ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ И ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ - 2017/2018 г.
Ученическа конференция "Голямото приключение"

14
юни2018

Голямото приключение е национална ученическа конференция, изцяло водена от учениците, организирана от фондация „Заедно в час“.Тази година тя е под надслов "Приключението: От мен зависи" и за трета поредна година ученици от СУ ,, Христо Смирненски,, град Стара Загора взеха участие в нея. Те организираха и водеха кръгла маса на тема : ,, Как да задържим учениците в училище- Колкото повече, толкова повече,,
Учениците преминаха през много стъпки, докато постигнат желания резултат. По време на учебната година те бяха ангажирани с различни мисии и тяхното изпълнение. Учениците от 10 и 11 клас, работиха усилено като екип и изработиха въпросник, с който интервюираха различни хора от града с цел събиране на повече информация по темата. Следващи стъпки към успеха бяха заснемането на кратък филм на тема ,,Защо е важно да съм грамотен,, и организирането на общностен ден в училището. Учениците организираха събитието с цел припознаване на училищната среда от повече ученици и заедно почистиха двора му, както и бяха участници в отворена беседа за замърсяването на Планетата.
На самото събитие Илчо Иванов, Божидар Иванов и Станил Генчев показаха своята работа пред публика от 50 човека. Като през цялото време те водеха и напътстваха участниците, преминавайки заедно с тях през наболели въпроси като ,, Как да предотвратим употребата на наркотици при учениците?,, ,, Как да задържим учениците в класната стая?,,. Възможността да чуят толкова много мнения и идеи ги провокира да попитат участниците ,, Какво би направил, ако си учител?,, и отговорите бяха много вдъхновяващи. Присъстващите на кръглата маса бяха не само ученици, но и учители и хора от различни професионални сфери. Заедно си доказаха,че има какво да се направи за подобряване на училището като институция и всеки участник си тръгна с идея и вдъхновение.
Упоритата работа на учениците беше възнаградена с ръкопляскания и поздравления след самото събитие. За тях това ще остане като един чудесен спомен, а с натрупаната до сега информация тепърва ще мислят стратегии за задържане на учениците в училище. Екипът ни смята,че когато ученици дават пример на други ученици посланието е много по-чуваемо и разбираемо за останалите.
Илчо за Приключението : ,,Аз мислех,че няма да има толкова интерес към нашето събитие, но бях приятно учуден от присъствието. Забавлявах се и се наслаждавах на пътуването,,
Станил за Приключението : ,,Забавлявах се, запознах се много и различни хора, бяхме заедно със съучениците ми и наистина беше приключение,,
Божидар за Приключението :  ,,Цялото събитие беше много яко,приятелите с които бях и веселите случки по време на пътя ще ме зареждат дълго време.,,

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ела и помогни, училището изчисти

22
апр.2018

По случай 22 април – Денят на Земята, учениците от 10 и  11 клас в СУ “Христо Смирненски“ Стара Загора организираха почистване на училищния двор, което беше проведено под формата на игри и беседи.
За по малко от седмица Илчо, Станил и Божидар ,ученици от 11 клас  успяха да създадат собствени лефлети, плакати и кратко видео, с които да поканят своите съученици и учители да се присъединят към каузата.
На събитието присъстваха ученици от 3,4,5  и  11 клас, както и гост от град Пловдив – Вера, собственик на магазин с екологична насоченост. Тя разговаря с младите хора   колко токсични са отпадъците, които се трупат и с какво могат да заместят пластмасовите бутилки, торбички и сламки, които използват в ежедневието си.
Събитието продължи с активности от състезателен характер. С общи усилия само за 20 минути ентусиазираните ученици  успяха да изчистят двора на училището.  Те разговаряха с Вера и заедно търсиха решения на въпроси като „Какво се случва с  нашия боклук ?” „Как се рециклира?” и „Кой отпадък в кой цвят кошче отива?”. За да приложат на практика наученото, учениците, разделени на отбори, рециклираха отпадъците, под формата на игра.
Благодарим на Илчо, Станил и Божидар, които дадоха личен пример на по-малките си съученици и на всички включили се в събитието „Ела и помогни, училището изчисти.”

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Пролетно предчувствие

1
март2018

На 1 март - Денят на пристигането на  Баба Марта (един от най-почитаните български обичаи), ученици от 4. клас  - Марияна Кирилова, Таня Ангелова и Дойчо Илиев, придружени от г-жа Велина Йотовска и г-жа Кремена Драгиева  донесоха много усмивки, радост и пролетно настроение  в Регионален инспекторат по образование, Ст. Загора и Община Стара Загора.
Малките предвестници на пролетта поднесоха мартенички, умело изработени от сръчните им ръце, с пожелание за здраве, берекет, благополучие и слънчеви усмивки.
Ведър слънчев лъч и пролетно предчувствие в снежната утрин, децата  бяха приети навсякъде с думи на благодарност и заръка да съхраняват и предават отколешната българска традиция и, разбира се, самите те бяха дарени с мартенички и сърдечни пожелания.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Празник на любовта

14
февр.2018

Четвъртокласници от ЦДО с ръководител г-жа Велина Йотовска поканиха своите съученици, учители и родители на празника на най-красивото и вълнуващо чувство – любовта. Заедно с децата надникнахме в разказите на Чудомир и се  радвахме от сърце  на любовта, с която той окриля своите герои.
Поведени от артистичната игра на децата бяхме въвлечени в атмосферата на българското село от края 18 и началото на 19 век. Съпреживяхме първите любовни трепети на Велко /Румен Райнов – 4. в клас/, вълненията на майчиното сърце на буля Денка /Фатма Асенова - 4. б клас /, мераците на сирак Павли /Габриел Златев - 4. в клас/ и палавата вдовичка Тотка /Зоя Маринова - 4. в клас/, пиперливия език на как , Сийка /Галя Златева, Светла Янкова, Марияна Кирилова - 4. б клас/, непознаващ предел и пощада.
За доброто настроение допринесоха музикалната композиция “Пъпеш” на ФСБ, както и незабравимите народни песни “Кацнал бръмбар на трънка” на Костадин Гугов и “Мятало Ленче ябълка” на Борис Машалов.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Коледа в СУ „Христо Смирненски“

14
дек.2017

Коледарска група, ученици от 5-6 клас, поздрави по традиция своите учители на последния за 2017 г. педагогически съвет. Прозвучаха красиви коледарски песни и наричания за здраве, щастие и благоденствие. През седмицата 18-22.12.17 г. предстоят  още празнични изненади.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален литературен ученически конкурс „Европа в България“

11
дек.2017

Единадесетокласникът Станил Руменов Генчев заслужи грамота за участие в Националния литературен ученически конкурс „Европа в България“ 2017. Тя бе връчена лично от Татяна Димитрова – началник на РУО Стара Загора за есе на тема „Европа в България“ 2017.
Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и РУО Стара Загора и е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) и третата национална седмица на литературното четене, открита на 11.12.2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Гости на празника на книгата бяха областният управител Гергана Микова, началникът на РУО Татяна Димитрова, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, представители на различни институции, учители и ученици от цялата област, родители.
Г-жа Микова поздрави организаторите и участниците в инициативата, като отбеляза че няма по-голямо удоволствие и наслада от това да държиш книга в ръка и да откриваш света чрез книгите и пожела на младите хора да изпитват тази радост всеки ден, книгите да бъдат техен постоянен спътник, защото те правят хората по-мъдри и по-добри”.
С поздрав към участниците в откриването на Националната седмица на четенето се обърна и г-жа Сотирова.
Деца от старозагорски детски градини и училища поздравиха гостите със стихове, песни и танци.
В СУ „Христо Смирненски“ Седмицата на четенето ще продължи до 15 декември с поредица  от инициативи.
 

Зарежда се...Зарежда се...

Форум на ученическите съвети

2
дек.2017

На 02.12.2017 г. в Младежки дом, Стара Загора се проведе Форум на ученическите съвети, организиран от Община Стара Загора и Младежки общински съвет.
СУ „Христо Смирненски“ е едно от шестте училища от гр. Стара Загора участвали във форума със свои представители – Зидан Харалампиев Стефанов, ученик от 6.а клас и Пламен Динев – педагогически съветник.
Целта на инициативата е да се съберат на едно място представители на ученическата общност, за да имат възможност да представят дейността си през изминал период, както и свои бъдещи съвместни прояви.
Гости на форума бяха депутатът от ГЕРБ Радостин Танев и зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова, директора на ЦПЛР - Стара Загора Искра Иванова, началник отдел Младежки дейности Пенка Чавдарова и други.
Радостин Танев разказа за работата си в Народното събрание, за годините, когато е бил в Младежкия общински съвет и обяви, че скоро ще има нов проект за младите хора у нас.
В първата част на форума, наречена „Младежко самоуправление в училищната общност и извън нея – обмяна на добри практики и взаимодействие“, ученическите съвети представиха дейността си по предварително изтеглен жребий.
Презентацията на нашия представител Зидан Харалампиев Стефанов предизвика бурните аплодисменти на цялата зала.
Депутатът Радостин Танев специално поздрави СУ „Христо Смирненски” за спечелената голяма награда по Проект „Посланици на здравето“ – посещение на Народното събрание, като заяви, че това е рядък шанс, който не всяко дете може да получи.
Радостин Танев покани всички деца, участващи във форума, да посетят Народното събрание в София и да присъстват на един работен ден.
Втората част бе посветена на темата: „Психология на агресията“. Специален гост бе психологът проф. Иван Игов, автор на програми за обучение по психология, учебници, книги и много статии. Той разясни пред участниците особеностите и проявите на агресията в училище, след което те изразиха своето неодобрение на подобни прояви и бяха категорични, че агресията и насилието нямат място в живота на младите хора.

Зарежда се...

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2017

Във връзка със 16 ноември – Международен ден без тютюнопушене, в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе среща на ученици от петите класове с Галина Димитрова – психолог в РЗИ, Стара Загора.
Госпожа Димитрова разясни какви рискове за здравето крие употребата на тютюневи изделия. Демонстрацията за вредното влияние на тютюнопушенето с помощта на куклата СЮ предизвика голям интерес сред учениците, които активно участваха в дискусията.

Зарежда се...Зарежда се...

XIV Национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ 

14
ноем.2017

Със специална грамота за участие и отлично представяне в XIV Национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ са удостоени  деца и ученици от подготвителен до четвърти клас  от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора.
Техните умения и талант са високо оценени от компетентно жури, което връчва и  на ръководителите на участниците сертификати за високи педагогически и художествено-творчески постижения, достойно защитени от възпитаниците им.

Зарежда се...

Конкурсът е организиран от Министерството на образованието, Община Севлиево и Центъра за личностно развитие - детски комплекс "Йордан Йовков". Съгласно статута на конкурса той се провежда в три раздела: изобразително изкуство, приложно изкуство, есе или стихотворение. С огромно желание и ентусиазъм  малките художници от СУ „Христо Смирненски“  рисуват по зададената тема.

Национален конкурс "Фотоприказки"

29
окт.2017

Второ място в една от двете категори - "Художествена фотография", заслужи Татяна Андонова от 10. клас, с р-л г-н Илиев, на провелия се X Национален конкурс "Фотоприказки". Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН.
Класиране - Протокол 2017 г.
Рекорден брой творби – рисунки и фотографии, получиха тази година в ОДК в Кърджали за Националните дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“. Фотографиите са 478, от 26 населени места, като наградените от журито бяха експонирани в Детската картинна галерия на ОДК – Кърджали.
Ученичката бе удостоена с диплом и предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...

Организатори на конкурса са МОН, НДД, РУО, Община Кърджали и ОДК гр. Кърджали. Целта е да даде възможност за творческа изява на младите хора, да развива и усъвършенства техния талант в областта на фотографското изкуство, да формира и доразвие умения за работа с фотографска техника.

Национален конкурс "Времена и будители"

17
окт.2017

Фредерика Михайлова (IX клас през учебната 2016/2017 г.), с р-л г-н Илиев, попадна сред избраните 10 творци в модул "Мултимедийна презентация" на I Националeн ученически конкурс "Времена и будители". Ученичката от СУ "Христо Смирненски" взе участие в конкуренцията на над 200 ученици от цялата страна в двата модула - презентации и постери.
Тържественото връчване на наградите се проведе на 30 октомври 2017 г. в Актовата зала на Национална Априловска гимназия - Габрово.

Националният ученически конкурс „Времена и будители” е организиран от Националния музей на образованието, съвместно с Регионално управление на образованието - Габрово, по повод 95 години от първото честване Денят на народните будители (1922 г.).