Извънучилищни и извънкласни дейности - 2018/2019 г.
Регионална кампания „Детективска агенция“

08
юли2019

Ученици от СУ „ Христо Смирненски“ се изправиха в последният в кръг от „Детективска агенция“ срещу още 4 отбора от регион Стара Загора. Състезанието е организирано от Регионална библиотека „ Захарий Княжески“ и „Етносвят България“.
Събитието е много интензивно и интересно за всички участници. Преди самото състезание, учениците имат възможност да погледнат зад завесата на Първо районно управление на МВР в град Стара Загора. Участниците са посрещнати от представители на Детска педагогическа стая и  униформен полицай, който им разказва подробно за особеностите на професията. Децата имат възможност да надникнат зад решетките на килиите, да видят как дежурният полицай получава сигнали по райони, да влезнат в стаята за разпознаване на престъпници и да се качат на  най-новата патрулна кола. Всички участници и техните ръководители са силно впечатлени от сутрешната беседа и много от учениците преоткриват значението на професиите полицай и инспектор.
Самото състезание преминава през 7 различни игри - упражнения, като за оценяването се грижи предварително подбрано жури. Организацията е на високо ниво.
Гост на събитието е г-жа Сотирова, зам.-кмет на гр. Стара Загора.  
Участниците са предизвикани с най-разнообразни игри, в които трябва да покажат умения за работа в екип, наблюдателност, креативност  и разбира се усет към детайлите. Някои от игрите включват опис на предмети, довършване на разказ със спомагателни думи, строеж на кула от кибритени клечки, търсене на следи и различни други дейности.
Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се представят блестящо , събирайки 31 точки.
Всички участници получават многобройни награди и лиценз - сертификат за участие.
Надяваме се тази инициатива да продължи и през следващите години, а нашите ученици да продължават да дават най-доброто от себе си.

 

Награда от престижен конкурс

30
май2019

Десетокласничката Цветелина Живкова Симеонова от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора е сред  400 ученици от цялата страна, включили се в конкурса, организиран от  Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград и Община Благоевград.
На участниците е дадена пълна свобода в избора на форма и жанр на представяните творби, като важно условие е да се придържат към тематиката за независимия от наркотици човек, какво причинява дрогата на личността или да представят творби за личности и събития, които спомагат за освобождението на Пиринския край и България като цяло.
Цветелина подготви мултимедийна презентация по темата: „Човекът – свободен и независим”. Момичето е сред петимата участници, получили поощрителна награда. Ученичката, нейният ръководител – госпожа Маргарита Илиева, и училището са удостоени с грамоти. Цветелина получи още книгата „Време разделно“ и брошури.

 

Световен ден без тютюнопушене

31
май2019

Ученици от четвърти и пети клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  се срещнаха с госпожа  Галина Димитрова – психолог в РЗИ – Стара Загора. Срещата беше организирана във връзка с обявения от Световната здравна организация Ден без тютюнопушене.
Чрез  демонстрация с кукла СЮ госпожа Димитрова  изясни вредата  от тютюнопушенето, след което със специален апарат беше измерен въглеродният оксид в издишан въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

 

Фестивал  на професиите

28
май2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора е сред дванадесетте училища, включили се  в междуучилищния форум „Фестивал на професиите“, който се проведе на 28.05.2019 г. в Младежки дом - Стара Загора.
Фестивалът на професиите беше открит от госпожа Пенка Чавдарова - началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт“, Стара Загора.
Четвъртокласниците Антон Станилов Генчев, Михаил Катев Михайлов  и Божидар Маринов Панчев съвместно с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Стара Загора представиха по интересен и забавен начин професията на пожарникаря.  Най-важното за тази отговорна професия беше показано и под формата на презентация.
Всички  ученици получиха грамоти и подаръци.

 

Европейски ден за борба със затлъстяването

19
май2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в иницитивата „Европейски ден за борба със затлъстяването“. Този ден се отбелязва на 19 май. Мисията му е да създаде по-здраво население на Европа, намалявайки значително броя на гражданите в Европейския съюз със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.
Във връзка с това в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща с д-р Росица Николова от РЗИ – гр. Стара Загора. Тя запозна учениците и учителите с принципите на здравословното хранене. Представената пред тях мултимедийната презентация „Храна и здраве“ предизвика голям интерес.     
Учениците задаваха въпроси, на които д-р Николова отговори изчерпателно.

 

16 май – Ден за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН

16
май2019

В СУ „Христо Смирненски“ е традиция този ден да се отбелязва ежегодно. Тази година пред ученици от различни класове от прогимназиален етап беше представена мултимедийна презентация. Учениците научиха какво е ХИВ и какво е СПИН, каква е разликата между ХИВ-серопозитивен и болен от СПИН, кои са механизмите за заразяване и как човек не може да се зарази. Научиха интересни неща и за червената панделка – символ на солидарност към хората, живеещи с вируса на СПИН. Учениците разбраха, че е много важно да спазва определен начин на живот, за да не попаднат в лапите на тази смъртоносна болест.

 

Седмокласници посетиха Областната панорама на професионалното образование

23
април2019

На 23.04.2019 г. седмокласници от СУ “Христо Смирненски“ , Стара Загора посетиха Областната панорама на професионалното образование и обучение и кариерното ориентиране. Учениците получиха информация от свои връстнци за училищата на територията на Стара Загора и специалностите, които се изучават в тях, участваха в демонстрации и получиха брошури.

 

Пътешествие в света на химията

29
март2019

В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора ученици от 4-10 клас поеха на интересно пътешествие в света на химията. Изявата се проведе във връзка с обявената от Общото събране на ООН и ЮНЕСКО 2019 година за Международна година на Периодичната таблица.   
Целта на това своеобразно пътешествие беше не само да се отбележи 150-та годишнина от създаването на Периодичната таблица, но и да се запали у учениците интерес към учебния предмет Химия и опазване на околната среда.
В процеса на подготовката и провеждането на самото „пътешествие“ учениците разбраха, че химията е не само могъща и сериозна наука, но и наука на чудесата. Заслуга за това имаха г-жа Валентина Спасова – главен учител и г-жа Пепа Славова – старши учител, под чието компетентно ръководство се подготвяха учениците.
Водещите Галя и Мишел поставиха началото на пътешествието, след което десетокласничката Цветелина представи презентация за живота и творческата дейност на Дмитрий Иванович Менделеев. Стихотворения за химията изпълниха петокласничките Славка, Елена, Димитринка и Емануела.  Много интерес предизвика рубриката „Любопитно, интересно и малко известно“ и  последвалата викторина с награди. Пред многобройната публика младите химици Марияна и Славка демонстрираха интересни химични опити.
В края на химичното пътешествие се изясни значението на алкалните елементи за растенията, животните и човешката практика, като по този начин се осъществи и  връзката с учебния предмет Биология и здравно образование.
За своето старание всички участници получиха предметни награди и хапнаха от тематичната торта „Периодична система“, приготвена от сръчните ръце на г-жа Валентина Спасова.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Национален конкурс „Водата – извор на живот“

19
март2019

Георги Георгиев от 7 б клас зае първото място във ІІ възрастова група, раздел проза на Националния конкурс  за литературно творчество „Водата – извор на живот“.
Конкурсът е организиран от МОН, РУО – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас и Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и творчеството, да  стимулира тяхната творческа изява, любов към изкуството и личната им позиция за опазване и използване на водите и съхраняване на природата.
Съгласно регламента участниците се състезават в два раздела – поезия и проза – разказ и са разпределени в три възрастови групи:

  • І възр.гр. –  I-IV клас
  • ІІ възр.гр. – V-VIII клас
  • III възр.гр. – IX-XII клас
За първото място Георги е удостоен с грамота, купа и книгите „Хан Тервел“ и „Да спасиш планетата“.
 

Водата – извор на живот
 

Живее отдавна девойка една с чудното име Вода. Нейната майка – Природата, я дарила с безсмъртие и изключителна красота. В замяна на това трябвало да бъде винаги добра – да дарява живот, да помага на хората и да се грижи за своя немирен брат Буран. Това не ѝ тежало, а я правело още по-красива и щастлива.
Мила и щедра,  милиони години Водата изпълнявала майчината заръка - дарявала живот и го пазела  в своите дълбини. Зиме под ледената повърхност поемала в топлата си прегръдка своите обитатели и ги бранела от студа.  
Очите ѝ - капчици елмаз, блестели винаги ясни, сини и чисти.
Косите ѝ - буйни водопади, щедро разпръсквали свежест и хлад. Всеки, вкусил от живителната им сила, ставал хубав и силен като нея.
Морен пътник, отпил от  щедрата ѝ благодат и останал завинаги неин  пленник, а тя – верен негов страж.
Бистра и чиста, Водица го съпътствала навсякъде.  Сутрин с нежни пръски  го будела от сън, закачливо надничала с топли очи от чашата му с горски чай.   Грижела се винаги да са чисти ръцете му, посягащи към хляба. Пазела го да е здрав и щастлив.
Обичал и той своята Водица!
Но...  завидял на обичта им немирният Буран.
Притъмнял, загърмял и затрещял малкият необуздан Буран.
Повлякъл дървета и шума, заподскачал див и безумен и аха.. да настане беда. Тръпнел от ужас обзет малкият близък градец.
Ала спокойна и тиха приютила го в коритото тя – неговата мъдра сестра. Поели надолу по склона, подали си братски ръце, завъртели турбините те и ето сега... вместо беда във всеки дом заблестява искра.
Милва  Буран своята мила сестра по дългата синя коса и тихо шепне в нощта:
– Ти си тази, без която никой не може - фина и нежна, моя Водице, моя сестрице, моя надежда!

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Професия пожарникар

8
март2019

Във връзка с кариерното развитие на учениците и проявения интерес към професията на пожарникаря ученици от шести и седми клас на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора  посетиха Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Учениците и техните ръководители бяха посрещнати от госпожа Надя Трифонова и г-н Жеко Станчев. В непринуден разговор тя разкри пред тях особеностите, трудностите и предизвикателствата на професията. Учениците слушаха с интерес, отговаряха на въпроси и питаха за всичко, което ги интересува.

Госпожа Трифонова им показа екипировката на пожарникаря и оборудването на колите,  след което те имаха възможността да сложат каска и да се качат на пожарна кола.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Баба Марта бързала, мартеници вързала

1
март2019

На Първи март по традиция пратеници на пролетта от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора, облечени в пъстри народни носии, пожелаха здраве, берекет и благоденствие на служителите от Регионално управление на образованието и Община Стара Загора  и ги закичиха с красиво изработени мартеници.
Недка, Георги, Румен бяха посрещнати много радушно от госпожа Татяна Димитрова – началник на РУО и г-жа Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора.  
В топла и приятна обстановка учениците разказаха легендата за мартеничката и споделиха своите вълнения за училищния празник  по случай Трети март. Разказаха за засвидетелстваното уважение към знамето и символното значение на цветовете по време на урока по родолюбие, в който са участвали с трепет и гордост.
Децата също получиха много мартеници и подаръци.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Ден на розовата фланелка

27
февр.2019

СУ „Христо Смирненски” за поредна година отбеляза 27 февруари - Деня на розовата фланелка.
Учениците казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като се включиха в различни инициативи.
В знак на съпричастност  повечето ученици и учители  бяха облечени  с розови блузки или носеха розов елемент на дрехата си.
Учебните занятия през този ден преминаха под мотото: „КЛАС ОТ ПРИЯТЕЛИ“ – текст, който учениците изписаха на български и на английски език.
С помощта на своите преподаватели  ентусиазирани третокласници и четвъртокласници  направиха две информационни табла и ги поставиха във фоайето на училището.
По-големите ученици от пети и шести клас  изработиха гривни с текст „27 февруари – Ден на розовата фланелка”. Голямото междучасие, разяснявайки целта и задачите на кампанията,  те ги раздадоха на своите съученици.
В края на деня най-инициативните си направиха снимка във фоайето на училището.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

„Не умирай от незнание“

14
февр.2019

Във връзка с 14 февруари – празника на св. Валентин, под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование, с учениците от 7-10 клас се проведе информационна кампания „Не умирай от незнание“. Участниците изготвиха тематичен постер, слушаха беседа и изгледаха презентация за болестите, предавани по полов път.

Зарежда се...Зарежда се...

 

„Забавна математика“

30
ноем.2018

На 30.11.2018 г. в кабинета по информационни технологии се проведе състезание „Забавна математика“.  Участваха ученици от пети и седми клас.
Инициативата е част от дейностите, свързани с 55-годишнина от създаването на СУ „Христо Смирненски“ и 120 години от рождението на поета.
Шестокласниците Красимир Красимиров, Божидар Алексиев, Христо Колев и Боньо Кирилов подготвиха презентация и запознаха съучениците си с историята на математиката. След това всички  се надпреварваха в решаването на логически задачи.
Правилно отговорилите получиха награди.
Учениците разбраха, че математиката може да бъде и много забавна.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Второ място в Young Hairdressers Trophy

24
окт.2018

Орлин Минков завършва седми клас в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора през 2013/2014 год., след което заминава с родителите си за Белгия, където завършва средното си образование. Проявява интерес към фризьорството.

През 2017 г. печели две втори 2 места на престижното състезание Young Hairdressers Trophy и в двете направления:

  • В. Styling Trophy за най-добра прическа за жени със сешоар и преса   
  • C. Color Trophy за най-добро подстригване

През 2018 г. Орлин отново печели второто място в  A. Men s Trophy за най-добро мъжко подстригване.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...