ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ И ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ - 2019/2020 г.
Работилница за мартенички

27
февр.2020

На 27.02.2020 г. в Средно училище „Христо Смирненски“, Стара Загора по повод предстоящия празник „Баба Марта“ се организира  инициативата „Работилница за мартенички“. В нея се включиха четвъртокласниците, техните родители и преподаватели. С голямо желание и сръчност децата усукваха мартенските конци, нижеха мъниста, правиха плетеници. Техните родители и учители отзивчиво им помагаха да реализират  идеите си.
Децата припомниха значението на белия и червения цвят в мартеничките, които символизират дълголетие, здраве и сила.
Работата на четвъртокласниците беше съпроводена с много песни, стихотворения и танци, посветени на Баба Марта, пролетта и детството.

Ден на розовата фланелка

27
февр.2020

Учениците от СУ „Христо Смирненски”, Стара Загора за поредна година казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като отбелязаха на 27 февруари - Деня на розовата фланелка.
Шестокласниците направиха информационно табло, подредиха специален кът във фоайето на училището и си направиха снимки.

 

С признателност към Апостола

18
февр.2020

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора се включиха в общоградския ритуал пред паметника на Апостола на свободата, състоял се на 18.02.2019 г. от 11.00 ч. Децата поднесоха цветя в знак на признателност пред една от най-светлите личности в нашата история.
Организатори на проявата по повод 147-годишнината от обесването на Дякона са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия. Отслужена бе Заупокойна молитва  от Старозагорския Митрополит Киприан.  Израз на почит пред делото и живота на Васил Левски бяха многобройните венци и цветя, поднесени от  гражданите.

За вредата от наркотиците

29
ян.2020

Представители на Международен младежки център гостуваха на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Целта беше да се срещнат с ученици от осми и девети клас  и да поговорят за  вредите, които нанасят наркотичните вещества на човешкия организъм. Лекторите Здравко Тенев и Мирчо Иванов успяха по непринуден и интересен начин с  използване на игрови подход  да ангажират учениците и да ги накарат да се замислят за себе си, за своето здраве и за това на близките си и да разберат, че от тях самите зависи животът и бъдещето им.

Коледен поздрав

20
дек.2019

Коледарска група от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отправи коледен поздрав към РУО, Стара Загора. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие  и благоденствие.
Началникът на РУО госпожа Татяна Димитрова благодари за добрите думи и пожела на всички здраве, светли празници и весела ваканция. На изпроводяк според традицията  коледарите получиха подаръци.

Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“

14
ноем.2019

Осмокласникът Зидан Харалампиев Стефанов е сред 39-те ученици от училища от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Ловеч и Разград, които се включиха в Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“.
Конкурсът се организира от  Община Стара Загора, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости – Стара Загора, и се провежда  в 4 състезателни раздела.  
Зидан участва в конкурса в раздел „Кратка литературна творба“ с авторско есе на тема: „Аз искам моят свят да бъде без дрога‘‘ и впечатли  журито с таланта си.
Ученикът спечели  грамота за отлично представяне и поощрителна награда.

Аз искам моят свят да бъде без дрога
/есе/

Аз съм Зидан. Живея в квартал „Лозенец“, град Стара Загора. Градът е голям и има много квартали. Някои от тях познавам, но мисля, че хората от града не познават моя квартал. Кварталът ми е голям, не е много красив, но той е моят свят. Моят свят е моят дом, семейство, приятели, училище - кварталът, в който живея. В моя свят има много неща – и хубави, и лоши, и забавни, и тъжни, но това, което не искам да има в моя свят е дрогата – трева, хапчета … наркотици. И без дрогата в моя свят има тъжни неща: бедност, болести, лоши хора, но всичко може и да се поправи, да се промени. Наркотиците обаче правят човека роб, с тях той завинаги е обречен на провал, няма бъдеще. Бедата не е само за човека, който ползва дрогата, но и за всички около него. На първо място е семейството му. Наркоманът търси непрекъснато дрога. Той взема всичко от дома си, краде, не помага на семейството си, не работи. А може и да стане зъл, да тормози близките си. Такъв е той и със съседите и непознатите. Хората се отдръпват и бягат от зависимите. Отначало тези, които вземат дрога изглеждат добре. Ако продават дрога, са и богати, но в дрогата няма нищо хубаво. Тя трови тялото бавно и няма спасение от нея. Познавам такива съдби. Ще ви разкажа за момче, което ще нарека с измисленото име от мен Денис. Той пушеше трева и вземаше антидепресанти, които сам си намираше без рецепта.  В началото му се струваше, че в това няма нищо опасно, но после започна да се пристрастява, вече те не му бяха достатъчни. След малко време опита по-тежки наркотици. Започна да краде и да продава вещи от дома си, за да ги взима. Родителите му не можеха да се справят с него и го изгониха от къщи. Остана на улицата и започна да продава наркотици. Накрая загуби живота си от свръхдоза.
Затова аз не искам да има дрога в моя свят. Макар и небогат и не особено красив, все пак това е моят свят и аз го обичам. Искам в него да няма дрога, за да има здрави хора и възможност за бъдеще. Знам, че желанието ми няма да се сбъдне скоро.
Най–старите хора не знаят как действа дрогата. Малките вземат, защото не знаят или са любопитни, или искат да приличат на по-големите. Алчните хора искат да печелят от здравето и живота на другите. Затова трябва да се говори на улицата, в училище. Ако имаш приятел, поговори с него за това. Ако близък е започнал да взема дрога, повикай на помощ всички – приятели, учители, помогни му. Борбата с наркотиците се води в цял свят и още не е успяла, но не трябва да се спира. Моят свят има бъдеще, ако е без дрога.


Зидан Харалампиев – 8. клас
СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

Mеждународeн ден без тютюнев дим

14
ноем.2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  по традиция отбеляза международния ден без тютюнев дим.  Госпожа Галина Димитрова, психолог в РЗИ Стара Загора, представи пред  ученици от пети, шести и седми клас лекцията  „Вредата от тютюнопушенето“.  Като част от темата  със специален апарат на всички участници беше измерено нивото на  въглероден  оксид в издишания от тях въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

Европейска седмица на програмирането

20
окт.2019

С поредица от дейности СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на програмирането“.
В  периода 05-20.10.2019 г. училищата във всички европейски страни отбелязват важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.
Министерството на образованието и науката подкрепи инициативата и отправи покана към всички училища в България да организират събития, като целта е повишаване на мотивацията и осведомеността, свързани с дегиталната компетентност.
В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците от седми и осми клас подготвиха и организираха три събития, посветени на „Европейска седмица на програмирането“.
Осмокласниците събраха материали, подготвиха мултимедийна презентация на тема История на изчислителната техника и на 09.10. 2019 г. представиха пред пред ученици от седми клас възникването, поетапното развитие и усъвършенстването на изчислителната техника. Беше подчертан българският произход на Джон Атанасов - бащата на компютъра.
За своите по-малки съученици от шести клас осмокласниците подготвиха и реализираха друга училищна изява на тема "Как да стана програмист?". Занятието се проведе на 15.10.2019 г. Представени бяха две презентации. Учениците разказваха увлекателно за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха и стъпките за навлизане и развитие в професията програмист.
Занятие на тема "Известни програмисти - пътят към успеха" се проведе на 17.10.2019 г. Ученици от седми клас представиха пред петокласниците презентация за десетте най-известни програмисти, разказаха за техния труд, принос и постижения в програмирането. Участниците в събитието научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.
На европейско ниво тази инициатива се подпомага от 80 доброволци – национални посланици, 42 координатори от националните образователни министерства и 280 водещи учители. Те имат основен принос за успеха на седмицата на програмирането през 2018 г., като участниците са над 2,7 милиона в близо 44 000 събития в училищата в ЕС и Западните Балкани. В момента за България е все още отворена поканата за включване на водещи учители.

https://codeweek.eu/events
 

Европейски ден на спорта в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

27
септ.2019

Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора и техните учители се включиха в инициативата Европейски ден на спорта в училище, която е част от дейностите за отбелязване на Европейската седмица на спорта.
След приключване на учебните занятия всички се включиха в организираното почистване на училищния двор – мястото, където активно почиват, играят и спортуват.
Доволни и щастливи от резултата, учениците взеха участие в спортните игри и състезания. Публиката ги насърчаваше и аплодираше най-добрите.
В щафетните игра между сборните отбори от трети и четвърти клас - момичета и момчета победата грабнаха сборните отбори на четвъртите класове и при момичетата, и при момчетата.
С много емоции и спортен хъс преминаха футболните срещи. Убедителна победа със 7:0 постигна отборът на шестокласниците срещу сборния отбор на 5 клас. Сборният отбор на 7 клас победи осмокласниците с 3:0.