Проект „Посланици на здравето“ – посещение на Народното събрание, като заяви, че това е рядък шанс, който не всяко дете може да получи.
Радостин Танев покани всички деца, участващи във форума, да посетят Народното събрание в София и да присъстват на един работен ден.
Втората част бе посветена на темата: „Психология на агресията“. Специален гост бе психологът проф. Иван Игов, автор на програми за обучение по психология, учебници, книги и много статии. Той разясни пред участниците особеностите и проявите на агресията в училище, след което те изразиха своето неодобрение на подобни прояви и бяха категорични, че агресията и насилието нямат място в живота на младите хора.

Зарежда се...

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2017

Във връзка със 16 ноември – Международен ден без тютюнопушене, в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе среща на ученици от петите класове с Галина Димитрова – психолог в РЗИ, Стара Загора.
Госпожа Димитрова разясни какви рискове за здравето крие употребата на тютюневи изделия. Демонстрацията за вредното влияние на тютюнопушенето с помощта на куклата СЮ предизвика голям интерес сред учениците, които активно участваха в дискусията.

Зарежда се...Зарежда се...

XIV Национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ 

14
ноем.2017

Със специална грамота за участие и отлично представяне в XIV Национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ са удостоени  деца и ученици от подготвителен до четвърти клас  от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора.
Техните умения и талант са високо оценени от компетентно жури, което връчва и  на ръководителите на участниците сертификати за високи педагогически и художествено-творчески постижения, достойно защитени от възпитаниците им.

Зарежда се...

Конкурсът е организиран от Министерството на образованието, Община Севлиево и Центъра за личностно развитие - детски комплекс "Йордан Йовков". Съгласно статута на конкурса той се провежда в три раздела: изобразително изкуство, приложно изкуство, есе или стихотворение. С огромно желание и ентусиазъм  малките художници от СУ „Христо Смирненски“  рисуват по зададената тема.

Национален конкурс "Фотоприказки"

29
окт.2017

Второ място в една от двете категори - "Художествена фотография", заслужи Татяна Андонова от 10. клас, с р-л г-н Илиев, на провелия се X Национален конкурс "Фотоприказки". Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН.
Класиране - Протокол 2017 г.
Рекорден брой творби – рисунки и фотографии, получиха тази година в ОДК в Кърджали за Националните дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“. Фотографиите са 478, от 26 населени места, като наградените от журито бяха експонирани в Детската картинна галерия на ОДК – Кърджали.
Ученичката бе удостоена с диплом и предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...

Организатори на конкурса са МОН, НДД, РУО, Община Кърджали и ОДК гр. Кърджали. Целта е да даде възможност за творческа изява на младите хора, да развива и усъвършенства техния талант в областта на фотографското изкуство, да формира и доразвие умения за работа с фотографска техника.

Национален конкурс "Времена и будители"

17
окт.2017

Фредерика Михайлова (IX клас през учебната 2016/2017 г.), с р-л г-н Илиев, попадна сред избраните 10 творци в модул "Мултимедийна презентация" на I Националeн ученически конкурс "Времена и будители". Ученичката от СУ "Христо Смирненски" взе участие в конкуренцията на над 200 ученици от цялата страна в двата модула - презентации и постери.
Тържественото връчване на наградите се проведе на 30 октомври 2017 г. в Актовата зала на Национална Априловска гимназия - Габрово.

Националният ученически конкурс „Времена и будители” е организиран от Националния музей на образованието, съвместно с Регионално управление на образованието - Габрово, по повод 95 години от първото честване Денят на народните будители (1922 г.).

Национален конкурс "За по-добър климат в училище"

30
август2017

Второ място в категория "Снимка", на Националния конкурс "За по-добър климат в училище", заслужи Петьо Иванов (5 в клас) от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев. Зад признанието, което нашето училище заслужи, стои професионализмът и всеотдайността на г-ца Б. Денчева - учител по английски език, чийто учебен процес с IV в клас е отразен на изпратените фотографии.
Ученикът ще получи грамота и награда на церемония в Националния Дворец на Културата - София, на 8-ми октомври 2017 г. Награда е предвидена и за ръководителя на участниците в конкурса.

Класиране от официалната страница на фондация Мадара - България: https://www.facebook.com/foundationmadara/posts/340486296411112

Конкурсът "За по-добър климат в училище" е организиран от Фондация Мадара - България и има за цел да насочи интереса на учениците върху две теми:
1. Подобряване на взаимоотношенията между връстниците за справяне с проблемите на враждебност и насилие в класа и в училището.
2. Очакванията на учениците към училището като институция, която възпитава умения за 21-ви век.

Конкурс "По стъпките на четата на Таньо войвода"

23
юни2017

Престижното III място в Националния ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворение и рисунка, посветен на 32-ия поход  „По стъпките на четата на Таньо войвода”  е присъдено на Надка Асан, ученичка от 5 в клас. Момичето се включи в конкурса с есе на тема: „Какво знаем за Таньо войвода и пътя на неговата чета през 1876 г.?“. В достойна битка с ученици от цялата страна Надка грабна III награда в I възрастова група – І - VІІІ клас.

Инициативата за провеждане на конкурса е на културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, гр. София, и клуб „Родолюбие” при ОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Попово. Провежда се с подкрепата на Министерството на образованието и науката и РУО на МОН в страната. Основна цел е да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации и качества, свързани с чувството на национална идентичност, любов към Родината и уважение към другия, както и развитие на потребности, интереси и нагласи за учене.

31 май – Световен ден без тютюнев дим

31
май2017

По повод 31 май - Световен ден без тютюнев дим в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща на ученици 4 – 7 клас с Галина Димитрова – главен експерт отдел ПБПЗ, дирекция ОЗ. Проведе се измерване нивото на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин със специален апарат, както и демонстрация с куклата СЮ на вредата от тютюнопушенето. Интересът на учениците беше много голям.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Общински конкурс „Маскарадните игри през моя обектив”

21
април2017

Призови места завоюваха ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора на провелия се Общински конкурс за фотография за деца и младежи „Маскарадните игри през моя обектив” - „Маски и ритуали”, в рамките на XIХ-те Маскарадни игри 2017.

Класиране от двете възрастови групи завоюваха наши ученици с худ. р-л г-н Илиев:

 • II място на Петьо Иванов (V клас) за фотографията "Силите на доброто се обединяват";
 • II място на Фредерика Михайлова (IX клас) за "Поличба за плодородие";
 • III място на Татяна Андонова (VIII клас) за "Красотата на българските обичаи";
 • Поощрителна награда спечели Георги Георгиев (VIII клас) за "Заслужена почивка след прогонване на злите сили".

Церемонията по награждаването се проведе на 21 април 2017 г. в залата на Младежкия дом - Стара Загора, където по традиция се откри изложба с най-добрите творби. От общо 21 избрани фотографии 11 бяха дело на нашите ученици. За своето представяне те бяха наградени с предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Организатор на ежегодния конкурс са Община Стара Загора и Центърът за наука, култура и изкуство. Журито включва специалисти в областта на фотографията и експерти от Община Стара Загора.

Областна панорама на професионалното образование

26
април2017

Петата Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2017 се проведе в Стара Загора на 25 и 26 април 2017 г. в общинската спортна зала „Иван Вазов“.
Учениците от VII клас на СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора, на които им предстои явяване на Национално външно оценяване, посетиха представената изложба. Разгледаха експозицията на всички професионални училища и бяха впечатлени от разнообразието и възможностите на бъдещите професии.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

VIII Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж

26
април2017

С два бронзови медала се увенча участието на ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев, на провелия се VIII Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници”. Богдана Златева (7 б клас) и Фредерика Михайлова (9 клас) спечелиха трето място в своите възрастови групи, в конкуренцията на 512 участника от България.

Зарежда се...Зарежда се...

Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2016/2017 година. Организира се от Фондация Еврика, образцово Народно Читалище „Заря-1858” и компютърна школа "Вале" - Хасково, под патронажа на евродепутата Мария Габриел.

Областен конкурс „Екзарх Антим I – духовен водач на българите“

07
април2017

Отново с успех приключи участието в конкурс на ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев, в областта на информационните технологии и изкуството. На 6. април, в актовата зала на СУ „Екзарх Антим I“ - Казанлък, се състоя тържественото награждаване на победителите от Областния ученически конкурс „Екзарх Антим I – духовен водач на българите“. Първо място, в категория "Рисунка", спечели Георги Георгиев (VIIIа клас), а заедно с Петьо Иванов (Vв клас) се класираха на IV място в категория "Мултимедийна презентация" с презентация на тема: "Екзарх Антим I и борбата за църковна независимост на българите".

Конкурсът се организира от Регионално управление на образованието – Стара Загора, Средно училище „Екзарх Антим I“ – Казанлък и Регионален съвет на тракийските дружества – Стара Загора.

В конкурса взеха участие 64 ученици, разделени в три категории. Конкурсните работи бяха оценявани от специалисти в различни области. Членове на журито бяха: Иван Желязков – главен експерт по български език и литература към РУО – Стара Загора, Иво Косев – историк, директор на Музей „Петко Стайнов“ – гр. Казанлък, София Парнарова – председател на Тракийското дружество „Капитан Петко воевода“ – гр. Казанлък, Валя Гърбачева – старши учител по ИКТ в СУ „Екзарх Антим I“ – гр. Казанлък и Милена Генева – учител по изобразително изкуство в СУ „Екзарх Антим I“ – гр. Казанлък.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...
/ Георги с отличената му рисунка и грамоти /

Рекламен клип на националния конкурс „Вазовата България“

07
март2017

https://lh3.googleusercontent.com/--eCXiw8o9Zw/VTIG1Zpu5QI/AAAAAAAAGg8/wz6yqmEzBfc/s64/YouTube-logo-full_color.pngВ рекламния клип за III Национален ученически конкурс "Вазовата България", Сопот 2017, са включени материали, изработени от ученици на СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ р-л г-н Илиев.
Седмокласниците (за учебната 2015/2016 г.) Татяна Андонова и Георги Георгиев подготвиха и изпратиха колаж и видео материал (на снимките).

Зарежда се...Зарежда се...

Източник: http://www.vazovatabulgaria.com/

Национален конкурс „По пътя на Бедреддин”

13
ян.2017

Първо място в Националния конкурс-викторина за ученически текстове, рисунки и мултимедия, посветен на 20-ия традиционен поход „По пътя на Бедреддин” завоюваха ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев. В категорията за мултимедиен продукт Петьо Иванов (V клас) и Татяна Андонова (VIII клас) изготвиха компютърна презентация на тема: "Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят", за което заслужено получиха грамоти и парична награда.

Зарежда се...Зарежда се...

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Организатори са Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие", гр. София и клуб „Родолюбие” при ОУ ”Св. Климент Охридски”, гр. Попово, с подкрепата на МОН и съдействието на РУО на МОН в страната.
Регионалeн фотоконкурс "Моята България"

11
ян.2017

Георги Георгиев (VIII клас) и Фредерика Михайлова (IX клас) от СОУ "Христо Смирненски" - Стара Загора взеха участие в регионалния фотоконкурс "Моята България" през м. февруари.

Световен ден за борбата срещу СПИН

1
дек.2016

По случай 1 декември - Световен ден за борбата срещу СПИН, в СУ "Христо Смирненски" се проведе среща с д-р В. Карабойдева от РЗИ - Стара Загора. По време на проведената дискусия бяха разяснени много важни факти относно ХИВ/СПИН. Интересът от страна на учениците беше много голям.

Зарежда се...Зарежда се...

Инициатива „Мениджър за един ден“

17
ноем.2016

На 17.11.2016 г. три класни стаи в СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора посрещнаха три млади дами – бъдещи лидери и потенциални учители в системата на българското образование. Това се случи в рамките на 15-тото издание на националната инициатива за ранно кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийвмънт България“. Целта на инициативата е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, запознавайки ги с реалната работа в компании и организации от цялата страна в рамките на един ден.
Тази година „Джуниър Ачийвмънт България“ обедини усилия с Фондация „Заедно в час“ с цел представяне на позитивите в учителската професия. 47 учители по програма “Заедно в час“, измежду които и Елена Господинова – учител в ГЦО-1 клас, г-жа Ваня Желева – учител в ГЦО-1-2 клас и Богдана Денчева – учител по английски език в 4, 6 и 10 клас, част от колектива на СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, заявиха желание да участват в инициативата с одобрението на своя директор и пряк ръководител г-жа Пенка Трандева.

Класните стаи на 4 „в“ и 4 „г“ клас бяха посетени от Анастасия Огнянова от гр. Казанлък, студентка първа година в специалност „Финанси“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, която наблюдава 2 часа по английски език с г-ца Денчева, по време на които учениците се учеха да броят на английски език от 100 до 1000. Гостенката г-ца Огнянова сподели с учениците, че специалността й би й осигурила работа в банка, но истинската й мечта е да запише магистратура и да получи квалификация за учител по БЕЛ. След наблюденията на часовете г-ца Огнянова се запозна и с родителите на учениците по време на планираната родителска среща.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Класните стаи на ГЦО-1 клас и ГЦО 1-2, съответно на г-ца Господинова и г-жа Желева, бяха посетени от Анелия Дончева, завършила „Бизнес икономика“ в Тракийски университет, гр. Стара Загора и г-ца Стефани Николова. Мотивацията на г-ца Дончева да посети класната стая на 1 клас е свързана с желанието й да запише магистратура „Начална и училищна педагогика“ и също да се реализира като преподавател. Под ръководството на г-ца Господинова учениците и тяхната гостенка написаха домашните си, работиха по проектите си в заниманията по интереси и след това се забавляваха заедно по време на спортните дейности навън.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на „Джуниър Ачийвмънт България“. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. В нея се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Тези лидери дават начало на професионалната реализация на хиляди млади хора по целия свят, а в замяна получават удовлетворение от предадения опит и от съвместната работа, както и вдъхновение от обменените иновативни и свежи идеи. СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора е училище, което активно подкрепя младите кадри в системта на образованието и нееднократно отваря вратите си, за да посрещне гости и да вдъхнови бъдещите учители за тяхната работа с учениците. Участието на училището в инициативата ще бъде удостоено със специален сертификат за партньорство, издаден от организацията.

17 ноември – Международен ден без тютюнев дим

17
ноем.2016

По повод 17 ноември - Международн ден без тютюнев дим в СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора се проведе измеране нивото на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта рез издишан въздух с апарат Smokelyzer. Дейността се осъществи с ученици и учители от училището и съдействието на Галина Димитрова - психолог в РЗИ - Стара Загора.

Зарежда се...Зарежда се...

 

16
ноем.2016

Във връзка с отбелязване на 17 ноември – Международен ден без тютюнев дим в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща на ученици от III и IV клас с Галина Димитрова – психолог в РЗИ – Стара Загора. Под формата на игра учениците се запознаха с вредното въздействие на тютюневия дим върху човешкото здраве.

Зарежда се... Зарежда се...

Първи ноември - Ден на народните будители

26
окт.2016

Малките артисти от СУ „Христо Смирненски“ претворяват годишния изпит от романа на Вазов „Под игото“
Възрожденски дух и артистично настроение обзе всички участници и гости, родители и учители от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора, по повод Първи ноември – Денят на народните будители.
Участници в празничната програма бяха ученици от III, V и VIII клас. Осмокласниците представиха презентация за народните будители, а петокласниците изпълниха песните „Песен за будителите“ и „Хубава си, моя горо“. В образите на Рада Госпожина, Бойчо Огнянов и ученичките от Девическото училище се превъплатиха учениците от III и V клас в сцената „Годишният изпит“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Ролята на учителката Рада Госпожина пресъздаде младият преподавател по английски език от програмата „Заедно в час“, г-ца Богдана Денчева.

 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален конкурс за видео и снимка „FRESH Video”

4
окт.2016

III място на провелия се през м. октомври Национален конкурс за видео и снимка „FRESH Video” завоюваха ученици от СУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев. Конкурсът е част от проекта FRESH и Европейска нощ на учените 2016.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Фредерика Михайлова (9 клас) и Георги Георгиев (8 клас), на снимките, изготвиха видеоматериал, посветен на фракталната компресия и нейните инспирирани от природата принципи. За своя труд те заслужиха награди по избор от сайта на проекта Българска наука.
Официални резултати: http://nauka.bg/


/ отличеният проект /

ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ И ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ - 2015/2016 г.
Обучителен семинар в Боровец

09
юли2016

Учители от СОУ „Христо Смирненски” – гр. Стара Загора съчетаха полезното с приятното на Боровец, хотел „Лион“. Преподавателите участваха в изнесена вътрешно-институционална квалификация на тема: „Предизвикателства и акценти”, размениха добри практики и направиха равносметка за изминалата успешна година.

 

II национален ученически конкурс „Вазовата България“

04
юли2016

Поощрителна награда спечелиха шестокласници от СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора във Втория национален ученически конкурс „Вазовата България“, под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.
Младен Неделчев и Сашо Колев, под ръководството на преподавателя си г-жа Маргарита Илиева, подготвиха компютърна презентация за живота и делото на Иван Вазов, с която участваха в обявения от Община Сопот и къща-музей „Иван Вазов“ ученически конкурс „Вазовата България“. Той бе посветен на 166-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. В конкурса се включиха над 500 ученици от цяла България, над 50 училища от български училища в Кипър, Испания, Украйна.
На 8 юли наградите бяха връчени на официална церемония в експозиционната зала на къща музей "Иван Вазов" - Сопот. Събитието уважи вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова.


/ отличената презентация /

Участие в Националния учителски събор

19
юни2016

Ваня Троева и Силвия Виденова (помощник-директори по учебната дейност), Ирена Димитрова (старши начален учител), Тодорка Владева (старши учител по английски език) и Богдана Денчева (младши учител по английски език) бяха избрани за делегати от СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора и присъстваха на Националния учителски събор на 19 юни 2016 г. в зала „Арена Аремеец“, гр. София, огранизиран от Министерство на образованието и науката.
Общо 250 учители от област Стара Загора се включиха в събора и чуха приветствията на президента на Република България г-н Росен Плевниелив, министъра на образованието и науката г-жа Меглена Кунева, зам.-министъра на образоването и науката г-н Диян Стаматов, кмета на столична община г-жа Йорданка Фандъкова, комисаря по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич, както и представянията на колеги учители и директори от цялата страна на живо и под формата на кратки видео материали.
Целта на събора, на който присъстваха 12 хиляди учители, бе да се разяснят новите положения в закона за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август 2016 г., и да се поднови традицията с учителските събори. Водещи на събитието бяха Мария Игнатова и Димитър Рачков, а музикалните поздрави бяха отправени от детски фолклорен ансамбъл с кабагайди за откриването на събора и песни на група "Легендите“.
 

Зарежда се... Зарежда се...

V национална ученическа конференция на Фондация „Заедно в час“

11
юни2016

Андрей Андреев, Илчо Генчев, Станил Генчев и Цаньо Динев от 9. клас на СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора представиха училището си по време на националната ученическа конференция „Образование за успеха на всяко дете“ в гр. Пловдив на 11.06.2016 г. Петото издание на конференцията, организирана от Фондация „Заедно в час“ с цел представяне на добри примери от класни стаи в България, в които ученици от 1 до 12 клас са поели отговорност за своето учене, се състоя на територията на Нова сграда на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Сред официалните гости на конференцията, посетена от над 400 души, бяха президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, принцеса Лоурентин ван Оранйе от Холандия – специален пратеник на ЮНЕСКО за грамотността, и д-р Запрян Козлуджов – ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“.
9. клас на СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора спечели мястото си като официален финалист в конференцията с кандидатурата си още през месец април, когато класът изпрати описание на идеята за голямата си цел за края на учебната годината от часовете по английски език – да заснемат и монтират двуезичен филм за училището си на тема успех, чрез който да представят своите възгледи за мотивацията, да развият знанията си по английски език и умението си за работа в екип и да поканят още ученици да учат с тях в училище.
Във връзка с конференцията четиримата участници от 9. клас получиха лидерската роля да монтират още един филм: 10-минутно видео с интервютата на още 4 класове от различни училища в България, в което учениците от гимназиален етап заедно отговарят на въпроси какво ги мотивира да продължат образованието си. Общият филм беше прожектиран симултанно в двете основни зали на конференцията, а Илчо Генчев и Станил Генчев взеха участие в дискусията в една от залите, където учениците на сцената отговаряха на въпросите на публиката, споделяйки какви цели си поставят за своето бъдещо развитие.
Деветокласниците от СОУ „Христо Смирненски“ бяха придружени от трима свои учители: г-ца Богдана Денчева – младши учител по английски език и ръководител на проекта, г-жа Диана Стоянова – старши учител по английски език, и г-н Иван Георгиева – учител по ФВС, както и от семейството на един от финалистите. И учениците, и учителите се включиха в работилница на тема „Как да развием презенатационните си умения“, организирана от ученици от с. Граф Игнатиево, област Пловдив, като отборът от Стара Загора презентира своите идеи на тема „Рецепти за успех“ и разгледа щандовете с представянето на големите цели на други участници в конференцията.
Вдъхновени от успешото си включване в събитието, четиримата деветокласници от СОУ „Христо Смирненски“ споделят, че си поставят дори по-високи цели за следващата учебна година и ще разкажат на своите съученици за преживяванията си с цел развиване на по-нататъшната им мотивация за учене.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Втори национален конкурс „България в картини и слово”

27
май2016

През м. март се проведе Вторият национален конкурс за литературно творчество, рисунка, мултимедийна презентация и видеоклип „България в картини и слово” 2016 г. Трето място завоюва ученикът Георги Георгиев (VIIа) от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора в направление мултимедийна презентация и видеоклип в първа възрастова група (VI-VIII клас), с худ. р-л г-н Илиев. За високото си постижение той беше награден с грамота и бронзов медал.
Конкурсът е организиран от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Търговище и Обединен детски комплекс – Търговище.

Зарежда се...

Целите на конкурса са да се предостави възможност на учениците да създават материали, чрез които да изразяват своето отношение към значими културни, исторически и природни забележителности и събития в България, да се провокира творческият потенциал, положителното мислене и родолюбивите нагласи на младите хора.


/отличената презентация на Георги Георгиев /

XVIII Национален фестивал на детската книга

9
май2016

Поощрителни награди във втора възрастова група на XVIII Национален фестивал на детската книга, Сливен 2016 получиха Елена Желязкова и Ангелина Стоянова от VIII а клас на СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора. Те взеха участие в изработването на театрални кукли - "Пипи дългото чорапче" и "Господин Нилсон".

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Международен ден за съпричастност със засегнатите с ХИВ и СПИН

15
май2016

Във връзка с 15 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите с ХИВ и СПИН в СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведоха следните мероприятия:

 • Изработване на картички-сърце с послание;
 • Анкета на тема: „Какво знаем за СПИН“;
 • Мултимедийна презентация на тема: „СПИН и сексуално предавани болести“;
 • Оформяне на кът със здравно-образователни материали за СПИН.
Третата глобална седмица за пътна безопасност

4
май2016

На 4 май 2016 г. в СОУ „Христо Смирненски”, гр. Стара Загора учениците от 1-4 клас, под ръководството на г-жа Златина Горанова, отбелязаха Третата глобална седмица за пътна безопасност.
Децата се запознаха с правилата, осигуряващи безопасност за движение по пътищата, а песните и усмивките допринесоха за приятната атмосфера на инициативата.

Зарежда се...

Областен конкурс „Маскарадните игри през моя обектив”

28
апр.2016

Община Стара Загора и Центърът за наука, култура и изкуство организираха за пета поредна година детски областен фотографски конкурс на тема „Маскарадните игри през моя обектив”. Награждаването се извърши в Младежкия дом на 28 април, наред с изложба отбрала най-добрите 20 фотографии.
Снимките на Исус Цанков и Кирил Кирилов, ученици от СОУ "Христо Смирненски", с худ. р-л г-н Илиев, бяха отличени сред най-добрите три творби в своята възрастова категория.

Исус Цанков спечели и приза за най-оригинална фотография в конкурса, а снимката му "Да излъжеш Дявола" заслужено красеше плаката на мероприятието. За отличното си представяне учениците получиха грамоти и предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Великденска украса

21-27
апр.2016

Учениците от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора от V-VIII клас, под ръководството на г-жа Динчева и г-жа Василева изготвиха празнична украса за Великден.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Игра с награди "100 на 100 добро"

21
апр.2016

В онлайн гласуване нашето училище попадна сред победителите, които ще получат безвъзмездно по 100 дръвчета за засаждане от общо 20 500 фиданки. Повече за събитието може да прочетете на страницата Добри практики.

https://lh3.googleusercontent.com/-fvSgDpQ5080/VxiWmHsCtzI/AAAAAAAAIZ0/wRHCcmNL7poaoegfn9qAmJyMHWdv7ixKACLcB/h120/tree.png  

Играта с награди "100 на 100 добро" е организирана от Фондация "77", регистрирана като естествено продължение на инициативата "Когато станем 100 000 ще посадим гора".

Видовете дървета са широколистни и иглолистни, като ще бъдат съобразени с климатичните условия, почвите и др. важни аспекти за тяхното успешно развитие.

"Смятането било лесно и… забавление чудесно"

20
апр.2016

Откритият урок, посетен от родители, учители и педагогическо ръководство, целеше затвърждаване на знанията и уменията на учениците за таблично умножение на числата; осмисляне и упражняване на връзката между умножение и деление.
В хода на урока се реализираха успешно и интересно, за всичко присъстващи и най-вече за децата, междупредметни връзки между математика и БЕЛ. Учениците показаха знания за действията умножение и деление чрез артистично пресъздаване на таблиците с български пословици и поговорки. Римуването на задачите с поговорките увлече деца и публика в един артистичен дидактически спектакъл. Така учениците неусетно, с лекота и удоволствие показаха какво са научили с увереност и желание.
Силно впечатление сред връстници и публика направиха Кирилка и Панайот, Сергей и Румен, Анка и Димитър от II клас.
Стремежът на възпитателя беше развитие на гъвкавост на възприятието, наблюдатеност, критичност на мисленето, трайност на знанята. Това беше постигнато чрез естетически изработени схеми, таблици и рисунки. Поощрително оценяващото поведение на възпитателя съдейства за положителен емоционален фон отличаващ се с радост, удовлетворение и мотивиране за нови постижения.
Всички се убедиха, че учене със забавление е възможно и успешно.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ден на розовата фланелка

24
февр.2016

Всяка последната сряда на февруари е известна като деня на розовата фланелка – инициатива за борба срещу тормоза в училище. СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора отбеляза този ден със занятия в ПИГ – II клас и ПИГ – IV клас.
''Най-розовите'' ученици си направиха и обща снимка.

Зарежда се...Зарежда се...

Международен ден на търпението

25
март2016

СОУ „Христо Смирненски” отбеляза Международния ден на търпението със следните инициативи:

 • Изработване на постер;
 • Изработване на Дърво на търпението;
 • Провеждане на занимателни игри, които изискват търпение;
 • Четене на мисли за търпението;
 • Запознаване на учениците с необходимостта от търпение и разбирателство в рамките на три минути от първия за деня учебен час.

Участваха ученици от 5-8 клас с ръководители В. Спасова и П. Славова.

Кулинарно състезание

23
февр.2016

За втора поредна година учениците от СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора участват в Националния ученически конкурс, свързан със здравословния начин на живот, провеждан под егидата на Министерството на здравеопазването.
В оспорвано съревнование с 57 други училища, от цялата страна, миналата учебна година СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора спечели специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България, за работата си по проект „Бъди разумен. Живей без тютюнев дим!“- посещение на Дома на Европа и Народното събрание.
Тази учебна година конкурсът е на тема: „Посланици на здравето“. Нашето училище участва с проект „Лицата на здравето“, в реализирането на подтема: „На MAX бъди СЪС спорт и здравословно хранене ТИ“.
На 23 февруари се проведе кулинарно състезание „Здравето е вкусно“ – едно от многото запланувани и интересни изяви по проекта. Състезанието предизвика изключителен интерес сред ученици, учители и родители. Малките готвачи от 5а, 5б и 5в клас демонстрираха своите кулинарни умения в създаването на здравословни и оригинални сандвичи и плодови салати.
Журито от учители и ученици оцени и рецитаторските умения на участниците. Най-сръчни и изобретателни бяха учениците от 5а клас, които заслужено спечелиха първото място. Останалите два отбора си поделиха второто място.
Събитието се проведе под ръководството на Валентина Спасова – главен учител и ръководител по изпълнение на проекта.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Свети Валентин

19
февр.2016

Въпреки дългата ваканция, учениците от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора се подготвиха отлично за традиционния вече конкурс "14 стихотворения за 14 февруари", посветен на деня на любовта. Над 30 ученици от 2-ри до 9-ти клас рецитираха творбите на различни автори, които са посветени на любовта към любимия човек, към родината, към родителите и децата.
Журито беше силно затруднено да определи най-добрите и все пак подреди децата в този ред: победител Кера Ангелова (4б клас), която участва със стихотворението ''Магьосница'' и подкласници Бонка Славова (4б) – ''Аз вярвам в мълчаливата любов'' и Петко Калчев (4в) – ''Любовен манастир''.
Журито определи и три поощрителни награди – за Кирилка Илиева (2а) – ''Отечество любезно''; Галя Илиева (2б) – ''Две хубави очи'' от Пейо Яворов и Младен Неделчев (6в) – ''Любов под луната'' от Христо Смирненски.
В края децата от подготвителните групи поздравиха своите батковци и каки с песента ''Мики маус'' и им пожелаха да запазят детското у себе си.

Зарежда се... Зарежда се... Зарежда се... Зарежда се... Зарежда се... Зарежда се... Зарежда се... Зарежда се...

Честване 143 години от обесването на Васил Левски

19
февр.2016

Учениците от СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се включиха в общоградското честване по случай 143 години от обесването на Васил Левски. Те поднесоха цветя в памет на Апостола на свободата и участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

VII национален ученически конкурс, посветен на миграцията 

14
февр.2016

Мариана Енчева (XII клас) от СОУ „Христо Смирненски“ - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев, заслужи голямата награда - пътуване до Брюксел - на Седмия национален ученически конкурс, който тази година беше посветен на миграцията. Тя заслужи високото признание да е измежду шестимата ученици във възрастова група 10-12 клас, чиито изработени мултимедийни презентации бяха най-високо оценени. Темата беше „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”.

Конкурсът е организиран от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел. На тържествена церемония в Дома на Европа в столицата Мария Габриел връчи наградите на победителите. В творческото съревнование премериха знания 140 ученици от цялата страна, въпреки трудността на темата. Мария Габриел отличи общо 14 участници в двете възрастови категории с голямата награда посещение на Европейския парламент в Брюксел. В тазгодишното издание на конкурса, творбите на учениците бяха оценявани от авторитетно жури с членове г-жа Габриел, Радослав Стаменков-ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, проф. д-р Анна Кръстева-директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки”  и доц. д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Зарежда се...Зарежда се...


/ Презентацята на Мариана Енчева /

Източник: dariknews.bg

 

Тренинг „Лидерство и работа в екип“

23
ян.2016

Деветокласниците Станил Генчев и Илчо Генчев представиха СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора в тренинг на тема „Лидерство и работа в екип“. Те получиха сертификати за своето участие.
Събитието се организира от Международен младежки център - Стара Загора. В него участваха 24 ученици от 10 старозагорски училища.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Юбилейни прояви на ОУ "Георги Райчев"

16
дек.2015

Ученици от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора с ентисуиазъм се включиха в отбелязването на 33-годишнината от създаването на ОУ "Георги Райчев", гр. Стара Загора. Всички участвали в проявите съпътстващи патронния празник "Приказния свят на Георги Райчев", бяха поканени на финалното събитие, на което се проведе щафетно четене, забавни игри и дискотека.

 

 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

8
дек.2015

Ученици от V клас участваха в "Зимна приказка" - рисунка на дърво по случай патронния празник на ОУ "Георги Райчев", гр. Стара Загора.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Викторина "В очакване на Коледното вълшебство"

9
дек.2015

Учениците от Vв клас от СОУ "Христо Смирненски" взеха участие във викторина "В очакване на Коледното вълшебство". Мероприятието се проведе в "Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в Стара Загора".

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Състезание „Най-добър четец“

30
ноем.2015

На 30.11.2015 г. в училищната библиотека на СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе състезанието „Най-добър четец“ с ученици от V-VIII клас. Мероприятието е част от училищния план за повишаване и насърчаване на грамотността. Първо място спечели ученичката от V б клас Щиляна Асенова. Второ и трето място заеха Бони Миткова (VI б клас) и Веска Гочева (VII б клас).

Всички ученици четоха с желание, много артистично и емоционално свои любими произведения.

Зарежда се...Зарежда се...

1-ви декември – Световен ден за борба със СПИН

01
дек.2015

Този ден в СОУ „Христо Смирненски“ се отбеляза с мероприятие, в което  взеха  участие ученици от 7-12 клас. Гост беше д-р Ваня Карабойдева от РЗИ – Стара Загора.
Цветелина и Веска от 7 б клас  запознаха присъстващите със същността на това смъртоносно заболяване и начините за предпазване от заразяване. Съобщиха и любопитни факти, свързани с историята на презерватива и използването му като  като предпазно средство  още от епохата на египетските фараони. След това се проведе дискусия по въпросите на СПИН, в която участие взе и д-р Карабойдева. Тя даде на учениците много ценни и полезни съвети.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Математиката - изкуство и магия

26
ноем.2015

На 26 ноември в СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора се проведе занятие на тема "Математиката - изкуство и магия". Ученици от V-VII клас запознаха своите връстници с тайните на математиката и любопитни факти от нейната история. Представиха презентация за числото "пи" и приложенията на математиката в танца, литературата и киното. Поставиха загадка в стихотворна форма и изгледаха кратко видео за приложението на математиката в музиката.
С особен интерес присъстващите се включиха в разгадаването на фокуси и загадки от областта, изпитващи тяхната съобразителност.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

20 ноември - Международен ден на толерантността

20
ноем.2015

Международният младежки център проведе кампания "Не на омразната реч" в СОУ "Христо Смирненски", гр Стара Загора. Младежите изразиха своето несъгласие с омразната реч, като създадаха множество рисунки с позитивни послания, дискутираха най-честите причини за появата на омразно говорене.

 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

19 ноември - Международен ден против тютюнопушенето

19
ноем.2015

19 ноември, 2015 г. в СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се отбеляза Международният ден против тютюнопушенето със следните мероприятия:

https://lh3.googleusercontent.com/-7r_8SwUo7Wk/Vk8rA0_DdPI/AAAAAAAAHxM/Hl4CZ-3zVXI/h120/arrow%2B8.png  Мултимедийна презентация
Пред учениците от VII клас гост-лектор от РЗИ Стара Загора г-жа Лазарова представи темата „Вредата от тютюнопушенето“.

  https://lh3.googleusercontent.com/-7r_8SwUo7Wk/Vk8rA0_DdPI/AAAAAAAAHxM/Hl4CZ-3zVXI/h120/arrow%2B8.pngИзмерване нивото на въглеродния оксид в белите дробове
Със специален апарат д-р Николова от РЗИ Стара Загора измери до каква степен направилите теста ученици са били изложени на вредното влияние на тютюневия дим.

https://lh3.googleusercontent.com/-7r_8SwUo7Wk/Vk8rA0_DdPI/AAAAAAAAHxM/Hl4CZ-3zVXI/h120/arrow%2B8.png  Футболна среща
Провелото се състезание между учениците от VI и VII клас под надслов „Спорт без тютюнев дим“ завърши с победа на седмокласниците.

https://lh3.googleusercontent.com/-7r_8SwUo7Wk/Vk8rA0_DdPI/AAAAAAAAHxM/Hl4CZ-3zVXI/h120/arrow%2B8.png  Изложба на тема: „Не на тютюнопушенето!“
Чрез своите оригинални рисунки учениците изразиха отрицателното си отношение към тютюнопушенето.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...
Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

15 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

12-13
ноем.2015

За поредна година СОУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора отбеляза Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия /ПТП/.
По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации този ден е всяка трета неделя от месец ноември.
На 15 ноември отдаваме дълбока почит към жертвите и изказваме съболезнования към близките на пострадалите. На този ден изразяваме и нашата дълбока благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите и всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.
Участваха всички ученици от 1-ви до 12-ти клас с различни инициативи.
Представени бяха презентации на различни теми. Учениците взеха участие в ролеви игри и в интерактивни игри, отговаряха на гатанки свързани с БДП.
Представена беше изложба от рисунки на второкласниците. На 5-8. клас беше организирана беседа на тема „Пресичам безопасно. Опасността дебне отвсякъде“, а на 9-12. клас - тема „Аз съм внимателен пешеходец“.

Зарежда се...

Превод на компютърна програма

11
ноем.2015

Кирил Кирилов от 7а клас в СОУ "Христо Смирненски", с р-л г-н Илиев, реализира инициатива по превода на една от най-популярните интернет приставки - Video DownloadHelper. Благодарение на Кирил, програмата вече има официален превод на български език, интегриран за Google Chrome и за Mozilla Firefox.

Video DownloadHelper е addon ползван от 5 млн. потребителя по цял свят (втората по популярност приставка в Mozilla Firefox) и служи за сваляне и конвертиране на медийни файлове, стрийм и запис на екрана.

За положения труд Кирил получи безплатен лиценз изпратен лично от Michel Gutierrez - разработчика на софтуерния продукт.
Освен английски език ученикът владее много добре полски и проявява засилен интерес към софтуерните приложения.

Зарежда се...
/ признание в документацията на програмата, с линк към училищния сайт /

Конкурс "Сигурността на младите в интернет"

10
ноем.2015

На провелия се месец октомври Национален конкурс за есе на тема "Сигурността на младите в интернет" Исус Костов (8в клас) от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора, с р-л г-н Илиев, завоюва поощрителна награда. За творбата си във възрастова група 15-21 години Исус получи награда и сертификат. Конкурсът е по проект "Сигурностт@ на младите в интернет, предизвикателства на киберсигурността" по програма "Еразъм+".

Зарежда се...Зарежда се...

Посещение на Дома на Европа и Народното събрание

20
окт.2015

Ученици от СОУ  „Христо Смирненски”, спечелили Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България за участие в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7”, бяха на посещение в Дома на Европа и Народното събрание в град София на 20.10.2015 година.
С интерес разгледаха сградата, в която се намира Представителството на ЕК в България - т.нар. Дом на Европа, запознаха се с функциите на Европейската комисия, активно се включиха в дискусията за ролята на младите хора в съвременния свят. Интересно поднесената информация от млади хора, служители в тази институция, ги накара да осъзнаят, че мечтите и целите на всеки човек са достижими, стига да има той нужното образование, воля и упоритост. Интерес предизвика у тях и изложбата във фоайето на сградата, свързана с бежанската криза.
След това беше посетено Нородното събрание, където учениците, заедно със своите ръководители г-жа Пенка Трандева – Директор на училището и г-жа Валентина Спасова – главен учител по биология и здравно образование и ръководител на проекта се разходиха из кулоарите на Парламента. В Пленарна зала влязоха в ролята на министри и  депутати.
Този ден, изпълнен с много емоции и вълнуващи преживявания завърши, но впечатленията от него ще останат дълго време в съзнанието им.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се... Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се... Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...